Franzén var en mardröm för Ottawas målvakt.
Franzén var en mardröm för Ottawas målvakt. - Foto: Adrian Wyld/AP/SCANPIX

Det är inte första gången vi svenskar har blivit bortskämda med en femmålsskytt.

Franzén är bara den fjärde svensken som lyckats med bedriften att näta fem gånger i en NHL-match.

Tidigare svenska femmålskyttar är Willy Lindström i Winnipeg 1982, Bengt-Åke Gustafsson i Washington 1984 och Mats Sundin i Quebec 1992.

Senaste Detroit-spelare att näta fem gånger var Sergej Fedorov år 1996.

OTTAWA. Johan Franzén önskar nog att hans Detroit kunde resa till Ottawa oftare.

- Jag har bara varit här två gånger tror jag, och senast jag var här gjorde jag två mål. Jag gillar den här arenan, sa centern till NHL:s hemsida efter hans magiska natt på Scotiabank Place.

Med sina makalösa fem mål på Robin Lehner i Ottawa-målet blev svensken den stora matchhjälten i Detroits 5-7 vinst mot Ottawa, och dessutom den förste spelaren att bli femmålsskytt i NHL sedan slovaken Marian Gaborik år 2007. Dessförinnan var den första femmålskytten Sergei Fedorov - år 1996.

- Grabbarna ordnade det åt mig. Henrik Zetterberg och Todd Bertuzzi verkade inte vilja skjuta själva, de verkade bara försöka ge chanser åt mig, fortsatte svensken.

"Frasses" första mål blev 1-1 kvitteringen i den 7:e minuten av den första perioden. Därefter dröje det bara 50 sekunder innan det andra målet kom, efter en drömpassning av Zetterberg.

Andra perioden blev mållös för 31-åringen, men i den tredje perioden skulle målfabrikationen starta igång rejält igen. Redan 30 sekunder in i perioden fullbordarde Franzén sitt hattrick med matchens 4-5-mål.

Efter att Vetlanda-sonen kort därefter gjort 5-6 och sitt fjärde mål för kvällen fulländade han sedan det historiska femmålsskyttet med 30 sekunder kvar av matchen, med sitt 5-7-mål i öppen bur.

Franzén är idag i stort fokus i hockeyvärlden och rejält hyllad i NHL efter den magiska matchen. Med sina fem mål närmar han sig dessutom Daniel Sedin bland de svenskar som ligger i topp i NHL:s skytteliga. Sedin har för närvarande bara ett mål mer än Franzén med sina 25 fullträffar.

/

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.