Måndag 21 Jun
Stockholm

Oljeläckan är åtgärdad

De unga ska hjälpa Edmonton.
De unga ska hjälpa Edmonton. Foto: John Ulan/AP/SCANPIX

Edmonton Oilers slog läck förra säsongen och förorenade klubbens rykte. Nu har saneringsprocessen startat. Med en imponerande arsenal av rookieforwards i spetsen ska hedern återupprättas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

EDMONTON. Det var öken på prärien förra året. Edmonton Oilers satsade mot slutspel - och slutade tvärsist i Western Conference efter att bara ha spelat in 62 poäng på hela säsongen.

Skador på tilltänkta nyckelspelare som Nikolai Khabibulin, Sheldon Souray och Ales Hemsky var en stark anledning till förfallet, men det var också ett oundvikligt faktum att Oilers hade för många fripassagerare i truppen. Spelare som Patrick O'Sullivan, Robert Nilsson och Mike Comrie höll inte måttet och fick lämna klubben efter säsongens slut.

Veterancoachen Pat Quinn fick dessutom bara ett år i båset. Efter säsongens slut degraderades han till "rådgivare" medan assistenten Tom Renney får ta över som head coach. Renney förespråkar en ganska defensiv hockey och kanske kan han täppa till lagets suspekta försvarsspel. Då krävs det emellertid att han har en målvakt som kan stoppa puckar också. Nikolai Khabibulin, som missade stora delar av fjolåret på grund av en ryggoperation, har en fängelsedom hängande över sig till en följd av en grov rattfylla. Reserverna Devan Dubnyk och Jeff Deslauriers spelade mediokert i hans frånvaro och känns inte som några pålitliga alternativ om Khabibulin skulle tvingas avstå från ännu mer hockey.

Positivt är dock den injektion av talangfull ungdom som kommer att förstärka Oilers offensiv den här säsongen. Jordan Eberle, Magnus Pääjärvi och sommarens draftetta Taylor Hall lär alla tre slå sig in i laget och lämna ett tydligt avtryck i lagets spel. Det är kring den här trion som Edmonton Oilers framtid vilar. Därför finns det all anledning att se positivt på den.

SPELAROMSÄTTNING

Nyförvärv: Martin Gerber, mv, Atlant (KHL), Jeff Petry, b, University of Michigan, Shawn Belle, b, Montréal, Kurtis Foster, b, Tampa Bay, Jim Vandermeer, b, Phoenix, Richard Petiot, b, Chicago, Linus Omark, f, Dynamo Moskva (KHL), Teemu Hartikainen, f, KalPa, Magnus Pääjärvi, f, Timrå, Colin Fraser, f, Chicago, Alexandre Giroux, f, Washington, Steve MacIntyre, f, Florida, Taylor Hall, f, Windsor Spitfires (OHL), Jordan Eberle, f, Regina Pats (WHL), Brad Moran, f, Skellefteå, Ben Ondrus, f, Toronto, Gregory Stewart, f, Montréal,

Förluster: Aaron Johnson, b, Nashville, Dean Arsene, b, St. Louis, Ryan Potulny, f, klubblös, Patrick O'Sullivan, f, klubblös, Chris Minard, f, Detroit, Ryan Stone, f, Calgary, Marc-Antoine Pouliot, f, Tampa Bay, Fernando Pisani, f, Chicago, Mike Comrie, f, Pittsburgh, Ethan Moreau, f, Columbus, Robert Nilsson, f, Salavat Yulayev Ufa (KHL).

Kommentar: Edmontons general manager Steve Tambellini drog sig inte för att rensa i truppen. De flesta underpresterande spelarna fick lämna klubben, men kvar finns både Sheldon Souray och Shawn Horcoff, två spelare som på grund av sina alldeles för tilltagna kontrakt är omöjliga att trejda. På pluskontot märks, förutom den tidigare nämnda rookietrion, backarna Kurtis Foster och Jim Vandermeer. Den förstnämnda ska hjälpa till i powerplay medan Vandermeers roll bli av det mer defensiva slaget. Sedan blir det naturligtvis intressant att se hur den svenska publikfavoriten Linus Omark står sig i Nordamerika. Nu har Oilers tre starka rookieforwards före Omark i hierarkin. Det gör det svårt för honom att slippa farmarligan.

POÄNGKUNGEN
Dustin Penner

Han kallades fet av den tidigare coachen Craig MacTavish. Förra säsongen fick Dustin Penner sin revansch. Han gjorde 32 mål och 63 poäng och var en av få spelare som inte drog vanära över klubben. Nu återstår det att se om succén kan bli permanent eller om Penner bara dansade en vinter.

ROOKIEN
Jordan Eberle
Det är egentligen inte fel att plocka Taylor Hall eller Magnus Pääjärvi heller. Alla tre kan påstås vara legitima kandidater till Calder Trophy. Vi väljer dock att fokusera på Eberle som har förvandlats till en kanadensisk nationalhjälte efter sina insatser i de två senaste årens JVM. 20-åringen är på inget sätt flashig men har hög hockey-IQ och förmågan att alltid vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Han kommer att göra många mål i NHL också.

MÅLVAKTEN
Nikolai Khabibulin
Ryggbesvär, rattfylla och ett besvärligt långtidskontrakt. Det vore underligt om inte Nikolai Khabibulin har gett Steve Tambellini ett och annat grått hårstrå. Ryssen har som alla vet en hög högstanivå, men frågan är om inte åldern börjar ta ut sin rätt. Det skulle vara förvånande om Khabibulin vaktar Oilers kasse ända fram till kontraktsslutet, 2013.

BACKEN
Tom Gilbert

Sheldon Souray surar och vill inte stanna i Edmonton medan Ryan Whitney är gravt överskattad. Kvar finns då Tom Gilbert, 26-årig amerikan som har visat prov på stunder av briljans. Fjolåret var dock ett steg tillbaka och för så många andra spelare i Edmontons organisation blir det upp till bevis för Gilbert i år.

DRAFTVALET
Taylor Hall
Taylor Hall utmanades länge av Tyler Seguin i kampen om att bli vald först. Edmonton skulle behöva en center mer än en vänsterforward, men Oilers klubbledning vågade inte ta risken att gå miste om den explosiva 18-åringen som har lett juniorlaget Windsor Spitfires till två raka OHL- och Memorial Cup-segrar. Taylor Hall är en fantastisk skridskoåkare med näsa för målet. Scouter har liknat honom vid "The Russian Rocket", Pavel Bure.

PROGNOSEN
Det enda man kan säga med säkerhet är att Edmonton Oilers inte kommer att suga lika hårt som i fjol. Men även om det börjar ljusna på horisonten tack vare lagets rookies är inte det här på långa vägar ett lag som är redo för slutspel. Det finns fortfarande alldeles för många frågetecken både när det gäller målvakternas och backarnas kapacitet.

Hockeysverige.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela