Torsdag 6 Maj
Stockholm

NHL dröjer - skjuter upp Kovaltjukbeslut

New Jersey Devils har erbjudit ryssen ytterligare ett monsterkontrakt.
1 av 2
New Jersey Devils har erbjudit ryssen ytterligare ett monsterkontrakt. Foto:
Ilja Kovaltjuk tvingas vänta på ett beslut.
2 av 2
Ilja Kovaltjuk tvingas vänta på ett beslut. Foto:

Ilja Kovaltjuk och Devils är överens om ett nytt kontrakt. Men de får vänta får vänta på NHL:s godkännande.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

NEWARK, NEW JERSEY. Devils senaste anbud till Ilja Kovaltjuk ska enligt sportsnet.ca vara ett 15-årskontrakt värt 100 miljoner dollar, vilket ger en lönetaksträff på 6,66 miljoner dollar per år. Det tidigare kontraktsförslaget, som NHL valde att inte godkänna, var värt 102 miljoner över en 17-årsperiod.

Anledningen till att ligan inte godkände det senare kontraktet var att det ansågs vara ett sätt att kringgå lönetaksreglerna. Genom att klubben sänkte årslönen radikalt under de avslutande åren på kontraktet fick spelaren en lägre lönetaksträff (cap hit).

Det senaste kontraktsförslaget till Kovaltjuk ska vara annorlunda utformat. I stället för att årslönen sjunker under de avslutande åren går den ned till blott en miljon dollar per år mellan år elva och 13 för att sedan gå upp till tre respektive fyra miljoner under år 14 till 15.

Många experter anser att det här ändå är ett sätt för Devils att kringgå reglerna för lönetaket och att även det här kontraktet bör få tummen ned. Att NHL nu har skjutit fram sitt beslut tyder på att reglerna kring den här typen av kontrakt är svårtydda. Sedan tidigare har kontrakt med liknande strukturer till spelare som Marian Hossa, Roberto Luongo och Chris Pronger blivit godkända. NHL har emellertid hävdat att de fortfarande är under utredning.

Om Ilja Kovaltjuk får ännu ett kontrakt underkänt är risken stor att han väljer att flytta hem till Ryssland för att spela för SKA St. Petersburg i KHL. Klubben har ett lukrativt erbjudande till 27-åringen på bordet och uppgifter har gjort gällande att den ryska storstjärnan är så frustrerad över kontraktsproblemen med New Jersey att han är villig att göra en eller flera säsonger i hemlandet.

Hockeysverige.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela