Onsdag 14 Apr
Stockholm

Colorado på väg tillbaka till toppen

De unga spelarna kan ge Avalanche en ny Stanley Cup-titel.
De unga spelarna kan ge Avalanche en ny Stanley Cup-titel. Foto: David Zalubowski/AP/SCANPIX

Colorados satsning på unga spelare kommer att vara deras väg tillbaka till toppen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

DENVER. Med en bra målvakt kan man komma långt i NHL. För ett uträknat Colorado Avalanche blev Craig Anderson beviset på det. Amerikanen hade en imponerande säsong bakom sig i Florida när han ett löfte om ett jobb som förstakeeper lockade honom till Denver förra sommaren. 29-åringen tackade för förtroendet genom att göra Colorado till en kaxig uppstickare.

Ska man kritisera Anderson för något är det att han inte orkade hålla spelet uppe under hela grundserien. Colorado tappade en hel del mark under andra halvan av säsongen och höll på att missa slutspel. Man slank med som åttonde och sista lag från Western Conference och gjorde sånär livet surt för San José Sharks i den första slutspelsomgången.

Nu är det dags att bygga vidare på fjolårets framgång. Det som talar för Colorado är att det unga och utvecklingsbara lag man hade i fjol har skaffat sig ett års erfarenhet. Unga spelare som Matt Duchene, Ryan O'Reilly, Chris Stewart, T.J. Galiardi och Peter Mueller (utan kontrakt i skrivande stund) gör att Colorado Avalanche går en lysande framtid till mötes. Kanske rent av en storhetstid likt den som Joe Sakic, Peter Forsberg och Patrick Roy iscensatte för 10-15 år sedan.

SPELAROMSÄTTNING
Nyförvärv: Jason Bascashihua, mv, Hershey (AHL), Kevin Shattenkirk, b, Boston Univeristy (NCAA), David Liffiton, b, Columbus, Jonas Holös, b, Färjestad, Colby Cohen, b, Boston University (NCAA), Mike Carman, f, University of Minnesota (NCAA), Zack Cohen, f, Boston University (NCAA), Daniel Winnik, f, Phoenix, Ben Walter, f, New Jersey.

Förluster: Tyler Weiman, mv, Vancouver, Tom Preissing, b, klubb ej klar, Brett Clark, b, Tampa Bay, Brian Fahey, b, Washington, Ruslan Salei, b, Detroit, Brett Skinner, b, Amur Khabarovsk (KHL), T.J. Hensick, f, St. Louis, Brian Willsie, f, Washington, Chris Durno, f, Tampa Bay, Darcy Tucker, f, klubb ej klar, Marek Svatos, f, klubb ej klar, Stephane Yelle, f, klubb ej klar.

Kommentar: General managern Greg Sherman fick ned medelåldern på laget ordentligt genom att vinka adjö till veteraner som Brett Clark, Ruslan Salei och Darcy Tucker. På värvningsfronten låg Sherman väldigt lågt. Och varför inte, tanken är rimligen att låta talangerna få istid och möjlighet att utvecklas.

POÄNGKUNGEN
Paul Stastny
Den amerikanske OS-centern fick äntligen vara frisk efter två säsonger som naggats i kanten av skador. Han tackade för hälsan genom att göra 79 poäng på 81 matcher. Den spelskicklige och speedige 24-åringen får räknas som förstacenter och trolig poängkung inför den här säsongen också, men känner antagligen hur Matt Duchene flåsar honom i nacken.

ROOKIEN
Kevin Shattenkirk
Colorado hade inte mindre än sju nykomlingar i truppen i fjol. Trots det är inte talangbanken helt tömd ännu. Näst på tur att bli invigd i den unga gemenskapen bör bli Kevin Shattenkirk, en 21-årig amerikan som valdes i första rundan 2007. Shattenkirk är inte stor men har ett välutvecklat spelsinne och bra karaktär. Utmaningen för Shattenkirk blir att hålla rent i den egna zonen. Det finns frågetecken för hans defensiva kapacitet.

MÅLVAKTEN
Craig Anderson
Anderson var Colorados tveklöst bästa och viktigaste spelare i fjol. Han kommer att behöva hålla samma höga nivå även i år om Colorado ska ta sig till slutspel igen. Positivt för Anderson är att han nu på allvar vet vad som krävs i NHL. Det blev hela 71 matcher i fjol. Tidigare hade han gjort 31 NHL-matcher som mest under en säsong.

BACKEN
Kyle Quincey
Colorado har i egentlig mening ingen backstjärna. Kyle Quincey ligger kanske närmast att bli en. 25-åringen fick sitt genombrott efter flytten från Detroit från Los Angeles 2008/09. I fjol hamnade han i Colorado via Ryan Smyth-trejden och svarade för ytterligare en stark säsong. En annan spännande, ung back att följa är Ryan Wilson som stod för en överraskande stark rookiesäsong i fjol.

DRAFTVALET
Joey Hishon
Colorado överraskade många genom att satsa på Joey Hishon med sitt förstaval. Hishon, vald som 17:e spelare, tippades gå tidigast i andra rundan. Hans draftaktie sjönk efter en säsong som halverades av skador. Colorado hade ingenting emot att satsa på denna spelskickliga center som gjorde 40 poäng (16+20) på 36 matcher för Owen Sound Attack i OHL i fjol.

PROGNOSEN
Allt talar för att Colorado kommer att slåss kring slutspelsstrecket ännu en gång. Laget känns inte moget för att utmana de tunga topplagen i Western Conference. Vad det här laget behöver är mer erfarenhet. Inom ett par år kommer de att slåss om Stanley Cup på allvar.

Hockeysverige.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela