David Clarkson firar tillsammans med svenske Alexander Urbom.
David Clarkson firar tillsammans med svenske Alexander Urbom. - Foto: Bill Kostroun/AP/SCANPIX

Urbom: "Jag lyssnar på allt han säger"

I fjol hjälpte han Tyler Myers att bli årets rookie. Nu hoppas New Jersey Devils att Henrik Tallinder kan agera mentor åt en ny rookie - Alexander Urbom.- Jag försöker ta efter honom på isen, säger den 19-årige stockholmaren.


Fjolåret var en stor succé för Henrik Tallinder. Efter ett mediokert 2008/09 lyfte han sig rejält, knep en plats i det svenska OS-laget och växte fram som en av Buffalo Sabres allra bästa backar.

31-åringen fick mest uppmärksamhet för sitt samarbete med den unge rookiebacken Tyler Myers. 20-åringen gick från klarhet till klarhet med Tallinder som backpartner och blev i juni tilldelad Calder Trophy som årets bästa rookie i ligan. Kort därpå blev Tallinder kontraktslös och skrev ett lukrativt fyraårskontrakt med New Jersey Devils värt 13,5 miljoner dollar.

- Det var lite smärtsamt att se honom försvinna, men samtidigt förstår jag att det här är en affärsverksamhet, sade Myers till Buffalo News när beskedet kom.

"Gillar att spela med unga killar"

För Henrik Tallinder innebär flytten till New Jersey att han kan få ta ännu en rookie under sina vingars beskydd. 19-årige Alexander Urbom är en av de högst rankade backtalangerna i Devils organisation. Redan i fjol höll den före detta djurgårdsbacken på att slå sig in i NHL-laget.

- Jag har läst om att de vill att jag ska hjälpa de unga spelarna, men de har inte sagt någonting än, säger Henrik Tallinder till The Star-Ledger.

- Om de vill att jag ska göra det ställer jag naturligtvis upp. Jag gillar att spela med unga killar. Myers är en fantastisk spelare. Vem jag än får spela med här så kommer det att bli kul

Alexander Urbom hoppas att det blir han. Under New Jersey träningsläger håller han sin landsman under ständig uppsikt i hopp om att lära sig något nytt.

- Jag lyssnar på allt han säger hela tiden. Jag är väldigt bekväm med honom. Jag försöker ta efter honom på isen. Han har gjort många år i ligan, så allt han gör försöker jag efterlikna.

Måste spela matcher

Henrik Tallinder gillar vad han har sett av Alexander Urbom, men vill inte uttala sig om den unge svensken är redo att spela i NHL eller inte.

- Sett till skickligheten tycker jag att han är det, men det är svårt att veta innan han har spelat en match. Han behöver spela matcher och sedan kan vi se hur han hanterar det. Det är en sak att träna, men det är när man spelar match som man verkligen måste prestera. Vi får vänta och se, men han har alla verktyg, anser Tallinder.

Själv är Alexander Urbom förhoppningsfull. Han har en bra säsong bakom sig med Brandon Wheat Kings i juniorligan WHL och fick uppleva ett Memorial Cup-slutspel.

- Om jag är bra nog antar jag att det är realistiskt att ta en plats, säger Urbom till Star-Ledger om sina chanser. Jag är så klart här för att spela i NHL. Jag måste bara spela tufft och spela mitt spel, göra bra matcher.

Devils lönetakssituation kan hjälpa honom på traven. I och med kontrakterandet av Ilya Kovalchuk är klubben illa tvungen att göra sig av med någon eller några spelare och ersätta dem med billigare alternativ.

- Det är ingenting jag har koll på eller tänker på. Jag kan bara göra mitt bästa och se var det tar mig. Jag kan inte tänka på andra saker, konstaterar Alexander Urbom.

Hockeysverige.se

nhl
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lag Edin på ny guldjakt i VM: "Lite unikt"

Xabi Alonso nobbar Liverpool

1 timme sedan
Xabi Alonso har inga planer på att ersätta Jürgen Klopp i Liverpool, när tysken lämnar jobbet som huvudtränare efter den här säsongen. Spanjoren stannar i Bayer Leverkusen. Just nu är det här rätt plats för mig.

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

3 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.