Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Testet som ska rädda hockeyproffsen

1 av 4

Här ger svenske Victor Hedman superstjärnan Sidney Crosby en hjärnskakning. En hjärnskakning som höll superstjärnan borta i en vecka.
2 av 4

Här ger svenske Victor Hedman superstjärnan Sidney Crosby en hjärnskakning. En hjärnskakning som höll superstjärnan borta i en vecka.

3 av 4

Här får Crosby smällen som hållit honom borta från isen sen början av januari.
4 av 4

Här får Crosby smällen som hållit honom borta från isen sen början av januari.

Youtube

Sport | 17/03/2011 10:11

De amerikanska fotbollsspelarna lider av en genomsnittsålder på drygt 50 år. Enligt läkarna beror det på hjärnskakningar och hårda smällar mot huvudet, något som nu gjort NHL livrädda.

FLORIDA. Den senaste tiden har stenhårda tacklingar snarare varit norm än undantag i NHL. Nu väljer förbundet i samråd med läkare att gå allt hårdare åt skador mot huvudet. Framför allt är det hjärnskakningar som ska upptäckas betydligt mycket tidigare.

Spelarnas fackförening och NHL-ledningen samlades i Florida för att sätta upp de nya, hårdare, reglerna.

Till sin hjälp får nu läkarna ett speciellt framtaget test för att utvärdera huvudskador. Bland symtomen letar läkarna efter medvetslöshet, nedsatt koordination och problem med balansen.

Utöver dessa relativt tydliga indikationer letar de även efter andra, mer subtila tecken. Bland annat frånvarande blick, sinnesförvirring och sår i ansiktet är symtom som är svårare att upptäcka.

Lugn och ro

Inte nog med att NHL inför "Sports Concussion Assessment Tool Test", så tvingas aven spelare som misstänks ha drabbats att lämna båset. Samtliga undersökningar ska ske i ett tyst rum invid omklädningsrummet. Spelarna måste ha lugn och ro för att känna hur de mår - något som kan rädda deras liv.

Hjärnskakningar har diskuterats intensivt på andra sidan Atlanten. Professionella amerikanska fotbollsspelare har genomsnittlig livslängd på drygt 50 år. Forskning visar att det råder samband mellan smällar mot skallen och de tidiga dödsfallen.

Se tacklingen som fortfarande håller superstjärnan Sidney Crosby på fel sida rinken: