Fleury kommer snart att ta över posten som förstemålvakt.
Fleury kommer snart att ta över posten som förstemålvakt. - Foto: Rich Schultz/AP/SCANPIX

”Fleury är vår förstemålvakt”

Marc-André Fleury är förstemålvakt i Pittsbrough trots att Brent Johnson har spelat sitt livs hockey.


Marc-André Fleury:

Född: 28 november 1984 i Sorel

Längd: 188 centimeter

Vikt: 82 kg

25-åringen har svajat rejält den här säsongen och har inte fått spela de tre senaste matcherna. Utan reserven Brent Johnson har storspelat och har för tillfället förtroendet och kommer att fortsätta ha det i de närmaste matcherna. Sedan kommer Fleury att ta över igen för att han är förstamålvakten.

PITTSBURGH. När Pittsburgh under gårdagsnatten tog sin tredje raka seger genom 5-2 mot Ottawa fanns Brent Johnson mellan stolparna för tredje matchen i rad. Att Johnson nu stått i samtliga lagets fyra vinstmatcher och imponerat storligen den här säsongen, medan Marc-André Fleury vaktat kassen i samtliga tre förluster och spelat högst mediokert, har satt igång spekulationerna om att Fleury tappat sin tidigare så självklara förstaspade.

Pittsburghs tränare Dan Bylsma tog dock död på alla rykten genom att direkt efter gårdagens match slå fast att Fleury fortfarande är lagets ledande målvakt. Att Johnson är så het som han är just nu gör dock att han har förtroendet för tillfället.

”Vinner matcher åt oss”

- Marc-Andre Fleury är en av det här lagets ledare och vår förstemålvakt och han kommer snart vara tillbaka i kassen, säger Bylsma i en intervju med Pittsburgh Post-Gazette.

- För tillfället har vi dock en kille som vinner hockeymatcher åt oss och gör de viktiga räddningarna och då måste han få chansen.

Johnson är med sina fyra segrar ligans vinstrikaste målvakt så här långt och han har också fantastisk statistik att visa upp. Han har 95,0% i räddningsprocent och släpper endast in 1,49 mål per match. Det kan jämföras med Fleurys 85,3% och 3,41 insläppta mål per match. Johnson själv är dock också införstådd med att han trots allt inte är lagets förstaalternativ.

”Det är Fleurys lag”

- Han är målvaktspostens ansikte här, alla vet det, det är hans jobb, säger Johnson om sin målvaktskollega.

- Jag är bara tacksam över att få chansen att spela några matcher och hjälpa laget med några segrar men alla i omklädningsrummet vet att detta är Fleurys lag. Han kommer vara den som ska hjälpa oss när det drar ihop sig.

Eftersom situationen har blivit så laddad är det naturligtvis tacksamt att de båda målvakterna är väldigt nära vänner vid sidan av isen och att ingen prestige råder dem emellan. Fleury själv förstår att Johnson fått förtroendet på slutet då han spelat så bra som han gjort.

- Du kan inte plocka av ”Johnny” för tillfället, han spelar bra och laget vinner, säger Fleury.

Än så länge tillhör alltså förstaspaden Fleury men det är nog läge för honom att kliva fram om han inte vill förlora sin plats till sin vän och målvaktskollega. Nästa match för Pittsburgh är natten mot fredag mot Nashville. Det återstår att se vem som finns mellan stolparna då.

Hockeysverige.se

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!