Det är något speciellt med målvaktsfighter.
1 av 3
Det är något speciellt med målvaktsfighter. - Foto: Elise Amendola / AP
Patrick Roy drog sig inte för att bjuda upp till dans. Om han var en bra slagsmålskämpe eller inte låter vi vara osagt.
2 av 3
Patrick Roy drog sig inte för att bjuda upp till dans. Om han var en bra slagsmålskämpe eller inte låter vi vara osagt. - Foto: RYAN REMIORZ / AP
Med Tommy Salo råder det däremot inga tvivel om att han gjorde sig bättre i målområdet.
3 av 3
Med Tommy Salo råder det däremot inga tvivel om att han gjorde sig bättre i målområdet. - Foto: JOHN ULAN / AP

Lista: Målvaktsfighterna vi minns

Nyheter24 rankar fem målvaktsfighter vi sent kommer att glömma.


Ni läsare som ägnat många timmar åt att spela NHL på tevespel känner säkert igen den här frasen från kommentatorn Bill Clement:

"More people come to the game because of the fights, than stay away because of em".

Slagsmål är en del av underhållningen i NHL, och är det något som får publiken att låta extra högt så är det när målvakterna ger sig in i hetstriden. Därför rankar Nyheter24 de fem målvaktsfighterna vi minns allra bäst.

5. Carey Price mot Tim Thomas

9 februari, 2011.

När Tim Thomas gled den nästan 60 meter långa sträckan över till Carey Price lyfte taket i TD Garden i Boston. Ingen hade förväntat sig att NHL:s två bästa målvakter skulle ryka ihop. Men sällan har det varit lika påtagligt att slagsmål i NHL i största möjliga utsträckning handlar om show och inget annat. Ett kort kramkalas avslutades med en varsin axelklappning och det syntes tydligt varför dessa två herrar blev målvakter och inte utespelare.

4. Tomas Vokoun mot Miikka Kiprusoff

20 mars, 2004.

Amerikanerna är uppväxta med kulturen som råder i NHL: den där spelet handlar lika mycket om att bjuda publiken på en show som det handlar om att göra mål. Men att se två europeiska målvakter göra upp, det är en ytterst sällsynt företeelse. Därför kom fighten mellan Miikka Kiprusoff och Thomas Vokoun som en blixt från klar himmel och även om det blev en vänskaplig brottningsmatch, snarare än ett högklassigt slagsmål - så är det scener som sent kommer att glömmas runt om i hockeyvärlden.

3. Dan Cloutier mot Tommy Salo

4 april, 1998.

Självklart måste vi ha en svensk med på listan. Tommy Salo må vara en legend vi alltid kommer att minnas, men någon vidare fighter var han knappast. I matchen mot New York Islanders fick han han utstå en kavalkad av högerkrokar från en fullständigt rosenrasande Dan Cloutier.

2. Garth Snow mot Steve Shields

3 maj, 1997.

Dusten mellan Garth Snow och Steve Shields fick ett fullsatt Marine Midland Arena att gå - för att citera den extremt hetlevrade kommentatorn - "fullständigt bananas". Linjemännen försökte stoppa fighten, men inte ens en tegelmur hade kunnat separera de här två denna afton. Sällan har en fight mellan två målvakter varit lika intensiv som den mellan Snow och Shields.

1. Patrick Roy mot Chris Osgood

1 april, 1998.

Patrick Roy och Chris Osgood är två av NHL:s bästa målvakter genom tiderna. Därför var det extra speciellt när ett rejält rallarslagsmål bröt ut mellan de två legenderna. Patrick Roy verkar onekligen ha en förkärlek till slagsmål mot just Detroit Red Wings. Ganska precis ett år tidigare gav han sig på den dåvarande Red Wings-keepern Mike Voren, som gav Roy ordentligt med stryk. Mot Osgood blev det desto jämnare, även om Roy till sist, återigen, fick se sig besegrad av en rödklädd motståndarmålvakt.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åhman och Hellvig historiska nya världsettor

Nylander mystiskt borta i slutspelet

idag 02:02
Storstjärnan William Nylander har missat Torontos två första matcher i NHL-slutspelet. Det är ännu oklart varför.

Serie A: Inter säkrade titeln i Milanoderbyt

igår 22:48
Frågan var inte om utan när Inter skulle säkra klubbens 20:e ligaseger. Tillfället valdes med utsökt känsla. Hemma på ett fullsatt San Siro mot främsta rivalen Milan. Inter vann med 2–1.

Rögle kvitterar i SM-finalserien – Pudas skadad

igår 21:44
Rögles backbjässe Lian Bichsel såg till att utjämna SM-serien i ishockey med matchens enda mål. För Skellefteå blev det en dubbel förlust. Lagkaptenen Jonathan Pudas kan bli borta resten av finalserien efter en huvudskada.

Golfens dominanter vann igen: "Galna veckor"

igår 21:40
Vem kan stoppa Nelly Korda och Scottie Scheffler? Golfvärldens giganter fortsätter sin totala dominans – och har på kort tid "snuvat" Sverige på två majortitlar.

Kalmars första seger – drömmål av Skrabb

igår 21:16
Kalmar FF är ett vinnande allsvenskt lag igen efter tre inledande förluster. Traditionens makt är uppenbarligen stor. För tredje året i rad vann klubben mot Elfsborg på Borås arena. Den här gången med 2–1 – tack vare Simon Skrabbs drömmål. Den sitter bra, det får man säga, säger matchvinnaren.