Robin Lehner talar ut om vägen till NHL.
Robin Lehner talar ut om vägen till NHL. - Foto: Dave Chidley/AP/SCANPIX

Lehner efter debuten: "Det är många som har tvivlat på mig"

NHL-debut redan vid 19 års ålder. Bakom den bedriften ligger hårt arbete och en hunger att bevisa sina belackare fel. Robin Lehner är spelaren som har gått sin egen väg till NHL och nu talar han ut om sin situation.


Robin Lehner

Robin Lehner föddes 24:e augusti 1991 i Göteborg och är son till Mikael Lehner, som nu är målvaktstränare för Frölunda. Lehner värvades som Ottawas andraval under draften 2009 och spelade tidigare i Frölunda. Har tack vare sin fars mentorsskap över Henrik Lundqvist jämförts med stjärnmålvakten i New York Rangers.

OTTAWA. Det rådde några minuter av förvirring och oklarheter innan drömmen besannades. Ottawa Senators hade spelat två perioder av mötet med Montréal Canadiens när målvakten Brian Elliotts skridskoskena sprack. Ett febrilt arbete inleddes från materialförvaltarnas sida för att laga skridskon, men det var en kamp mot klockan de inte kunde vinna.

När den tredje perioden skulle starta stod Ottawas målbur tom. Lagkamraterna meddelade Robin Lehner att han var tvungen att gå ut och ställa sig i målet, men när han kom ut på isen gestikulerade en inte helt uppdaterad Cory Clouston åt Lehner att han skulle återvända till omklädningsrummet. Den unge svensken vände snopet om och begav sin in i Bell Centres innanmäte.

- Sedan kom Daniel Alfredsson in och sa till mig att jag var tvungen att åka ut, annars skulle vi få en utvisning emot oss. Det var kul att få komma in och göra ett par räddningar, säger Lehner, tre dagar efter debuten.

Det blev förvisso bara 4.42 på isen innan Brian Elliott återvände, men den 19-årige svensken hann göra tre räddningar, varav en på ett öppet läge för förra årets slutspels målkung Mike Cammalleri.

- Fy fan, det gick snabbt där ute. Jag gick ut rätt långt för att skära av vinkeln. Det var skönt att få göra den där räddningen. Adrenalinet pumpade rätt bra där, säger han om ingripandet.

"Overkligt att möta Crosby"

Två dagar senare var det dags igen. Brian Elliott släppte in fem mål mot Pittsburgh Penguins och blev utbytt till förmån för Robin Lehner efter halva matchen. Göteborgaren fick en lugn resa och behövde bara stoppa sju skott. Upplevelsen var desto mäktigare.

- Alldeles när jag hade hoppat in såg jag Sidney Crosby ställa upp sig för tekning. Overkligt är väl det bästa sättet att beskriva det på. Det tog några timmar innan jag kunde greppa det, skrockar Robin Lehner åt minnet.

- Allt har känts suddigt eftersom det gick så snabbt, men naturligtvis har det varit kul att testa på drömmen.

"Overkligt" summerar över huvud taget de senaste dagarna i hans liv. Det är få förunnat för en tonårig målvakt att göra NHL-debut. Som svensk målvakt är det till och med unikt. Innan Robin Lehners debut i helgen var Jhonas Enroth den yngste svenska NHL-målvakten genom tiderna. Han var 21 år när han debuterade för Buffalo Sabres i november förra året.

"Om någon har haft det tuffare vill jag träffa honom"

Det skulle vara enkelt att påstå något klyschigt i stil med att "han slog igenom över en natt", men som i de flesta fallen är det att förvanska sanningen. Robin Lehner har under flera års tid följt en plan som skulle ta honom till NHL. Pappan och målvaktstränaren Michael Lehners omtvistade träningsmetoder ligger till grund för framgångarna, men det har inte alltid varit lätt att få gehör för dem i ett samhälle där normen är att barn ska ha roligt när de idrottar och att vinnarmentalitet inte bör få för stort utrymme i tidig ålder.

- Farsan har varit väldigt tuff mot mig och det har inte varit så populärt bland andra föräldrar. Jag har fått ta den långa vägen och det är många som har tvivlat på mig, men vi har fortsatt att kämpa och har aldrig gett upp, säger Lehner.

- Jag är väldigt mentalt stark. Där har farsan hjälpt mig att förbereda mig för det här livet. Om det är någon som har haft det tuffare än jag skulle jag vilja träffa den personen.

Robin Lehner säger att den NHL-dröm som han och pappa Michael har närt oftast har varit en kamp i motvind. Det har också gjort honom mentalt starkare, menar han.

- Jag kan inte beskriva mig själv som en talang, jag har alltid fått förtjäna all speltid och har i princip alltid varit andra- eller tredjemålvakt. Det började redan i Mölndal där jag var andramålvakt, samma sak i Frölundas J18- och J20-lag. Inte heller när jag kom över hit och spelade juniorhockey var jag uttalad förstamålvakt i början.

- Det har varit ett ständigt fajtande och krigande för mig och det var ruggigt skönt att få göra de här första matcherna i NHL för att visa folk som alltid har varit emot mig och min familj att det vi har gjort har funkat för oss, säger Robin Lehner som också hävdar att han har sporrats av det faktum att han aldrig har fått någon egentlig publicitet.

"Spelade han bra var han en gud"

- Jag har alltid stått i bakgrunden medan killar som Sebastian Idoff och Jacob Markström har blivit upphängda i ljuset av media. Jag vill inte ta ifrån dem någonting, det är spelare jag respekterar och ser upp till, men jag konstaterar bara att vissa blir upphängda i det där ljuset och andra inte, säger han och exemplifierar sin ståndpunkt:

- Om Markström gjorde bra matcher i Brynäs blev han framställd som en gud. Gjorde han mindre bra matcher syntes och hördes det ingenting. Media vill skriva sina artiklar och sälja sina tidningar. Därför blir det så.

Robin Lehner har fått rykte om sig att vara kaxig och burdus. Själv tror han att hans frispråkighet och ärlighet har inneburit att han lätt blivit misstolkad. Han anser sig vara ödmjuk och gör en poäng av det genom att erkänna att han är långt ifrån att kunna kalla sig själv NHL-spelare efter två kortare inhopp i ligan.

- Vad folk tycker och tänker om mig är inte viktigt. Mina nära och kära vet vem jag är och vad jag står för. Det är det enda som spelar någon roll.

"Glad över att vara här"

Om det blir några fler NHL-matcher framöver, eller ens den här säsongen, vill Robin Lehner inte spekulera i. Han kommer att befinna sig i Ottawa så länge Pascal Leclaire går skadad och vill inte dra några förhastade slutsatser om sin närmaste framtid.

- Det är dag till dag som gäller. Jag förväntar mig ingenting speciellt. De väntar på Pascal och vill att han ska spela. Jag är bara glad över att vara här, säger han.

- De har sina två målvakter. Snacket har gått om att jag kanske skulle få chansen när deras kontrakt går ut nästa säsong. Men det får vi se då.

Intervjun lider mot sitt slut när Robin Lehner förkunnar att han befinner sig hemma hos familjen Alfredsson som har bjudit hem honom på middag. Maten är serverad och det är hög tid att lägga på.

Det är inte läge för en 19-årig rookie att säga emot lagkaptenen.

Se Ottawas sportchef diskutera Robin Lehner efter draften 2009.

Hockeysverige.se     

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev