Jaroslav Halak är ett hett nyförvärv.
Jaroslav Halak är ett hett nyförvärv. - Foto: Jeff Roberson/AP/SCANPIX

Stjärnmålvakt lyfter St. Louis till nya höjder

Hockeysverige fortsätter sin nedräkning till NHL-premiären. Nästa lag på tur är det unga lovande St. Louis.


ST. LOUIS. Säsongen 2008/09 var en stor framgång för St. Louis Blues. Klubben bröt en mörk trend genom att ta sig till slutspel och de unga spelarnas framfart fick fansen att tro på en ljus framtid. Redan under fjolårssäsongen spårade framgånståget emellertid ur. Coachen Andy Murrays diktatoriska stil slutade att bita på spelarna och spelet gick i baklås, inte minst för några av de yngsta spelarna.

Säsongens vändpunkt kom efter att Murray fått sparken och ersatts av farmarlaget Peoria Rivermens unge coach David Payne. Blues gjorde en stark spurt, men föll på målsnöret.

Inför den kommande säsongen hoppas Davis Payne kunna bygga vidare på den fina säsongsavslutningen. Ska han lyckas med det måste lagets unga spelare gå i bräschen. Det är hög tid för spelare som Patrik Berglund, T.J. Oshie, David Perron och Erik Johnson att visa att de kan gå från talanger till stjärnor.

En stjärna har man redan i nye målvakten Jaroslav Halak. Slovaken var omutbar under stora delar av slutspelet med Montréal Canadiens och tog laget ända till conferencefina. Trots det fick han lite överraskande lämna klubben. Om han har klarat av att konservera formen blir det till St. Louis stora glädje.

SPELAROMSÄTTNING
Nyförvärv:
Jaroslav Halak, mv, Montréal, Ian Cole, b, University of Notre Dame (NCAA), Brett Ponich, b, Portland Winterhawks (WHL), Nikita Nikitin, b, Avangard Omsk (KHL), Brennan Evans, b, Anaheim, Nathan Oystrick, b, Anaheim, Dean Arsene, b, Edmonton, T.J. Hensick, f, Colorado, Vladimir Sobotka, f, Boston, Stefan Della Rovere, f, Washington, Graham Mink, f, Florida, Dave Scatchard, f, Nashville,

Förluster: Chris Mason, mv, Atlanta, Nate Guenin, b, Columbus, Jonas Junland, b, Färjestad, Darry Sydor, b, slutat, Mike Weaver, b, Florida, Keith Tkachuk, f, slutat, Lars Eller, f, Montréal, Ian Schultz, f, Montréal, D.J. Kings, f, Washington, Paul Kariya, f, time-out.

Kommentar: Jaroslav Halak får sett till dagsformen ses som en uppgradering jämfört med Chris Mason. I övrigt har St. Louis legat lågt på nyförvärvsfronten, antagligen för att ge några av ungdomarna inom den egna organisationen möjlighet att fylla tomrummet efter veteraner som Keith Tkachuk och Paul Kariya.

POÄNGKUNGEN
David Perron

Har pendlat mellan briljant och medelmåttig under sina tre första år i NHL. Om Perron bara lyckas hitta en jämnare nivå i sitt spel har han alla förutsättningar att göra 65-70 poäng. 22-åringen är kvick, teknisk och har ett bra skott som han tyvärr utnyttjar för sällan.

ROOKIEN
Ian Cole

Eftersom Alex Pietrangelo har förbrukat sin rookiestatus efter två säsonger med strömatcher väljer vi att titta på en annan offensiv back. Ian Cole kommer att få det svårt att slå sig in i St. Louis backuppsättning på en gång, men 21-åringen har kvalitéer som på sikt kommer att göra honom till en väldigt bra NHL-back. Är bra offensivt som defensivt och spelar rejält och fysiskt.

MÅLVAKTEN
Jaroslav Halak

Slutspelets stora utropstecken lyckades gäcka både Alexander Ovechkin och Sidney Crosby innan Montréal slutligen körde fast mot Philadelphia. 25-åringen har vuxit ut till en stormålvakt och den här säsongen ger honom chansen att på allvar kliva in i NHL:s målvaktselit.

BACKEN
Erik Johnson

Valdes som första spelare i draften 2006, men har fått vänta på sitt genom brott. Mycket på grund av den bisarra korsbandsskada han ådrog sig under en golfrunda hösten 2008. Var tillbaka i fjol och visade stundtals prov på varför han har haft ett så högt anseende. Johnson är stor, stark och börjar visa prov på elakhet. Samtidigt besitter han offensiva kvalitéer som kommer att göra honom näst intill komplett när han väl når sin potential.

DRAFTVALET
Vladimir Tarasenko

Sett till skicklighet borde Vladimir Tarasenko ha gått bland de tio första spelarna i sommarens draft. Nu är han emellertid ryss och det sätter genast i gång varningssignaler hos vissa klubbar. St. Louis ansåg sig ha råd att chansa. Man kan ha gjort ett fynd eller så kan man ha begått ett misstag. Talangen finns utan tvekan där. Vladimir Tarasenkos ojämnhet gör emellertid att hans framtid är svår att spå.

PROGNOSEN
Ett tänkbart scenario är att det blir en stenhård battalj mellan St. Louis och divisionsrivalen Nashville Predators om den sista slutspelsplatsen i Western Conference. Där skulle man kunna ge Blues fördel på grund av Jaroslav Halak, men så enkelt är det naturligtvis inte. Minst lika viktigt är att Blues yngre spelare kliver fram och tar sitt ansvar. Det lyckades man inte fullt ut med i fjol.

Hockeysverige.se

nhl
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark högt upp i Texas

1 timme sedan

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.