Tisdag 20 Apr
Stockholm

Svenske supertalangen: ”Kom hit för att spela i NHL”

Markström tänker inte spela i AHL.
Markström tänker inte spela i AHL. Foto: Pontus Lundahl/SCANPIX

En beslutsam Jacob Markström har anlänt till Florida. Han har inte åkt över Atlanten för att spela i AHL utan siktar redan nu på att ta en ordinarie tröja i Florida Panthers. - Jag kom hit för att spela i NHL, säger han i en intervju med Sun Sentinel.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

FLORIDA. Jacob Markström är ännu bara 20 år men har redan skaffat sig fler meriter än en vanlig svensk målvakt gör under hela sin karriär. Efter fjolårssäsongen med Brynäs, där han åstadkom en räddningsprocent på 92,7 och endast släppte in 2.01 mål per match, utsågs han till såväl årets målvakt som årets rookie i Elitserien. Han bar Brynäs på sina axlar och tog dem till slutspel där till slut Djurgården blev för svåra.

Efter en sommar fylld av träning har han nu landat i Florida och är redo för NHL. Han åkte över tidigare än vanligt bara för att få chansen att lära känna det nordamerikanska spelet bättre på klubbens frivilliga träningar och det skvallrar också om den uttalade målsättning som vår nästa svenska målvaktsstjärna har.

- Såväl Tomas Vokoun som Scott Clemmensen hade riktigt bra år ifjol och är riktigt bra målvakter men det tycker jag att jag själv är också, säger han i en intervju med Sun Sentinel.

- Jag kom hit för att spela i NHL och inte AHL. Skulle det sedan vara så att jag blir nedskickad är det bara att bevisa för dem att de tagit ett felaktigt beslut, fortsätter Markström.

”Hans fokus är imponerande”

Markströms beslutsamhet och fokus imponerar också på Floridas målvaktscoach Rob Tallas, som svensken bor hos medan han anpassar sig till det nordamerikanska livet. Tallas har också goda förhoppningar om att den talangfulle svensken ska bli den nya stormålvakt Florida hoppas på.

- Det är fantastiskt att se hur fokuserad han är vid sidan av isen. Han tittar mycket på NHL via datorn och ställer ständigt frågor om hur han bör agera på den mindre isytan.

- Om han bara tror på sig själv och fokuserar på det han själv kan göra istället för vad andra personer säger om honom så har han alla förutsättningar att bli så bra som alla tror, förutspår Tallas.

Ja, det återstår helt enkelt att se om Markström lyckas bevisa att han är värd en plats i NHL redan i år. Oavsett vilket så råder det ingen tvekan om att han på sikt har potentialen att bli kung av Florida på samma sätt som en annan bekant målvakt är kung av New York.

Hockeysverige.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela