Marian Hossa har kunnat njuta av segern

- 24/09/2010, 18:00 -
Marian Hossa har kunnat njuta av segern under sommaren som gått.

Marian Hossa har kunnat njuta av segern under sommaren som gått.

Charles Rex Arbogast/AP/SCANPIX

Han var den ständige tvåan, spelaren som ständigt fick frågan varför han nådde final men aldrig vann. Efter att ha blivit mästare med Chicago Blackhawks kunde Marian Hossa för första gången njuta av sommaren på allvar för första gången på flera år.

CHICAGO. Förbannelsen började under Stanley Cup-slutspelet 2008 när hans Pittsburgh föll mot Detroit i finalserien. Efter förlusten bytte Marian Hossa från Pittsburgh till Detroit på grund av att han ansåg att Red Wings hade större chans att vinna. Vad som hände 2009? Självklart slog ödets ironi in och Pittsburgh besegrade Detroit i en sjunde avgörande final på bortaplan och Marian Hossa sågs som den eviga förloraren.

Förra sommaren bytte Hossa på nytt klubb till en ny utmanare om Stanley Cup och äntligen skulle det visa sig att han prickat rätt. Hossa själv hade en tung säsong, kantad av skador, och hann bara med att spela 57 matcher på vilka han gjorde 51 poäng under grundserien. Långt ifrån sin normala nivå. Han fick dock vara med om hela lagets slutspelsresa på 22 matcher, gjorde 15 poäng, och nådde äntligen det mål han så länge strävat efter - han vann Stanley Cup.

”Fantastisk sommar”

Efter att Hossa under de senaste somrarna funderat över vad som har gått snett i hans strävan att nå bucklan, har han verkligen kunnat njuta på allvar denna sommar. Han tog Stanley Cup till Slovakien tillsammans med landsmannen och lagkamraten Tomas Kopecky. Där njöt de bägge spelarna av uppmärksamheten som bucklan förde med sig.

- Jag, Tomas och våra familjer hade en fantastisk tid när vi hade bucklan här, verkligen härliga minnen, säger Hossa i en intervju med Star Tribune.

- Det var en fantastisk sommar, den första på länge jag kunnat njuta av efter att ha slutat på den vinnande sidan.

Hossa menar att faktumet att han nu faktiskt vunnit Stanley Cup ska bidra till att han denna säsong kan spela mer avslappnat. Under tidigare år har pressen varit tung men nu kan han äntligen gå in i en säsong utan att vara pressad från början.

”Kan spela mer avslappnat”

- Det känns som en enorm lättnad att man äntligen vunnit, säger den 31-årige slovaken.

- Nu kan jag spela mer avslappnat. Jag kommer inte att ändra spelstil men kommer säkert känna mig lättare i kroppen än vad jag gjort de senaste åren.

Lagkamraterna verkar också kunna se att det är en mer lättad Marian Hossa som anslutit till laget i år. Patrick Sharp menar att pressen ifjol säkert tyngde Hossa men att han trots allt hanterade det bra.

- Jag vet att han fick mycket frågor om det skulle bli tredje gången gillt och på sätt blev det en enorm press på honom, menar Sharp.

- Jag tycker dock att han presterade bra i slutspelet och i år verkar han ha ett ännu större självförtroende, fortsätter den 28-årige kanadensaren som förväntas bilda en andrakedja tillsammans med Hossa den här säsongen.

Med från start i år

Hossa själv känner också att han går in i den här säsongen med helt andra förutsättningar på det fysiska planet. Efter att inte kunnat börja spela och träna med lagkamraterna förrän i november ifjol på grund av den axeloperation han genomförde under sommaren får han i år vara med från start.

- Det känns väldigt bra att få vara med och träna med laget från start istället för att behöva träna på egen hand i flera månader, säger Hossa.

- Det är jätteviktigt för en hockeyspelare att få några träningsmatcher under försäsongen och kunna vara redo för första matchen.

Förbannelsen är nu äntligen bruten. Marian Hossa nådde målet efter att ha kämpat för det under flera år. Vad blir nu resultatet av detta? En mätt Hossa som är nöjd med att ha vunnit eller en ännu bättre version som nu äntligen slipper spela med en tung press på sina axlar?

Det lutar nog åt det senare.

Hockeysverige.se