Mattias Tedenby låg bakom Devils segermål.
Mattias Tedenby låg bakom Devils segermål. - Foto: Mikael Fritzon/SCANPIX

Tedenby stor matchhjälte för Devils

Mattias Tedenby visade framfötterna när Devils besegrade Flyers.


Mattias Tedenby:

Född: Den 21:a januari 1990 i Vetlanda.

Tidigare klubbar: Mattias Tedenby inledde sin hittills framgångsrika karriär i Värnamo GIK 1994 innan han till slut, som 16-åring, lämnade för spel i HV71.

Snabbt gick han upp för klubbens olika ungdomsled innan han till slut fick chansen i A-laget 2008. Och som han tog den. Mot slutet av säsongen var den unge forwarden ordinarie för laget som till slut skulle kamma hem SM-guldet.

Förra säsongen räknades han som en av HV:s allra viktigaste spelare och var självklart med när HV besegrade Djurgården i finalen.

Nu: Den 14:e maj 2010 skrev den då 19-årige Tedenby på ett treårskontrakt med New Jersey Devils.

NEWARK, NEW JERSEY. Nu var Ilja Kovaltjuks mål till viss del en solouppvisning. Ryssen bröt in längs vänsterkanten, gjorde bort en motståndare och lyfte upp pucken bakom Brian Bouchers i Philadelphia Flyers kasse. Målet möjliggjordes dock av Mattias Tedenbys smarta passning i mittzonen.

– Det var en grym passning av Tedenby. Han kunde inte dumpa pucken, men passade mig i stället och jag hade bra fart och kunde gå runt deras kille. Det var en grym passning av honom, säger Kovaltjuk till nhl.com.

En pigg Mattias Tedenby spelade drygt 15 minuter och avfyrade fyra skott på mål. Coachen John MacLean gillade vad det 20-årige svensken bidrog med på isen.

– Tedenby fick många minuter, vi kastade honom rätt in i elden, men det är på det sättet man får erfarenhet. Han har farten utan tvekan. Ju mer han spelar, ju mer kommer han att hitta ytorna och läsa spelet som man måste göra i NHL-spelet, säger MacLean.

Mycket istid för rookiesvenskarna

Själv såg den tidigare HV71-forwarden matchen som ett steg i rätt riktning. Han var inte nöjd med sin försäsongsdebut förra veckan.

– Det gick bättre än i första matchen. Det kändes rätt bra. Jag tyckte att jag har rätt fräscha ben därute i dag, kommenterade Mattias Tedenby som matchades i en formation med Jason Arnott och kaptenen Jamie Langenbrunner.

Tedenby var långt ifrån den enda rookiesvensken på isen. Alexander Urbom och Jacob Josefson matchades flitigt i Devils laguppställning medan den tidigare collegebacken Erik Gustafsson fick en hel del speltid för Flyers. Dessutom gjorde provspelande Marcus Nilson sin tredje försäsongsmatch för New Jersey.

Urbom spelade 21.59 och var +1 medan Josefson var -1 efter att ha spelat 16.39 som center mellan Dainius Zubrus och David Clarkson. Marcus Nilson hade 13.05 i istid och Erik Gustafsson spelade 21.09 och var -1 för Flyers.

Tendenby briljerar

Hockeysverige.se

/
/
/
/
/
nhl
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ännu en missade chans: "Känns tomt"

1 timme sedan

Rödin: "En jäkla revansch"

1 timme sedan
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

1 timme sedan
Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.

Brynäs lycka – det händer nu

2 timmar sedan
Brynäs sejour i hockeyallsvenskan blev bara ettårig. De 13-faldiga svenska mästarna pallade pressen och var i slutändan överlägsna i kvalet. Här är fyra punkter kring Brynäs styrka i allsvenskan och utmaningarna i SHL:

Brynäs glädjekväll – tillbaka i SHL

2 timmar sedan
Efter exakt 13 månader är Brynäs tillbaka i SHL. Doldisen Oliver Tärnström, 21, sköt två mål när Brynäs besegrade Djurgården på bortaplan med 3–1. Och den klassiska klubben från Gävle är tillbaka efter 4–0 i matcher i finalserien.

Lamt Tre Kronor förlorade mot Finland

3 timmar sedan
Tre Kronor var alldeles för tamt i första perioden och Finland kunde därmed göra två matchavgörande mål i det tredje mötet av fyra. Vi kommer inte in i närkampsspelet och var långsamma, säger förbundskaptenen Sam Hallam.