Han får mental hjälp efter fiaskot

- 06/11/2010, 15:27 -
Carl Gunnarsson i Toronto Maple Leafs.
1 av 2

Carl Gunnarsson i Toronto Maple Leafs.

Frank Gunn/SCANPIX

2 av 2

Frank Gunn/SCANPIX

Efter ett succéfyllt rookieår har han inlett säsongen tungt och stundtals blivit hänvisad till läktaren. Något som fått Gunnarsson att uppsöka lagets idrottspsykolog.

WASHINGTON DC. Carl Gunnarsson är självkritisk, vet om att han inte varit bra i inledningen och gör nu alltså vad han kan för att hitta tillbaka till fjolårets succéspel.

Är det andraårsförbannelsen som spökar?

– Det verkar väl kanske som det. Jag vet inte, man hoppas ju att det inte ska hända en själv, men det är svårt. Samtidigt får man kolla på vad vi har på vår blålinje också, det är ganska bra backar, tuff konkurrens.

En del menar att andraårsförbannelsen bara är en myt och ett mediepåfund. Gunnarsson är inte en av dem.

– Det skulle inte finnas något sådant uttryck om det inte fanns någon sanning bakom det. Det är väl alltid tufft andra året, många som har haft det, men vad det beror på vet jag inte. Alla har väl sina olika skäl.

Stukat självförtroende

I Gunnarssons fall handlar det om självförtroende, att inte riktigt tro på sig själv och sin egen förmåga.

– Jag vill bevisa lite mycket, kanske ta ett steg till för snabbt, med tanke på att det är så hård konkurrens så vill man verkligen visa att man ska ha en plats, förklarar han och säger så här om självförtroendet:

– Det är ju en färskvara, och är alltid svårt att få tillbaka. Jag kan väl inte säga att det är på topp nu, men jag ska jobba lite på det, utanför isen också. Att få upp självförtroendet tar väl ett tag, men det är sådant man måste fajtas med, man får inte deppa ned sig för mycket.

Har tagit mental hjälp

Arbetet med att hitta tillbaka till spelet och få tillbaka självförtroendet börjar med lagets idrottspsykolog. Han har varit på två samtal hittills, och tycker att det har känts bättre efteråt.

Vad har ni pratat om?

– Jag ska inte gå in på för mycket detaljer, men hon frågar mig vad jag gör när jag är bra; se till och gör det när du inte är bra, då vet du att gör du de tre grejerna så kommer det funka, så ser man till att koncentrera sig på det istället för att koncentrera sig på allt annat, det bara låser sig då.

De tre matcher Gunnarsson spelat sedan senaste bänkningen tycker han varit bättre. Och trots att han bänkades i tredje perioden mot Capitals på onsdagskvällen, så känner han att han tagit ett steg i rätt riktning.

– Det var inte så kul att bli bänkad, alltid jobbigt att inte få en förklaring sådär, jag tyckte inte att det gick så himla dåligt under den tiden jag spelade, men så är det. Jag tycker att det har känts bra sedan jag kommit tillbaka nu och då är det lite tufft att bli bänkad på slutet, men det är bara att fajtas tillbaka.

För efter regn kommer, som alla vet, solsken igen.

Se Carl Gunnarssons första mål i NHL här.

Hockeysverige.se