Jonas Gustavsson får börja som reserv när säsongen drar igång.
Jonas Gustavsson får börja som reserv när säsongen drar igång. - Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX

"Monstret" börjar som reserv

Jonas Gustavsson rankas två efter Jean-Sébastien Giguère.


TORONTO. Jonas Gustavsson hade en händelserik rookiesäsong i Toronto Maple Leafs. Han tvingades till skadeuppehåll på grund av ett rusande hjärta och slitna ljumskar, men i slutändan presterade han ändå tillräckligt bra för att spela till sig ett nytt tvåårskontrakt med NHL-klubben.

25-åringen fick hälsosam konkurrens av veteranen Jean-Sébastien Giguère när denne trejdades från Anaheim till Toronto i slutet av januari. Den tidigare Stanley Cup-mästaren hade placerats på bänken i Kalifornien till en följd av schweizaren Jonas Hillers storspel. Han såg flytten till Toronto och återföreningen med sin gamle målvaktstränare Francois Allaire som chansen till en nytändning, men det var Gustavsson som var den bättre av de två under säsongsavslutningen.

Trots det kommer Giguère till träningslägret nästa vecka som uttalad förstamålvakt. I alla fall om man ska tro coachen Ron Wilson.

– Jag ser "Jiggy" som nummer ett, men han måste prestera. Den som spelar bäst kommer att spela, men just nu föreställer jag mig att det är "Jiggy", sade Wilson till National Post på tisdagen.

"Målvaktsspelet ska vara lagets styrka"

33-årige Giguère blir överraskad när han får höra nyheten och understryker att det inte får honom att ta något för givet.

– Saker och ting kan förändras över en dag, men jag ser mig själv som en förstamålvakt. Jag vill vara här och spela så många matcher jag bara kan. Jag är säker på att Jonas ser saken på samma sätt och det är bra för Leafs. Tittar man sig omkring i ligan märker man att de flesta klubbarna gar två bra målvakter. Vi vill att målvaktsspelet ska vara vårt lags styrka, säger Giguère som har ett år kvar på kontraktet med Leafs.

Det existerar ingen rivalitet mellan de båda målvakterna. Tvärtom har de funnit varandra utanför isen. Jonas Gustavsson har sagt att Giguères ankomst till klubben var det bästa som kunde hända honom.

– Det är perfekt att ha "Jiggy" här för han jobbar alltid hårt på träningarna och det tvingar mig att jobba hårdare. Det kommer att hjälpa mig. Tävlandet är bra för mig. Dessutom är han en schysst kille utanför isen, så det har varit grymt, säger svensken som inte är speciellt oroad över att komma till träningslägret som uttalad andremålvakt.

– Jag tänker faktiskt inte så mycket på nummer ett eller nummer två. När coachen säger åt mig att spela försöker jag bara göra mitt bästa och jag vet att jag kommer att få fler chanser om jag spelar bra, säger han till National Post.

Hockeysverige.se

/
/
nhl
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!