Onsdag 19 Maj
Stockholm

Tung sommar för "Kings” – fick inte superstjärnan

En tung sommar för Frolov och övriga i Los Angeles Kings.
En tung sommar för Frolov och övriga i Los Angeles Kings. Foto: David Zalubowski/AP/SCANPIX

Den här sommaren skulle Los Angeles Kings plocka storstjärnan Ilya Kovalchuck – så blev det inte och fansen deppar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

LOS ANGELES. Om vi börjar förra säsongen var det naturligtvis ett stort steg framåt för Los Angeles Kings att ta sig till slutspel. Det var första gången sedan 2002 som det spelades hockey i Staples Center efter den 10 april.

Anledningen till Kings plötsliga genombrott är naturligtvis att de unga talangerna börjat fylla sin potential. Anze Kopitar är redan en fullfjädrad NHL-stjärna medan Drew Doughty har blivit en världsback vid blott 20 års ålder. Utöver det har Kings en imponerande arsenal av breddspelare som gör sitt jobb och lite till.

Bordet var dukat för Kings general manager Dean Lombardi att spetsa till detta potentiella topplag med en offensiv forward under sommaren. Fansen höll tummarna för att det skulle bli Ilya Kovalchuk, en spelare som onekligen hade gett Anze Kopitar en vass lekkamrat. Lombardi förhandlade med Kovalchuks agent Jay Grossman både en och två gånger. Vid båda tillfällen blev det nej. Lombardi konstaterade att han inte kunde betala de pengar den ryske snipern begärde eftersom det skulle kunna ge klubben lönetaksproblem inom ett par säsonger.

Efter att ha sett vad som har hänt i Detroit och Chicago de senaste två åren skulle man naturligtvis medge att Lombardi har en poäng. Då glömmer man emellertid att både Detroit och Chicago har vunnit varsitt mästerskap. Vill man vinna måste man satsa.

SPELAROMSÄTTNING

Nyförvärv: Johan Fransson, b, Luleå, Willie Mitchell, b, Vancouver, Alexei Ponikarovsky, f, Pittsburgh, Brandon Kozun, f, Calgary Hitmen (WHL).

Förluster: Sean O'Donnell, b, Philadelphia, Randy Jones, b, Tampa Bay, Raitis Ivanans, f, Calgary, Alexander Frolov, f, N Y Rangers, Fredrik Modin, f, Atlanta, Jeff Halpern, f, Montréal.

Kommentar: Ingen Ilya Kovalchuk, men väl en Alexei Ponikarovsky. Den ukrainske kanadensaren (numera kanadensisk medborgare) får ses som en ersättare till Alexander Frolov. Han besitter inte samma högstanivå som ryssen, men är stabilare. Ponikarovsky kommer säkerligen att göra sina 20 mål, men knappast mer. Willie Mitchell är ett frågetecken efter sitt långa skadeuppehåll i fjol, då han missade nästan halva säsongen med en hjärnskakning som Evgeni Malkin hade gett upphov till. Om han hittar sin gamla form blir han en mycket stark förstärkning för Kings defensiv. Mitchell är i sina bättre stunder en av ligans främsta shutdown-backar.

POÄNGKUNGEN
Anze Kopitar

Slog personligt mål-, assist- och poängrekord förra säsongen och fortsätter att gå från klarhet till klarhet. I rätt omgivning kan den forne SSK-slovenen göra både 40 mål och 90 poäng den här säsongen.

ROOKIEN
Jonathan Bernier

22-åringen debuterade i NHL redan som tonåring hösten 2007. Efter det gick det tyngre och det framstod ett tag som om franskkanadensaren hade kört fast. Den senaste säsongen lossnade allt för målvakten. Bernier var AHL:s bästa keeper och storspelade även när han fick chansen av Kings under en kortare sejour. Den här säsongen lär han spela NHL-hockey på Erik Ersbergs bekostnad. Kanske kan han till och med hota Jonathan Quicks position som förstakeeper.

MÅLVAKTEN
Jonathan Quick

24-åringen kom lite från ingenstans och slog sig in i NHL för två år sedan. Fjolåret var stabilt, men inte helt övertygande. Framför allt sjönk kvalitén på amerikanens spel i slutspelet. Nu är hans position hotad av Jonathan Bernier.

BACKEN
Drew Doughty

Han är 20 år och redan en back i världsklass. Under OS var Drew Doughty turneringens kanske bästa försvarare och därefter utmanade han in i det sista Duncan Keith i kampen om Norris Trophy som ligans bästa back. Den här säsongen tror jag att det blir Drew Doughty som lägger rabarber på den utmärkelsen.

DRAFTVALET
Derek Forbort

Los Angeles Kings stod som värd för sommarens draft och många av hemmafansen hoppades att klubben skulle satsa på en kalifornisk spelare som Emerson Etem eller Beau Bennett. I stället valde Kings som så många andra gånger på senare år att plocka en back. Amerikanen Derek Forbort var riktigt bra när USA vann U18-VM i Minsk. Han är en stor, stark och utvecklingsbar back som spelar bra i alla zonerna.

PROGNOSEN

Los Angeles Kings är på väg att etablera sig som ett slutspelslag i Western conference efter flera år av misär. Om man kan bli ett nytt Chicago Blackhawks återstår att se. Just nu är känslan att Kings saknar ett tillräckligt starkt komplement till Anze Kopitar för att kunna utmana lag som Chicago, Detroit, San José och ett förstärkt Vancouver.

Hockeysverige.se
 

Kommentera
Kopiera länk
Dela