Wayne Gretzky hyllas efter sin sista NHL-match, den 18 april 1999.
1 av 4
Wayne Gretzky hyllas efter sin sista NHL-match, den 18 april 1999. - Foto: SCANPIX
Den klassiska tröjan med nummer 99 kommer aldrig bli bortglömd.
2 av 4
Den klassiska tröjan med nummer 99 kommer aldrig bli bortglömd. - Foto: FRANK GUNN/AP/SCANPIX
Tårarna flödade när Gretzky lade skridskorna på hyllan.
3 av 4
Tårarna flödade när Gretzky lade skridskorna på hyllan. - Foto: PAUL CHIASSON/AP/SCANPIX
Klassisk bild när Gretzky tackar Jagr efter att Tjeckien slagit ut Kanada under OS i Nagano, 1998.
4 av 4
Klassisk bild när Gretzky tackar Jagr efter att Tjeckien slagit ut Kanada under OS i Nagano, 1998. - Foto: KATHY WILLENS/AP/SCANPIX

Grattis, Gretzky

Ishockeyns odiskutabelt störste stjärna genom historien, Wayne Gretzky, fyller under onsdagen 50 år. "The Great One" levererade många rekord som förmodligen aldrig kommer att slås och Nyheter24 ger er här några av dessa enorma prestationer.


Gretzkys samtliga klubbar

Wayne Gretzky blev med sina 17 år den då yngste professionelle hockeyspelaren när han skrev på för Indianapolis Racers. Men där spelade han endast åtta matcher innan ägaren valde att sälja Gretzky till Edmonton Oilers.

Och det var där karriären verkligen fick fart och tillsammans med bland andra Mark Messier tog Gretzky klubben till sammanlagt fyra Stanley Cup-titlar under 80-talet.

Sedan kom den stora "traden" till Los Angeles Kings. Ett byte som såg kanadensiska politiker vädja till den sittande regeringen att stoppa affären. Men Gretzky flyttade till den amerikanska västkusten och fortsatte att skörda stora framgångar.

Karriären förde honom från Kings till St Louis Blues och vidare till New York Rangers där han återförenades med sin förre lagkamrat, Messier.

Den 18 april, 1999, lade så den störste ishockeyspelaren genom tiderna, skridskorna på hyllan. Och i dag hedrar en hel sportvärld - "The Great One" - på hans 50-årsdag.

EDMONTON. Fotbollen har sin Maradona, basketbollen har sin Michael Jordan och basebollen sin Babe Ruth. Ishockeyn har sin stora, internationella superhjälte i Wayne Gretzky, en legendar som under onsdagen fyller 50 år.

Den 18 april, 1999 spelade Kanadas nationalhelgon sin sista NHL-match. Den klassiska tröjan med nummer 99 är lika uppskattad i dag, som för drygt elva år sedan.

– Det kommer aldrig finnas någon som honom, berättar Charlie Huddy, tidigare lagkamrat med Gretzky för NHL:s officiella hemsida.

– Det känns nästan orättvist att överhuvudtaget jämföra honom med någon som spelar i dag.

Rekorden

Bland annat vann Gretzky åtta raka Hart Trophys, det vill säga att han åtta år i sträck blev utsedd till NHL:s bäste spelare.

I år var Henrik Sedin nominerad till årets manliga svenska idrottare och Jerringpriset - efter att ha vunnit samma trofé, en gång.

Gretzky gick 51 raka matcher med minst en poäng under säsongen 83-84, vilket inte särskilt oväntat är ett rekord som står sig än i modern tid. Till historien hör att Sidney Crosby, mannen som axlat manteln, fick enorma rubriker när hans "streak" slutade på 28 raka matcher med minst en poäng.

Men det i särklass mest noterbara av alla Wayne Gretzkys alla rekord är antalet poäng han samlade på sig under sin långa karriär. 2 857 för att vara exakt. Tvåa på den listan är kanadensarens gamla lagkamrat, Mark Messier, som endast är 970 poäng bakom den nu 50 år gamle superhjälten.

/
/
/
nhl
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.

Norske NHL-stjärnan vill spela VM

1 timme sedan
Norske NHL-stjärnan Mats Zuccarello öppnar för att spela VM.

Friidrotten sågas för OS-prispengar

2 timmar sedan
Friidrottens beslut att betala ut prispengar i OS sågas av de andra förbunden. "Man kan inte och borde inte sätta en prislapp på ett olympiskt guld", säger de sommarolympiska idrottsförbundens organisation i ett uttalande.

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

3 timmar sedan
Erling Braut Haaland dras med skadebekymmer och riskerar att missa Manchester Citys FA-cupsemifinal på Wembley på lördagen.

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

idag 15:02
Skellefteå gör sin tionde SM-final i historien – Rögle har tio raka segrar i det här SM-slutspelet. Hamnar SM-guldet i norr eller söder? Här är förutsättningarna inför finalserien som startar på lördagen.