Torsdag 15 Apr
Stockholm

Mästarna tvingas storstäda

De regerande mästarna har blivit tvingade att storstäda i truppen.
De regerande mästarna har blivit tvingade att storstäda i truppen. Foto: Nam Y. Huh/AP/SCANPIX

Chicago tvingas betala ett högt pris för fjolårets guldlag. De regerande mästarna har tvingas bryta med hela nio spelare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

CHICAGO. Nedmonteringen av Chicago Blackhawks mästarlag har varit en av de stora följetongerna i NHL under sommaren. Flera av spelarna hann inte ens bli kvitt segerruset efter Stanley Cup-festen innan de hade blivit trejdade till nya klubbar.

Publikfavoriter som Dustin Byfuglien, Antti Niemi och Kris Versteeg lämnar så klart tomrum efter sig, men det viktigaste för general managern Stan Bowman var att hålla lagets kärna av nyckelspelare intakt. Ett uppdrag han lyckades med. Bowman visade tydligt organisationens inställning när han valde att matcha det lukrativa offer sheet som San José Sharks erbjöd Niklas Hjalmarsson. Det kostade Blackhawks Antti Niemi, men höll kärnan intakt.

Jonathan Toews, Patrick Kane, Patrick Sharp, Dave Bolland, Marian Hossa, Duncan Keith, Brent Seabrook, Brian Campbell och Hjalmarsson gör att Chicago även kommande säsong har ett lag som ska slåss om en topplacering i Western Conference och sedermera fajtas om Stanley Cup.

Frågetecknet finns till viss del på målvaktssidan. Marty Turco tillhörde NHL:s absoluta elitskikt för ett par säsonger sedan. De senaste två åren har han emellertid varit en besvikelse i Dallas och det är svårt att veta exakt var han står. Att han nu får ett av NHL:s bästa försvar framför sig borde underlätta bördan. Därför är det inte omöjligt att Turco visar sig vara en uppgradering jämfört med Antti Niemi, som Stanley Cup-vinsten till trots hade en alldaglig finalserie.

Nyckeln till framgång för Chicago blir god hälsa och oväntade bidrag från några av de nya spelarna. Laget kommer av naturliga skäl inte att ha samma bredd som i fjol, men det finns god potential i några av nyförvärven. Viktor Stålberg svarade för en stark säsongsavslutning i Toronto Maple Leafs och förväntas få en plats i tredjekedjan tillsammans med Dave Bolland och Fernando Pisani. Bli inte förvånade om flytten från bottenlaget Toronto till topplaget Chicago ger 24-åringen ett lyft.

SPELAROMSÄTTNING
Nyförvärv: Marty Turco, mv, Dallas, Shawn Lalone, b, Belleville Bulls (OHL), Ryan Stanton, b, Moose Jaw Warriors (WHL), Ivan Vishnevskiy, b, Atlanta, John Scott, b, Minnesota, Nick Leddy, b, University of Minnesota, Mathis Olimb,f, Frölunda, Jeremy Morin, f, Atlanta, Viktor Stålberg, f, Toronto, Igor Makarov, f, Dynamo Moskva, Fernando Pisani, f, Edmonton, Jeff Taffe, f, Florida.

Förluster: Antti Niemi, mv, klubb ej klar, Cristobal Huet, mv, klubb ej klar (utlåning), Brent Sopel, b, Atlanta, Danny Richmond, b, Toronto, Dustin Byfuglien, f, Atlanta, Akim Aliu, f, Atlanta, Ben Eager, f, Atlanta, Andrew Ladd, f, Atlanta, Colin Fraser, f, Edmonton, Kris Versteeg, f, Toronto, Marty Reasoner, f, Florida,

Kommentar: Atlanta Thrashers tog verkligen tillfället i akt att spetsa laget med färska Stanley Cup-mästare. Dustin Byfugliens frånvaro kommer antagligen att märkas mest på grund av hans kraftfulla spel runt kassen. På pluskontot är Marty Turco och Viktor Stålberg de mest spännande spelarna. 91:orna Jeremy Morin och Nick Leddy är två andra namn som kan bli viktiga för Chicago, men då mer på sikt.

POÄNGKUNGEN
Patrick Kane
Patrick Kane tog sin in bland ligans tio bästa poängplockare under grundserien och det är en position han lär abonnera på i minst tio år framåt. Kane hade bitvis ett rätt mediokert slutspel, inte minst i finalserien mot Philadelphia. Likväl var det han som slog in det förlösande övertidsmålet i den sjätte finalmatchen. 100 poäng är definitivt inom räckhåll för 21-åringen.

ROOKIEN
Kyle Beach
Den höga lönetaksträffen (1,17 miljoner dollar) gör att fjolårets målkung i juniorligan WHL troligen får inleda säsongen i farmarlaget Rockford Icehogs. Frågan är bara hur länge Chicago kan hålla den kraftfulla och smått okontrollerbara powerforwarden borta från NHL. På sikt är han en tänkbar ersättare till Dustin Byfuglien. Kan han bara mogna och lära sig att värdera olika situationer bättre har han goda möjligheter att bli en spännande NHL-spelare. Talangen finns där. Finns vettet?

MÅLVAKTEN
Marty Turco
Har få övermän i NHL när det gäller puckhantering. Det kan bli ett vassare vapen i Chicago än Dallas eftersom Blackhawks är ett betydligt mer spelande lag. Turcos problem de senaste två säsongerna är att han inte har stoppat pucken i lika hög utsträckning som tidigare. Det är ett orosmoment.

BACKEN
Duncan Keith
Fick sitt definitiva genombrott förra säsongen och förvandlade det mesta han vidrörde till guld. Vann OS-guld, Stanley Cup och utsågs till NHL:s bästa back. Det möjligtvis enda frågetecknet kring Keith är var hans utvecklingskurva tar vägen efter de här framgångarna. Kommer han att fortsätta utvecklas eller stagnerar han?

DRAFTVALET
Kevin Hayes
Chicago valde som 24:e lag i första rundan och fångade upp den store målgöraren Kevin Hayes. Det är svårt att avgöra vilken kvalité Hayes håller eftersom han bara spelade high school-hockey i fjol. Hans 25 mål och 42 assist på 28 matcher för Nobles Prep imponerar ändå. Nästa säsong spelar han för Boston College i NCAA. Det borde ge en bättre bild av vilken typ av spelare han är. Chicago har i alla fall gjort sitt yttersta för att han ska trivas i organisationen på sikt. I samband med draften värvade man hans äldre bror Jimmy Hayes från Toronto.

PROGNOSEN
Chicago har trots sommarens utförsäljning ett lag i absolut toppklass som ska kunna slåss med lag som Detroit och San José om en topposition i väst. Får Marty Turco den nytändning han är i behov får Blackhawks betraktas som en Stanley Cup-utmanare även i år.

Hockeysverige.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela