Tisdag 20 Apr
Stockholm

”Flames” håller på att slockna

Kiprusoffs och Calgarys flamma håller på att slockna.
Kiprusoffs och Calgarys flamma håller på att slockna. Foto: Jeff Mcintosh/AP/SCANPIX

Calgary har agerat märkligt under sommaren. Nu kan lagets flamma vara på väg att slockna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

CALGARY. Det brukar sägas att det är en hårfin gräns mellan genialitet och galenskap. På vilken sida om staketet Darryl Sutter sitter lär den här säsongen avgöra. General managerns udda satsningar under sommaren fick stora delar av Calgary att tappa hakan i förundran (och i de flesta fall frustration).

Sutter valde att hämta tillbaka Olli Jokinen till klubben, samme Jokinen som han bara ett par månader tidigare hade skeppat till New York Rangers i en trejd som indikerade att finländarens värde hade stupat under tiden i Kanada. Sutter sade i samband med sommarens återförening att det hade varit ett stort misstag att trejda Jokinen. Det är ett uttalande man kan ha många åsikter om, men oavsett vad Darryl Sutter säger går det inte att blunda för det faktum att Olli Jokinens spel under året i Calgary var en stor missräkning. Framför allt eftersom det var tydligt att veterancentern aldrig fann någon kemi med lagkaptenen Jarome Iginla.

En annan spelare som får en ny chans i Calgary är Alex Tanguay. Den tidigare så produktive forwarden har karriärens särklassigt sämsta säsong bakom sig med bara tio mål på 80 matcher för Tampa Bay Lightning. Det luktar nostalgi om värvningen. Till skillnad från Jokinen hade Tanguay ett positiv samarbete med Jarome Iginla under sin förra sejour i klubben. Rimligtvis är förhoppningen att de ska finna varandra igen.

Det råder hur som helst ingen tvekan om att Darryl Sutter spelar ett högt spel med sommarens värvningar. Om Flames inte tar sig till slutspel kommer hans tid i klubben att vara över. Sett till hur Calgarys lagbygge ser ut just nu förefaller det slutet vara nära.

SPELAROMSÄTTNING
Nyförvärv: Logan MacMillan, fw, Anaheim, Olli Jokinen, f, N Y Rangers, Alex Tanguay, f, Tampa Bay, Tim Jackman, f, N Y Islanders, Ryan Stone, f, Edmonton, Raitis Ivanans, f, Los Angeles, Stefan Meyer, f, Phoenix.

Förluster: Vesa Toskala, mv, klubb ej klar, Brett Palin, b, Nashville, Jason Jaffray, f, Anaheim, Eric Nystrom, f, Minnesota, Chris Higgins, f, Florida, Nigel Dawes, f, klubb ej klar, Jamal Mayers, f, San José, Colin Stuart, f, Buffalo.

Kommentar: Många frågetecken för värvningarna och dessutom förlängningen av veterancentern Craig Conroys kontrakt. 39-åringen hade ett riktigt tungt fjolår, men får ändå stanna. Förlusterna svider däremot inte även om Darryl Sutter gärna hade behållit Chris Higgins, som kom till klubben från Rangers i Jokinen-trejden.

POÄNGENKUNGEN
Jarome Iginla
Lagkaptenen droppade hela 20 poäng jämfört med 2008/09 och blev - för första gången? - kritiserade av sin coach. Till hans försvar ska sägas att han inte hade mycket till understöd - Flames gjorde minst mål av samtliga lag i ligan. Men tveklöst måste Jarome Iginla rycka upp sig för att Calgary ska slåss om en slutspelsplats.

ROOKIEN
Mikael Backlund
Gjorde en lovande säsongsavslutning som bådar gott inför den här säsongen. Med tanke på hur tunna Flames ser ut att vara framåt finns det goda förhoppningar om att västeråssonen ska få rikligt med istid i offensiva situationer.

MÅLVAKTEN
Miikka Kiprusoff
En av ytterst få ljusglimtar för Calgary i fjol. Vore det inte för Kiprusoff hade laget kunnat gå Edmonton Oilers hemska öde till mötes. Finländaren kommer att behöva stå på huvudet i 65-75 matcher den här säsongen också om Calgary ska ha en chans att gå till slutspel. Nye backupen Henrik Karlsson har potential men är en gröngöling.

BACKEN
Jay Bouwmeester
En annan stor besvikelse förra säsongen. Darryl Sutter jobbade intensivt för att locka Bouwmeester till Calgary. Väl där var han bara en blek skugga av den spelare han var i Florida säsongen innan. 15 mål under 2008/09 förvandlades till tre i fjol. Med tanke på att han tjänar närmare sju miljoner per säsong har Jay Bouwmeester liiiite att leva upp till.

DRAFTVALET
Maxwell Reinhart
Calgary hade varken något val i första eller andra rundan av draften. De lyckades dock plocka upp en spelare med klar anknytning till klubben i tredje rundan. Maxwell Reinharts pappa Paul var en spelskicklig back som följde Flames från Atlanta till Calgary 1980. Han var Flames trogen ända fram tills 1988. Året innan klubben vann sin hittills enda Stanley Cup trejdades han till Vancouver.

PROGNOSEN
Calgarys största problem förra säsongen låg i det offensiva spelet. Värvningarna av Olli Jokinen och Alex Tanguay känns inte som någon lösning. Allt tyder på att Calgary Flames missar slutspel igen och att Darryl Sutter blir av med sitt jobb på grund av sina tillkortakommanden.

Hockeysverige.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela