Tisdag 11 Maj
Stockholm

Berglund: "Jag var inte alls nöjd"

Patrik Berglund var inte nöjd med sin andra NHL-säsong men ser nu fram emot den tredje.
Patrik Berglund var inte nöjd med sin andra NHL-säsong men ser nu fram emot den tredje. Foto: Stefan Jerrevång/SCANPIX

Som rookie gjorde han succé. Som andraårsspelare floppade han. Nu återstår det att se vilken Patrik Berglund som dyker upp till sin tredje NHL-säsong. - Det andra året är alltid tufft, men jag trodde inte att det skulle vara så tufft, säger 22-åringen om fjolårssäsongen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

ST LOUIS. 21 mål under rookiesäsongen förvandlades till 13 under fjolåret. Efter en säsong som i milda ordalag kan beskrivas som en besvikelse har Patrik Berglund inte svårt att motivera sig inför den kommande säsongen.

Den välbygde centern valde exempelvis att begränsa sin semester hemma i Sverige till en månad för att komma så väl förberedd till säsongen. I stället för att umgås med kompisarna hemma i Västerås har han tillbringat sommaren på gymmet i St. Louis.

- Det var viktigt för mig att vara här av flera anledningar. Först och främst var jag inte alls nöjd med min säsong. Det fanns en hel del motivation att vara här, säger han till stltoday.com.

- Sedan gillade jag att ha samma rutin: träna, gå på is och hänga med några av de andra killarna i laget. Så jag offrade en hel del tid där hemma för att kunna ha en riktigt bra säsong, jag kände att jag behövde offra den här sommaren för att bli bättre.

Fjolårssäsongen inleddes med att St. Louis tog två segrar mot Detroit Red Wings i Globen i Stockholm. Patrik Berglund gjorde mål i en av matcherna, men lämnade i båda matcherna ett mediokert intryck. Han såg tung, orörlig och lite desorienterad ut. Svackan fortsatte under stora delar av säsongen. Den store centern producerade inte samma takt som förväntat och fick finna sig i att tillbringa en hel del matcher på läktarplats när St. Louis spelade.

Kritiserades ofta offentligt

- Det andra året är alltid tufft, men jag trodde inte att det skulle vara så här tufft och ha så många upp- och nedgångar. Jag tycker inte att jag levererade så mycket som jag borde ha gjort, säger "Bulan" självkritiskt.

En vändning kunde skönjas när coachen Andy Murray fick sparken och ersattes av Davis Payne. Murray kritiserade ofta sin unga spelare offentligt och Patrik Berglund var en av spelarna som pekades ut oftast. När Payne tog över kunde den svenske ynglingen spela mer avslappnat.

- När han kom in gick min kurva uppåt och allt började kännas bra. Han gav mig en chans att spela och komma in i det, bekräftar han.

Inledningen av sommaren fick Patrik Berglund ägna åt att rehabilitera en axelskada som han ådrog sig i en av förra säsongens sista matcher. När han var återställd körde han hårt i gymmet och la på sig nästan fyra kilo muskler. Därmed är han uppe i 100 kilo.

- Jag tror att skadan gjorde mig ännu mer fokuserad på att ha en riktigt bra sommar. Så här stark som jag är just nu har jag aldrig varit tidigare och mentalt har jag heller aldrig varit så bra som nu heller, hävdar han.

Den 17 september startar St. Louis träningsläger. Då ska Patrik Berglund bevisa att fjolårets fiasko bara var en tillfällig svacka.

Hockeysverige.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela