Lördag 29 Jan
Stockholm

Succémålvakten ska föra Buffalo till slutspel

Ryan Miller ska föra sitt lag till slutspel igen.
Ryan Miller ska föra sitt lag till slutspel igen. Foto: Charles Krupa/AP/SCANPIX

Ryan Miller bar Buffalo på sina axlar förra säsongen. Den här säsongen ska världsmålvakten föra ”Sabres” till slutspel – igen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

BUFFALO. Förra säsongen fanns det antagligen ingen spelare i NHL som var lika värdefull för sitt lag som Ryan Miller. Den 30-årige amerikanen hade en sagolik grundserie och förde Buffalo Sabres till lagets första slutspel sedan 2007.

Miller, som vann Vezina Trophy som ligans bästa målvakt, storspelade även i slutspelet, men fick ett uselt understöd framåt. Sabres tilltänkta stjärnspelare svek och producerade bara tolv mål på de fem matcher det tog för Boston Bruins att skicka dem på sommarlov.

Sedan dess har Buffalo Sabres blivit ett sämre lag på pappret. Offensivt har det inte skett några förbättringar och defensivt har Henrik Tallinder och Toni Lydman ersatts med Shaone Morrison och Jordan Leopold. Det är en yngre och billigare lösning, men definitivt ingen kvalitetsförbättring.

För att Buffalo ska klara av att återupprepa fjolårets fina grundserie krävs det inte bara att Ryan Miller klarat av att konservera formen, lagets utespelare måste höja sig flera klasser också.

SPELAROMSÄTTNING
Nyförvärv: Shaone Morrisonn, b, Washington, Jordan Leopold, b, Pittsburgh, Tim Conboy, b/f, Rob Niedermayer, f, New Jersey, Colin Stuart, f, Calgary, Luke Adam, f, Cape Breton Screaming Eagles (QMJHL).

Förluster: Tony Lydman, b, Anaheim, Henrik Tallinder, b, New Jersey, Tim Kennedy, f, klubb ej klar, Raffi Torres, f, Vancouver.

Kommentar: Buffalos general manager Darcy Regier har sin vana trogen varit försiktig på free agent-marknaden. Värvningarna av Leopold och Morrisonn var han nödgad att göra eftersom Tallinder och Lydman försvann. Rob Niedermayer ger välbehövlig rutin och bra boxplay-spel, men har inget offensivt värde. Tim Kennedy fick gå av ekonomiska skäl medan Raffi Torres var en stor missräkning sedan han anslöt från Columbus.

POÄNGKUNGEN
Thomas Vanek
Vanek hade sett till sin potential ett katastrofalt fjolår. Hade han inte blivit het under den sista månaden av grundserien är det inte säkert att han hade passerat 20-målsplatån. Då är Vanek en spelare som är tillräckligt bra för att abonnera på 40 mål. Den här säsongen är det upp till bevis för österrikaren som är bäst betald av samtliga spelare i laget.

ROOKIEN
Tyler Ennis
Han är liten och ser inte mycket ut för världen utan mundering, men på isen är Tyler Ennis en kreativ fartfantom. Han kan göra fantastiska saker med pucken i toppfart och vet båda hur man gör mål och hittar ytor åt sina kedjekamrater. Förra säsongen blev han årets rookie i AHL och hann göra några imponerande framträdanden i NHL. Den här säsongen kan han mycket väl bli den andra raka buffalospelaren vid namn Tyler att vinna Calder Trophy.

MÅLVAKTEN
Ryan Miller
Bäst i NHL:s grundserie och bäst i OS. Det var kort och gott Ryan Millers säsong. Amerikanen hade en 94-procentig räddningsprocent i slutspelet, men utan hjälp från utespelarna kunde inte ens Miller rädda Buffalos bacon. Fick Vezina Trophy efter säsongen och blir minst lika viktig för Sabres i år.

BACKEN
Tyler Myers

Buffalos klubbledning tvekade först. Men när Tyler Myers väl fick chansen fanns det ingen återvändo. Den gigantiske 20-åringen var inte bara Sabres bästa back - han var den bästa rookien i hela NHL. Den här säsongen får han ta ännu större ansvar i försvaret. Med mentorn Henrik Tallinder och underskattade Toni Lydman i nya klubbar spelar Myers med en helt annan press på axlarna.

DRAFTVALET
Mark Pysyk
Sabres valde som 23:e lag i årets draft och plockade upp den mångsidige backen Mark Pysyk från Edmonton Oil Kings i WHL. Pysyk missade en hel del matcher förra säsongen på grund av en bruten fot. Han beskrivs som en rörlig, snabb och smart back som fortfarande är lite för tunn och saknar fysisk dimension i sitt spel.

PROGNOSEN
Buffalos hopp står till att Ryan Miller behåller sin form och får vara frisk. När Miller gick sönder 2008/09 föll Sabres ihop som ett korthus och när han var hel i fjol vann laget sin division. Ska Sabres ta sig till slutspel krävs det även betydande insatser från lagets offensiva spjutspetsar Thomas Vanek, Jason Pominville, Derek Roy och Tim Connolly. I nuläget är Sabres ett svåranalyserat gäng, men magkänslan är att de får svårt att återupprepa fjolårets grundserie. En slutspelsplats ska emellertid finnas inom räckhåll.

Hockeysverige.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Ishockey-NHL

Covid i OS-truppen – Leo Johansson smittad

Publicerades: 2 timmar sedan

TT-FLASH: Covid i OS-truppen

Publicerades: 2 timmar sedan

Syskon och rivaler – när OS blir en familjeaffär

Publicerades: 3 timmar sedan

Landeskog bakom Colorados seger

Publicerades: 3 timmar sedan

Galet dygn för oväntade svenska EM-hjälten

Publicerades: 3 timmar sedan