Linus Omark hoppas på spel i Edmonton Oilers.
Linus Omark hoppas på spel i Edmonton Oilers. - Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX

”Inte bara en showman”

Edmonton Oilers och dess fans sprudlar av framtidstro. Supertalangerna står på kö för att ta en plats i lagets lineup. En av dem nya spelarna redo att göra intryck är Linus Omark. - Jag ska göra allt jag kan för att ta en plats i laget, säger han.


EDMONTON. Edmontons fans njuter av triumferna spelare som Jordan Eberle, Taylor Hall och, framför allt, Magnus Pääjärvi firat i de senaste dagarnas rookieturnering. Medan dessa superlöften har enorma förväntningar på sina axlar har Övertorneås bidrag till NHL-hockeyn, Linus Omark, klarar sig undan den största uppmärksamheten.

- Jag ska bara göra mitt bästa för att ta en plats i laget, om jag undkommer den värsta uppmärkelsen gör det inte mig något, säger Omark till Edmonton Journal apropå den rådande situationen.

- Jag vill ta nästa steg och bevisa att jag hör hemma bland dem bästa spelarna, det är en enorm möjlighet.

Fördel av rutinen

Till skillnad från dem övriga supertalangerna har Linus Omark rutin från hela fyra säsonger på högsta serienivå och två VM-turneringar. Efter tre år med Luleå i Elitserien där han stadigt utvecklades och gick från 17 poäng första året till 55 poäng sista året lämnade han inför förra säsongen för ryska KHL.

I Dynamo Moskva svarade han sedan för 20 mål och 36 poäng på 56 matcher i ett lag där han bland annat hade Mattias Weinhandl och Jiri Hudler som kedjekamrater. Efter att inför förra säsongen ha nobbat Edmonton för just Dynamo Moskva valde han efter slutspelssortin från Gargarin Cup i våras att slutligen skriva på för NHL-klubben.

Och trots att Omark hållit till i Europa de senaste säsongerna har han ändå byggt upp sitt eget varumärke i Nordamerika. Kommande lagkamraten Ales Hemsky öser beröm över den svenska 23-åringen. Det som framför allt står ut är den ofantligt berömda straffen Omark svarade för mot den schweiziske målvakten Marco Bührer 2009.

”Är fantastiskt skicklig”

- Jag såg klippet på den straffen, helt otroligt, säger den tjeckiske stjärnan som själv besitter en magnifik teknik.

- Han är fantastiskt skicklig och smart spelare som jag tror kan hjälpa oss mycket.

Omark medger att han är en spelare som gillar att göra det lilla extra men nu är han ute efter att bevisa att han kan spela på andra sätt också. Han vill ge svar på tal till de tvivlare som anser att han är för liten och vek för att lyckas i NHL.

- Jag är inte bara en showman, jag kan spela hockey på andra sätt också, säger Omark.

- Jag kanske inte tacklar så mycket men jag är bra på att skydda pucken och spelet runt sargerna.

Nu är det upp till bevis för Omark i den tuffa konkurrens som kommer att råda på Oilers träningsläger. Har han tuffheten som krävs för att konkurrera ut alla talanger och ge sina belackare svar på tal? Han är i alla fall satt sina tvivlare på plats förut och det är mycket möjligt att han gör det igen.

Hockeysverige.se

/
/
nhl
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

2 timmar sedan

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

3 timmar sedan
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

3 timmar sedan
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

igår 20:40
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.