Fredag 16 Apr
Stockholm

Florida missar slutspel – för elfte året i rad

Det blir inget slutspel i år heller, Florida.
Det blir inget slutspel i år heller, Florida. Foto: Lynne Sladky/AP/SCANPIX

Floridas kräftgång kommer fortsätta i år också. De tio senaste åren har Panthers missat slutspelet – något som de kommer att göra i år också.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

FLORIDA. I ett av de första avsnitten av tv-serien Dexter begås det ett makabert mord i Florida Panthers arena. Polisen finner ett kvinnolik paketerat i en av målgårdarna på isen.

Det må vara fiktion, ändå är det mest uppseendeväckande som har skett i Bank Atlantic Center under hela 2000-talet. De hockeylag som Florida Panthers ställt på isen sedan ett Pavel Bure-lett lag åkte ut i fyra raka matcher mot New Jersey Devils för tio år sedan har varit kroniskt mediokra.

Efter att klubben missat slutspel för tionde året i följd i våras agerade klubbägarna. General managern Randy Sexton fick sparken och ersattes av Dale Tallon. Han kommer närmast från Chicago Blackhawks där han degraderades från general manager till rådgivare för ett drygt år sedan. Om Tallon finns många åsikter. Hans supportrar menar att det var han som lade grunden för Blackhawks Stanley Cup-seger i somras med smarta draftval och värvningar. Belackarna hävdar att han inte alls haft så stor del i triumfen, utan snarare försatte klubben i trubbel genom att dela ut alltför frikostiga kontrakt, något som har tvingat Blackhawks till tuffa besparingar under sommaren.

Oavsett vilken falang man tillhör kan man konstatera att förutsättningarna i Florida liknar dem som fanns i Chicago när Dale Tallon tillträdde som GM där. Därför blir det extra intressant att se hur Tallon lyckas i sin nya omgivning. Under sommaren har han varit aktiv på marknaden och genomfört flera trejder för att sätta sin egen prägel på laget. Spelare som Nathan Horton, Gregory Campbell och Keith Ballard har lämnat klubben och ersatts av Steve Bernier, Chris Higgins och Dennis Wideman.

Det är emellertid inte dem som Panthers hopp står till. Det är i stället talanger som Jacob Markström, Erik Gudbranson och Dmitry Kulikov som avgör hur pass ljus klubbens framtid blir. Och det lär dröja ett par slutspelsfria år innan dess.

SPELAROMSÄTTNING
Nyförvärv: Jacob Markström, mv, Brynäs, Marc Cheverie, mv, University of Denver (NCAA), Dennis Wideman, b, Boston, Nathan Paetsch, b, Columbus, Mike Weaver, b, St. Louis, Joe Callahan, b, San José, A.J. Jenks, f, Plymouth Whalers (OHL), Triston Grant, f, Nashville, Chris Higgins, f, N Y Rangers, Mark Cullen, f, Chicago, Marty Reasoner, f, Atlanta/Chicago, Andrew Peters, f, New Jersey, Mike Santorelli, f, Nashville.

Förluster: Alexander Salak, mv, Färjestad, Ville Koistinen, b, klubblös, Mathieu Roy, b, Tampa Bay, Keith Ballard, b, Vancouver, Kamil Kreps, f, Kärpät, Nathan Horton, f, Boston, Gregory Campbell, f, Boston, Victor Oreskovich, f, Vancouver, Steve MacIntyre, f, Edmonton, Jamie Johnson, f, Detroit, Jeff Taffe, f, Chicago.

Kommentar: Jacob Markström är det tyngsta namnet som Florida får in. I och med att Tomas Vokoun redan finns i klubben och Dale Tallon deklarerat att han vill se svensken i AHL, lär Markström få vänta på sin chans. Bland nyförvärven i övrigt står Dennis Wideman ut. Backen var strålande för Boston för två år sedan för att sedan gå ned sig rejält i fjol, Det blir intressant att se hur han presterar i år. Nathan Horton försvinner. Panthers har väntat på hans stora genombrott i flera år - utan något resultat. Det återstår att se om det trytande tålamodet var av godo eller ondo.

POÄNGKUNGEN
Stephen Weiss
Efter två raka säsonger med 60 poäng eller mer får Stephen Weiss anses vara det närmaste Florida kommer en ledande forward. Den spelskicklige centern behöver få bra understöd av skadeförföljde David Booth och unge Michael Frolik för att Panthers inte ska bli en total slagpåse.

ROOKIEN
Erik Gudbranson
Här hade Jacob Markström naturligtvis varit självskriven om klubbledningen inte hade bestämt att han ska starta i AHL. Om Panthers har ett överflöd av skickliga målvakter råder det desto större brist på framstående backar. Därför ter det sig inte omöjligt att lagets förstaval i årets draft, Erik Gudbranson, slår sig in i laget direkt likt Dmitry Kulikov gjorde i fjol. Än så länge har han inte blivit kontrakterad.

MÅLVAKTEN
Tomas Vokoun
Tjecken var en av NHL:s bästa målvakter i fjol. Det säger en del om hur dåligt laget var i övrigt. Vokoun fick lite upprättelse när han hjälpte Tjeckien till ett överraskande VM-guld. Detta efter en fantastisk finalinsats mot favorittippade Ryssland. 34-åringen kommer säkert att prestera i år också. Tyvärr lär det inte föra honom speciellt mycket närmare ett Stanley Cup-slutspel.

BACKEN
Bryan McCabe
Hånad och bespottad i Toronto, hyllad och respekterad i Florida. Att lämna rampljuset i Kanada för hockeyskuggan i Florida gjorde bevisligen gott för den ojämne veteranbacken. McCabe gör fortfarande en hel del misstag, men har blivit en mer avslappnad spelare efter klubbytet för två år sedan.

DRAFTVALET
Erik Gudbranson
Florida Panthers valde som tredje lag i sommarens draft och snappade upp ett kanadensiskt kraftpaket. Erik Gudbranson är en fysiskt sett mycket mogen back som är mycket tillförlitlig defensivt samtidigt som han kan bidra offensivt. Med lite mer tuffhet kan han bli en riktigt bra NHL-back.

PROGNOSEN
Dale Tallon får bygga långsiktigt på samma sätt som han gjorde i Chicago. Florida Panthers är inte på långa vägar ett lag för slutspelet. I stället riskerar man att hamna tvärsist i Southeast Division, där både Atlanta Thrashers och Tampa Bay Lightning har förbättrat sina lag radikalt under sommaren. Det blir en hockeymässigt lång och smärtsam vinter i Fort Lauderdale. I år också.

Hockeysverige.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela