Tobias Enström i Altanta Thrashers.
1 av 3
Tobias Enström i Altanta Thrashers. - Foto: Frederick Breedon/AP/SCANPIX
Thrashers bäste back - svenske Tobias Enström.
2 av 3
Thrashers bäste back - svenske Tobias Enström. - Foto: Gregory Smith/AP/SCANPIX
Enström har gjort succé i Thrashers.
3 av 3
Enström har gjort succé i Thrashers. - Foto: John Bazemore/AP/SCANPIX

Enström: "Har inte haft koll på puck och klubba"

På tre säsonger har Tobias Enström etablerat sig som en av NHLs bästa offensiva backar och har dessutom slagit tre klubbrekord i Atlanta Thrashers.


WASHINGTON DC. Tobias Enströms tre rekord i Atlanta Thrashers är att han har spelat flest antal matcher i följd, 254, och har både assist- och poängrekordet för backar. Men nöjd är han inte.

– Jag har spelat lite upp och ned, säger han efter övertidsförlusten mot Capitals.

Enström fortsätter:

– Jag känner mig väl helt okej, men har väl inte haft all koll på puck och klubba. Det är så pass tidigt på säsongen, jag hoppas att det går bättre för mig.

Ändå har Enström, som vanligt, varit Atlantas bästa back i säsongsinledningen – han har gjort sju poäng (2+5) på åtta matcher, vilket placerar honom på andra plats i Thrashers interna poängliga. Varför det gått så bra för honom sedan debuten 2007 förklarar han så här:

– Jag har väl fortsatt spela mitt spel, sedan har jag haft en stor fördel att tränarna har trott på mig, jag har fått mycket istid och självförtroendet stiger ju självklart. Tränarna och ledningen framför allt, jag kom hit och blev väl mottagen och har trivts jättebra, det är väl det viktigaste.

Tummen upp för nya ledningen

Både ledning och tränare byttes inför säsongen ut, en välkommen förändring, tycker Enström.

– Jag tycker att det ser bra ut. Det verkar vara en mycket bra tränare, erfaren och allt sådant där, jag tror att det kommer att bli bra till slut.

Till slut säger Enström, för Atlanta har blandat och gett i säsongsinledningen.

– Det har varit alldeles för mycket upp och ned. Vi var ju på västkusten och vann två matcher och spelade kanonbra, kommer hem och spelar lite sämre, så vi måste försöka hitta en bättre jämnhet, det gäller att försöka samla så mycket poäng som möjligt här i början.

Mot Capitals blev det återigen förlust, trots en stark inledning. Men en märkbart besviken Enström kan ändå glädja sig lite åt poängen.

– Det är klart att det känns bra, jag tycker vi visar bra moral och vi krigar ända in i det sista och får in en kvitteringspuck. Sedan har vi lite otur i fyra mot fyra där i sudden och de får en extrapoäng, men jag tycker det är starkt av laget i alla fall att komma tillbaka och kvittera och få med oss en poäng.

Siktar på slutspel

Att spelet lämnar lite kvar att önska tror Enström beror på de ovan nämnda förändringarna i ledar- och tränarstaben.

– Nu ska man väl inte skylla på det, men det är ny tränare och ny GM, vi har rensat upp ganska bra, det är klart att det tar sin tid för alla grabbar att komma in i sina roller och allting, men förhoppningsvis var det här vändningspunkten. Jag tycker att vi krigar på bra och visar verkligen att vi vill vinna, tycker han.

Och när alla hittat sina roller tror Enström att Atlanta kan bli riktigt bra. Thrashers har missat slutspel tre år i rad, i år hoppas han på mer.

– Jag skulle verkligen se fram emot att spela ett slutspel med Atlanta. Det är bra tränare och bra, bred, trupp så i år är siktet verkligen inställt på slutspel.

Något gemensamt med ”Bäckis”

Enström var på väg för att prata med kompisen Nicklas Bäckström när hockeysverige haffade honom för intervju. Förutom att båda NHL-debuterade 2007 har de också något annat gemensamt. De har inte missat en enda match sedan debuten.

”Bäckis” har tidigare berättat för hockeysverige att han inte har någon hemlighet för att hålla sig frisk. Enström däremot…

– Jag har väl haft lite tur, sedan får jag väl tacka mammas mat kanske, säger han och flinar.

På tal om rekord, Enström behöver ”bara” göra 16 mål till för att slå klubbrekordet för backar.

Är det något du satsar på?

– (skratt) Jag har väl aldrig varit någon målskytt, men ja, vi får väl se. Det är ingenting jag tänker på.

Se den ohyggligt fula tacklingen Enström fick utstå som kunde ha kostat honom hans karriär.

Hockeysverige.se

/
nhl
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!