Matcherna i Europa blev som vanligt en succé.
1 av 3
Matcherna i Europa blev som vanligt en succé. - Foto: Jonathan Hayward/SCANPIX
New York Rangers
2 av 3
New York Rangers - Foto: Ian Jackson/SCANPIX
Då var NHL-säsongen äntligen igång.
3 av 3
Då var NHL-säsongen äntligen igång. - Foto: Jonathan Hayward/SCANPIX

NHL: "Då var vi igång – Game on!"

NHL-krönikan. Säsongen rullade igång med buller och bång i torsdags kväll.


Äntligen är NHL i rullning igen. Regerande mästarna Boston Bruins tog emot rivalerna Philadelphia Flyers. Innan matchen hölls den sedvanliga ceremonin när mästarnas ”Champions”-flagga hissades upp till taket. Där kommer den nu att kampera med Bruins tidigare fem flaggor. Ytterligare en bit av hockeyhistorien har fallit på plats. En fest för de flesta inblandade innan nedsläpp. Men efter matchen var det de i minoritet som firade.

Flyers gick ut och spelade fullständigt respektlöst. Boston tog visserligen ledningen men innan periodslutet hade Flyers vänt på steken och 2-1 till The Bullies’ favör stod sig. Värt att notera är att tjeckiske åldermannen tillika superstjärnan Jaromir Jagr gjorde sin 1600:e poäng när han assisterade till Claude Giroux’s 1-1-mål.  Philadelphia flög vidare på lördagen när man förstörde ytterligare en hemmapremiär, den här gången i New Jersey. En match man vann med klara 3-0.

Kanadensiska rivaler

Toronto inledde sin slutspelsjakt med två hemmamatcher, båda mot gamla rivaler. I den första drabbningen stod Montreal Canadiens för motståndet, en match som var Canadiens match från start till målgång. 14-4 i skott efter första perioden till Habs’ fördel säger en del om matchbilden. Men det gäller att få in pucken i mål.

Toronto gjorde första periodens enda mål, och så fortsatte matchen. När krutröken hade lagt sig efter 60 spelade minuter visade resultattavlan 2-0 till Maple Leafs. Skotten var däremot blygtunga till Canadiens favör, 32-18. 23-årige James Reimer inledde säsongen med att hålla nollan, hans sjätte i NHL-karriären. Kanonaden fortsatte i Air Canada Center när Ottawa gästade på lördagen. Lagen följdes åt i statistiken, även om Leafs ryckte åt sig en 4-0-ledning. Man hade även 5-1 men Ottawa vaknade till slut, precis som man gjorde i förlustmatchen mot Detroit kvällen innan (3-5).

Slutresultatet skrevs till 6-5, och Maple Leafs offensiva vapen har börjat bra. Teknikern Phil Kessel stod för ett hattrick mot ”Sens” och mot Montreal presenterade nye Matt Lombardi sig med ett mål direkt. Man har en del att jobba på defensivt men fyra poäng av fyra möjliga för Leafs är med beröm godkänt.

Traditionen som började som ett PR-jippo

Det som började med ett par jippomatcher i Japan säsongen 1997-98 har nu blivit en tradition och en del av säsongsstarten: NHL började än en gång säsongen med några matcher utanför Nordamerika. I Stockholm spelade New York Rangers två matcher. På fredagen stod L.A. Kings för motståndet i en match Kings dominerade första halvan av.

Manhattans stolthet jobbade sig dock tillbaka in i matchen som slutade 2-2 efter tre perioder. I förlängningen gjorde Rangers, som man gjort under hela matchen; man tog en onödig utvisning och den här gången högg Kings ordentligt när Jack Johnson avgjorde med 52 sekunder kvar av förlängningsperioden.

Säsongens enda möte i grundserien lagen emellan var en jämn batalj. Backstjärnan Drew Doughty sa efter matchen att man ”inte har så bra koll på Rangers, men vi vet att de är ett av de bättre lagen i Öst.” Kings offensiv var många gånger skoningslös, man högg på allt.

Med snabba spelomvändningar, rakt spel och hänförda av superslovenen Anze Kopitar satte man Rangers under en ohygglig press. Henrik Lundqvist bar stundtals Rangers försvar, framförallt i första perioden. Saknaden av Marc Staal var tydlig och även om nye svensken Tim Erixon spelade stabilt tillsammans med sina kollegor så är Staals närvaro (och frånvaro) tydlig. Ska Rangers ta sig till slutspel så måste Staal vara hel.

Trögstartat

Detta märktes också i den andra matchen. Rangers försvar saknar stabilitet. Detta har man visserligen insett och man plockade i torsdags in den rutinerade backen Jeff Woywitka, men denne har inte riktigt kommit in i laget än och spelade inte heller mot Ducks i Globen. Ducks, med en 4-1-förlust mot Buffalo (i Helsingfors) i ryggen började bäst och hade spelet överlag.

Rangers kvitterade sent genom Brad Richards och matchen avgjordes på straffar. Skottstatistiken, 28-15 till Ducks, säger rätt och slätt var på isen matchen utspelade sig. Henrik Lundqvist fick även i denna match ”stå på huvudet” och höll laget kvar i matchen. Spelar Rangers så här under säsongen kan man glömma slutspel. En ensam spelare, i synnerhet en målvakt, kan inte stå emot i 82 matcher.

NHL-cirkusen avslutades i Berlin där vinnarna från fredagsmatcherna i Norden möttes. Sabres var än en gång väldigt effektiva, man tog till vara på chanserna och vann med 4-2 i ett utsålt O2 Arena. Positivt för Kings var att Anze Kopitar fortsatte på det inslagna spåret och gjorde lagets båda mål. 

Värt att notera i övrigt:?

San José Sharks inledde med vinst direkt, 6-3 mot Phoenix, en match som bjöd på hela sex powerplay-mål (tre för vardera lag). Oliver Ekman-Larsson började säsongen fint och gjorde också ett mål. Här har prärievargarna gjort ett riktigt kap. Ekman-Larsson är inget annat än en blivande storback, något han visade redan under sin debutsäsong förra året. Andra året är alltid tuffast men fortsätter han på det inslagna spåret så blir Oliver Ekman-Larsson ett erkänt namn i Nordamerika innan säsongen är över.

I NHL’s tråkigaste arena, Nassau Coliseum, inledde New York Islanders säsongen mot Florida Panthers. En ganska händelsefattig drabbning slutade 2-0 till bortalaget. Floridas nye keeper José Theodore höll sin 31:a nolla i karriären och sjätte mot Islanders. Ligan håller på att springa ifrån Islanders. Man har äntligen börjat få ett intressant lag. Till det måste man ha en intressant arena. Den plåtburk, som Coliseum faktiskt är, hör inte hemma i 2010-talets NHL. Vakna, Islanders!

Både Dany Heatley och Devin Setoguchi hittade målet för nya klubben, Minnesota Wild, i hemmapremiären mot Columbus. En match som Wild vann med 4-2.

Slutligen:

Peter Forsbergs tröja hissades till taket i Pepsi Center innan Colorados hemmapremiär. Hur stort som helst.

Claude Giroux har gjort två mål på två matcher för Flyers. Han kan fylla hålet efter Mike Richards med bravur. Den kompetens killen besitter är helt otrolig. Han fightas, kämpar, gör mål. En riktig Broadstreet Bully.

Dion Phaneufs tackling på Ottawas rookie Stephane Da Costa måste ha givit seismograferna i Toronto-området en härdsmälta.

Grant Clitsome i Blue Jackets måste ha ett av ligans coolaste namn.

Skrivet av: Sixten Funqvist

/
/
/
/
nhl
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!