Aasen kan tänka sig spel i AHL.
Aasen kan tänka sig spel i AHL. - Foto: Håkan Nordström/SCANPIX

Norske stjärnan: ”Om jag inte duger blir det AHL”

Mats Zuccarello Aasen är på plats i New York. Där ska den norske poängmaskinen ännu en gång bevisa att bristen på centimeter och kilon inte är ett hinder för succé. - Jag kommer hit med bra självförtroende, säger den tidigare Modoforwarden.


NEW YORK. I morgon fyller Mats Zuccarello Aasen 23 år. Den bästa födelsedagspresenten väntar han gärna på. Under den närmaste månaden ska den dynamiske norrmannen försöka slå sig in i New York Rangers.

För tio år sedan var det i princip otänkbart att en spelare som bara mäter 171 centimeter i strumplästen skulle kunna slå sig in i NHL. Regelförändringarna efter NHL-lockouten 2005 har emellertid skapat en öppnare och mer skicklighetsbaserad ishockey. Det har spelare som Martin St. Louis, Mike Cammalleri, Brian Gionta och Daniel Brière visat gång efter annan.

När Mats Zuccarello Aasen nu har anlänt till New York för att inleda kampen om en plats i Rangers ser han mycket större utmaningar framför sig än den eventuella bristen på centimeter och kilo. Den mindre isytan, till exempel.

- Jag måste lära mig att göra allting lite snabbare för att bli framgångsrik här. I Europa har vi större rinkar men en mindre anfallszon, så här finns det mer utrymme att göra saker. I Sverige spelade jag mycket i hörnen och bakom kassen, men under OS i Vancouver var det så lite utrymme att man inte kunde göra det. Man var tvungen att ändra sitt spel litegrann, säger högerforwarden till newsday.com.

New York Rangers skriker efter offensiva förstärkningar. I fjol var det i stort sett bara Marian Gaborik som producerade på regelbunden basis. Rangers gjorde bara 222 mål på 82 omgångar och det var en av de stora anledningarna till att laget missade slutspel.

På förhand ses Mats Zuccarello Aasen som en topp sex-forward i ett Rangers som har förstärkt offensiven med spelare som Alexander Frolov och Todd White. Norrmannen är dock på det klara med att han måste leverera för att ta en plats i laget.

- Jag kommer hit med öppet sinne. Om jag inte duger blir det Hartford (AHL). Jag kommer hit med bra självförtroende. Vi får se var det leder, säger han till newsday.com.

Hockeysverige.se

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!