Svenske rookien stoppade allt

- 02/10/2010, 12:14 -

Larry MacDougal/AP/SCANPIX

Anders Lindbäck blir inte den enda svenska målvaktsrookien i NHL. Henrik Karlsson är på god väg att spela till sig en andraspade. I natt hjälpte den store stockholmaren Calgary till en 5-1-seger över ärkerivalen Edmonton. - Han spelade riktigt bra, berömmer coachen Brent Sutter.

CALGARY. När Henrik Karlsson avslutade säsongen med Färjestad i våras var han andravalet bakom Robin Rahm. Detta efter att ha fått säsongen till viss del förstörd av skador. Trots det blir det med all sannolikhet NHL-spel för 26-åringen den här säsongen.

Calgary Flames, som värvade den storvuxne keeperns rättigheter från San José Sharks i samband med NHL-draften i somras, har gett Karlsson stort förtroende under försäsongen. I natt fick han 60 minuter i bortamötet med Edmonton Oilers. Han tackade genom att stoppa 20 av 21 skott när Calgary vann med 5-1.

- Han spelade riktigt bra. Jag var lite orolig i första perioden och under delar av andra när det var en del returer som studsade ut i slottet. Men efter ett tag blev han mer kontrollerad och kom verkligen i gång när vi blev några man kort på bänken. Han var väldigt stabil efter det, säger coachen Brent Sutter till Canadian Press.

Stort förtroende för Backlund

Calgary tappade inte mindre än tre forwards under matchens gång. Tim Jackman fick matchstraff för att ha varit tredje spelaren in under en fajt medan Ales Kotalik och David Moss klev av med skador.

Henrik Karlsson var inte den enda svensken som klev fram i natt. Mikael Backlund hade en mycket bra match. Den 21-årige rookien spelade fram till två mål och utsågs till matchens andra stjärna efter lagkaptenen Jarome Iginla.

Backlund får räkna med en hel del istid framöver då Calgary har fem (!) centrar på skadelistan. Olli Jokinen (rygg), Matt Stajan (axel), Daymond Langkow (nacke) och Ryan Stone (knä) saknades alla i natt. Dessutom har David Moss, som skadades i natt, skolats om till center under försäsongen.

Magnus Pääjärvi spelade närmare 17 minuter för Edmonton. Han var -2 och sköt två skott mot Henrik Karlsson. Linus Omark spelade inte.

Hockeysverige.se

Sammanställning av Karlssons karriär: