Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

”Blundade och låtsades att det inte var mina misstag”

Hedman med tungan rätt i mun.

Hedman med tungan rätt i mun.

Pontus Lundahl/SCANPIX

Sport | 14/09/2010 17:16

Den inledande succén förbyttes till besvikelse. Nu är Victor Hedman ute efter upprättelse. I somras studerade han sina 74 NHL-matcher som rookie - för att bli en bättre ishockeyspelare. - Ibland blundade jag bara och låtsades att det inte var jag som begick alla de där misstagen, säger han om sommarens många videotimmar.

TAMPA BAY. Under försommaren 2009 växte sig diskussionen starkare och starkare. Var det John Tavares eller Victor Hedman som skulle draftas som första spelare i sommarens draft? Efter en fullkomligt briljant säsong i Modo där Hedman svarade för 21 poäng på 43 matcher och blev utsedd till seriens bästa rookie hade hans aktier växt sig allt starkare.

Slutligen var det ändå Tavares som draftades först men ett Tampa Bay Lightning i stort behov av backar ansåg sig ha gjort ett kap i draftandet av Victor Hedman.

Redan under fjolårets försäsong glänste den unga svensken i Tampa och han spelade till sig en ordinarie backplats redan från start av NHL-säsongen. Väl där fortsatte Hedmans imponerande spel och lovorden haglade över ynglingen från Ö-vik.

Desto längre säsongen led, desto svårare fick Hedman det. Ovan vid det tunga matchandet i NHL slutade Hedman producera och de defensiva misstagen blev allt fler. Han stannade vid 20 poäng på 74 matcher och -3 i plus/minus-statistiken.

- Jag kände mig i bra form fysiskt men var inte med mentalt. Jag lärde mig läxan att man alltid måste vara hundra procent såväl fysiskt som psykiskt för att kunna prestera, säger Victor Hedman till St. Petersburg Times.

”Måste spela enklare”

Nu vill han använda sin andra NHL-säsong till att ta revansch.

- Jag vill bevisa vilken bra spelare jag faktiskt är och visa att de gjorde rätt som tog mig som tvåa i draften, säger Victor Hedman.

- Jag spelade för aggressivt och gick bort mig i många situationer ifjol. I år måste jag ta mer enkla beslut och spela enkelt.

Det råder dock inget tvivel om att klubbledning och medspelare uppskattar Hedman och hans kapacitet. Att han också anstränger sig med en ständig vilja att bli bättre gör nye general managern Steve Yzerman speciellt nöjd.

- Det är fantastiskt. Jag är väldigt glad över att han själv är så intresserad av att bli bättre, säger Yzerman som fått mycket beröm för vad han uträttat på transfermarknaden under sommaren.

Spelar i ett starkare lag

Med nya spelare som Simon Gagné och Pavel Kubina råder det inga tvivel om att Tampa som helhet kommer ha ett bättre lag i år. Det är något som lagkamraterna också tror ska underlätta saker och ting för Hedman. Fjolårssuccén Steven Stamkos är inne på den linjen.

- Att laget i sig är bättre kommer att hjälpa honom. Han känner dessutom till såväl omgivningarna som lagkamraterna vilket också lär underlätta rejält. Vi tror mycket på honom, säger 51-målsskytten Stamkos som själv utvecklades enormt under sitt andra år i ligan.

Hemläxan är nu gjord. Hedman vet hur han ska spela bättre. Organisationen vet att han kommer spela bättre. Bli inte förvånade om Hedman växer tillbaka till den gigant vi är vana att se honom som kommande säsong.

Hockeysverige.se