1 av 7
- Foto: Faksimil från Telia.se
Den 22 augusti hävdade Viasatmedarbetare ännu att företaget hade rättigheterna för den kommande NHL-säsongen.
2 av 7
Den 22 augusti hävdade Viasatmedarbetare ännu att företaget hade rättigheterna för den kommande NHL-säsongen. - Foto: Faksimil från Flashback
Beskrivningen av Viasat Hockey på Telias hemsida lockade bland annat med NHL - till dess att Nyheter24 kontaktade företaget.
3 av 7
Beskrivningen av Viasat Hockey på Telias hemsida lockade bland annat med NHL - till dess att Nyheter24 kontaktade företaget. - Foto: Faksimil från Telia.se
Viasat lockade på flera ställen potentiella kunder med att deras hockeykanal ska sända NHL i vinter - trots att det ännu inte är klart vilka som får rättigheterna.
4 av 7
Viasat lockade på flera ställen potentiella kunder med att deras hockeykanal ska sända NHL i vinter - trots att det ännu inte är klart vilka som får rättigheterna. - Foto: Jonathan Hayward / AP
På tisdagsmorgonen har Viasat kvar en bild på NHL-målvakten Marc-André Fleury för att marknadsföra Viasat Hockey, en bild de meddelat via mejl att de ska byta ut.
5 av 7
På tisdagsmorgonen har Viasat kvar en bild på NHL-målvakten Marc-André Fleury för att marknadsföra Viasat Hockey, en bild de meddelat via mejl att de ska byta ut. - Foto: Faksimil från Viasat tisdag 07.11
6 av 7
- Foto: Faksimil från Viasat
Efter Nyheter24:s frågor såg Telia till att ändra beskrivningen av Viasat Hockey på sin hemsida.
7 av 7
Efter Nyheter24:s frågor såg Telia till att ändra beskrivningen av Viasat Hockey på sin hemsida. - Foto: Faksimil från Telia.se tisdag 07.51

Mediejättens hockeylögn avslöjad av Flashback

Tevebolaget hävdade att de hade NHL-rättigheter trots att dessa inte sålts i Europa än.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Mäkitalos NHL-blogg

Det var Thomas Mäkitalos NHL-blogg som först uppmärksammade Flashbacktråden och hur Viasat lurar sina kunder. Han gick ut med en varning till sina läsare att avvakta med att binda upp sig på några abonnemang till dess att rättigheterna är klara.

STOCKHOLM. Det är ännu inte klart vilka som får rättigheterna till NHL-säsongen 2011/2012. Trots det har Viasat under en längre tid marknadsfört att de ska visa hockey från världens bästa liga.

Efter att det uppmärksammats på Flashback att rättigheterna i bland annat Europa ännu inte sålts till något bolag svarade Viasat via sitt konto på forumet. Enligt presschefen Karin Zingmark var det via dessa kanaler man upptäckte felet.

Sändningsrätten ska säljas vidare av företagen Medge Consulting och AMI. I ett pressmeddelande den 4 juli offentliggjordes det att dessa företag fått uppgiften, ändå dröjde det drygt en och en halv månad innan informationen ändrades hos Viasat.

– Vi har brustit i våra interna informationsrutiner denna gång. Vi har många kontaktytor med våra kunder, och har säkerställt att plocka bort NHL från dessa så snart vi kunnat. Tyvärr har vi missat bland annat beskrivningen av Viasat Hockey på viasatsport.se och det ber vi om ursäkt för, säger Karin Zingmark till Nyheter24.

Flera kan ha köpt kanalerna tack vare NHL

Rutinerna brast såpass mycket att företaget via sitt Flashbackkonto den 22 augusti meddelade att man hade rättigheterna till och med juli 2013 för att en dag senare göra en helomvändning.

Den missvisande marknadsföringen kan ha lett till att flera kunder skaffat Viasats sportkanaler i tron att de ska få se NHL i vinter.

– Om en viss reklam lovar någonting och det sedan inte stämmer, oavsett vad det handlar om, är det klart att det är vilseledande, säger Gunnar Wikström, jurist på Konsumentverket till Nyheter24.

Han kan dock inte uttala sig i det enskilda fallet utan att själv ha tittat på det.

"Om man fått fel information ska man kontakta oss"

De som beställt Viasats sportpaket kan dock kontakta företaget om de upplever att de fått missvisande information.

– Om man har fått fel information i samband med att man tecknat ett abonnemang hos oss ska man kontakta oss så att vi får möjlighet att lösa detta, säger Karin Zingmark.

Missvisande information även hos leverantörer

Flera teveleverantörer har haft felaktiga uppgifter om Viasat Hockey på sina hemsidor även efter att det kommit fram att kanalen saknar NHL-rättigheter. Com Hem ändrade på sin hemsida under måndagen.

Även Telia lockade sina kunder med att Viasat Hockey visar NHL. När Nyheter24 når deras presstjänst tackar de för tipset och meddelar att de ska se över vad som står på hemsidan. Senare ringer Joel Westin, affärschef för Telia digital-teve, upp.

– Jag skickade en begäran om att ändra det för en halvtimme sedan så att ingen beställer kanalen i tron att de har NHL-rättigheter, säger han.

Att kunder som redan beställt i tron att de får NHL ska få ångra sig är dock en senare fråga - om Viasat tappar sändningsrättigheterna.

Inga anmälningar ännu

De som upplevt att de vilseletts av Viasats reklam kan vända sig till Konsumentverket för hjälp.

– All vilseledande reklam är fall för Konsumentverket, säger Wikström.

Än så länge har det dock inte kommit in några anmälningar mot Viasat angående informationen om NHL-rättigheterna.

Trots stormen har Viasat på tisdagsmorgonen ännu en bild på NHL-målvakten Marc-André Fleury (Pittsburgh) för att marknadsföra Viasat Hockey på hemsidan. En bild de via mejl lovat att byta ut.

Vilka som till slut får sända hockey från världens bästa liga i vinter får framtiden utvisa.

/
/
nhl
/
/
/
/
/