Nicklas Bäckström har inga hemligheter. Han är bara mindre känslig.
Nicklas Bäckström har inga hemligheter. Han är bara mindre känslig. - Foto: BILDBYRÅN

Bäckis: "Är bara mindre känslig"

Nicklas Bäckström har spelat samtliga matcher i NHL sedan debuten 2007. Aldrig skadad, aldrig sjuk. I alla fall inte tillräckligt för att avstå en match. Dunderhonung i skafferiet? Glöm det, Bäckström har inga hemligheter.– Jag är bara mindre känslig, säger han med ett brett flin till hockeysverige.se.


WASHINGTON, D.C. Och efter en sommar där Nicklas Bäckström, enligt egen utsago, har tränat som alla andra är han nu tillbaka på isen med både gamla och nya lagkamrater. Ett revanschsuget Washington Capitals, som förbereder sig för en ny NHL-säsong. Efter fjolårets misslyckade Stanley Cup-slutspel är det upp till bevis för det stjärnspäckade laget.

För er som inte minns, Capitals, som vann grundserien i fjol och tippades gå hela vägen, blev utslagna av Montréal Canadiens redan i första rundan. Trots en ledning med 3-1 i matcher.

– Jag tycker att vi började ganska svagt i alla de tre sista matcherna och de fick 1-0, 2-0 och sedan fick vi jaga hela tiden och de spelade bra då, de visste exakt hur de skulle spela, säger han och belyser ett annat problem:

– Jag tror att vi slappnade av lite, det kändes som att vi inte kunde stänga igen det riktigt.

Har ni lärt er spela slutspelshockey nu?

– Förhoppningsvis, men det är så små marginaler, små misstag som vi måste rätta till. Samtidigt måste alla spela på topp.

Vad är det för misstag ni måste rätta till?

– Man missar någon markering och sådär, sådana saker. Det är klart att man kan missa någon gång, men man måste ändå vara skärpt när det är slutspel, och där måste alla höja sig, tycker jag.

”Det har gått helt okej”

Bäckström själv är en pålitlig poängplockare, i grundserien liksom i slutspelet. Han har snittat ungefär en poäng per match i Stanley Cup, och i fjol spräckte han, som nionde svensk, 100-poängsspärren i grundserien. Men personliga framgångar betyder lite för den unge gästriken.

– Det har väl ändå gått helt okej för mig personligen under de här första tre åren, men det känns ändå som att man skulle kunna byta ut alla de här säsongerna mot ett Stanley Cup. Det står högst upp på listan just nu.

Inte heller har han satt upp några större personliga mål inför säsongen.

– Det låter tråkigt att säga, men jag tar det mer som det kommer. Jag brukar säga att jag vill att vi ska gå till slutspel och komma så långt vi kan där, säger han.

Hoppas på svenska landsmän

När träningslägret började föregående lördag fanns tre svenska spelare på isen. Förutom Nicklas Bäckström, även Marcus Johansson och Anton Gustafsson. Spelare som ”Bäckis” gärna ser i Capitals omklädningsrum i höst.

– Det hoppas jag på. Det vore jättekul.

Marcus Johansson har störst chans att ta en plats. Vad tycker du om honom?

– Jag tycker att han kör på bra, och har bra skridskoåkning. Jag hoppas att han får en plats, det skulle jag vilja se i alla fall.

Dunderhonung i skafferiet?

Och så var det Bäckström och de uteblivna skadorna. Han påstår att han inte gör något speciellt, utan tränar på samma sätt som alla andra. Det finns inga hemligheter. Han är bara mindre känslig.

Du menar att du är starkare än alla andra?

– Du får tolka det hur du vill, säger han med ett kryptiskt leende.

Kanske har han dunderhonung i skafferiet, trots allt.

Hockeysverige.se

/
nhl
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!