Måndag 19 Apr
Stockholm

Talangerna ska ta Islanders till toppen

John Tavares och övriga talanger ska ta Islanders tillbaka till toppen.
John Tavares och övriga talanger ska ta Islanders tillbaka till toppen. Foto: Chris O'Meara/AP/SCANPIX

New York Islanders hade en medioker säsong i fjol. Satsningen på ungtupparna ska vara deras väg tillbaka till toppen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

NEW YORK. Någon gång i framtiden kommer draftandet av John Tavares säkerligen att vara en milstolpe i New York Islanders historia. Den snart 20-årige centerns rookiesäsong födde dock minst lika många frågetecken som utropstecken.

24 mål på och totalt 54 poäng var kanske i minsta laget från en spelare som av många spåddes ta hem Calder Trophy. Till Tavares försvar ska sägas att han bortsett från Kyle Okposo och genombrottsforwarden Matt Moulson inte hade ett speciellt imponerande understöd. Fjolårets upplaga av Islanders hade väldigt få spelare kapabla att producera på en daglig basis. Mer oroväckande var den jättesvacka Tavares ramlade ned i mitten av säsongen. Det föreföll som om den tilltänkte stjärnforwarden inte var tillräckligt bra tränad för att orka med det tuffa NHL-schemat.

Med en säsong i kappsäcken kommer Tavares att vara bättre förberedd på NHL-livets utmaningar. Det tänder också ett hopp för Islanders. Klubben lider fortfarande brist på offensivt starka namn, men har under sommaren förstärkt en backbesättning som var mer än lovligt tunn i fjol.

Klubben har fortfarande en lång väg att gå innan den kan påstås vara redo för slutspelshockey. Det positiva för fansen är att man tar steg i rätt riktning.

SPELAROMSÄTTNING
Nyförvärv: Calvin De Haan, b, Oshawa Generals (OHL), Travis Hamonic, b, Brandon Wheat Kings (OHL), Milan Jurcina, b, Washington, Mark Eaton, b, Pittsburgh, James Wisniewski, b, Anaheim, Rhett Rakhshani, f, University of Denver (NCAA), David Ullström, f, HV71, Pierre Parenteau, f, N Y Rangers, Zenon Konopka, f, Tampa Bay, Andy Hilbert, f, Minnesota.

Förluster: Martin Biron, mv, N Y Rangers, Brendan Witt, b, klubblös, Freddy Meyer, b, Atlanta, Jeff Tambellini, f, Vancouver, Tim Jackman, f, Calgary, Jeremy Reich, f, Boston, Trevor Smith, f, Anaheim, Greg Mauldin, f, Colorado, Joel Rehlicz, f, Hershey (AHL), Sean Bergenheim, f, Tampa Bay, Richard Park, f, Geneve-Servette (NLA).

 Kommentar: New York Islanders backbesättning ser på sikt ut att kunna bli riktigt intressant. Calvin De Haan och Travis Hamonic är båda två spännande backtalanger med offensiv uppsida som kommer att vässa Islanders powerplay under en överskådlig framtid. Milan Jurcina, Mark Eaton och inte minst James Wisniewski ger årets upplaga av Islanders försvar lite mer stabilitet än fjolårets lag hade. Positivt för Islanders är även att de inte förlorade någon spelare av tyngre värde under sommaren.

POÄNGKUNGEN
John Tavares
Drömmen för Islanders fans är naturligtvis att Tavares får ett genombrott likt det Steven Stamkos fick under sina andra NHL-säsong. Skillnaden är att Stamkos var omgiven av några världsklasspelare i Tampa. Den lyxen har inte Tavares. Kan han göra 35 mål och över 70 poäng får det ändå ses som en fullt godkänd andra säsong. Fotbrottet han drabbades av under VM ska förhoppningsvis inte hämma honom.

ROOKIEN
Nino Niederreiter

En liten chansning. Schweizaren, som var Islanders förstaval i draften i somras, mår antagligen bra av en juniorsäsong till. Klubbens fattigdom när det kommer till offensiva spelare öppnar dock dörren för den nyblivne 18-åringen. Ett starkt träningsläger kan göra honom till en NHL-spelare redan i år.

MÅLVAKTEN
Rick DiPietro
Fick ännu en säsong spolierad av sina knäskador i fjol. Nu är det lite "make-or-break" över 29-åringens karriär. Efter att bara ha spelat 13 NHL-matcher de två senaste säsongerna måste Rick DiPietro visa att hans kropp håller. Annars är det kanske dags att leta efter en alternativ sysselsättning. Amerikanen säger sig ha haft en bra sommar och har inlett träningslägret starkt. Om han inte håller finns veteranen Dwayne Roloson att tillgå - tillsammans med Mark Recchi den sista 60-talisten som är aktiv i NHL.

BACKEN
Mark Streit
Schweizaren var Islanders bästa spelare förra säsongen. 32-åringen har genomgått en slags metamorfos under de senaste åren och blivit en mycket mer komplett back efter att ha avfärdats som en renodlad powerplay-spelare under sin tid i Montréal Canadiens. På Long Island har Streit även en viktig funktion som ledare - och på sikt mentor åt landsmannen och stortalangen Nino Niederreiter.

DRAFTVALET
Nino Niederreiter
Powerforward som förenar en häftig kraftfullhet med ett par riktigt fina handleder. Niederreiter imponerade stort under JVM förra vintern, där han förde nykomlingen Schweiz till en sensationell fjärdeplats. Är orädd och tvekar inte att dela ut en tung tackling när det behövs. Kan bli NHL-spelare redan i år, annars blir det en ny säsong i WHL-laget Portland Winterhawks där han bildade en mycket vass kedja med Columbus förstaval Ryan Johansen och Torontos draftval Brad Ross. Islanders plockade även upp centern Brock Nelson i första draftrundan samt den problemstämplade ryssen Kirill Kabanov i den tredje.

PROGNOSEN
New York Islanders general manager Garth Snow ryckte lite löst i Ilya Kovalchuk när free agent-marknaden öppnade i somras. Intresset planade ut och lika bra var kanske det. Islanders GM bör fortsätta att bygga på lång sikt. Klubbens problem under det senaste årtiondet har grundats på dåligt tålamod och miserabla trejder. När Islanders nu har draftat på sig en handfull spännande spelare och äntligen har något att bygga en ljus framtid på gäller det att hålla den kursen. Laget kommer sannolikt inte att gå till slutspel den här säsongen, kanske inte ens nästa, men inom några år kan de mycket väl vara ett topplag i NHL.

Hockeysverige.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela