1 av 3
- Foto: Eric Jamison/SCANPIX
2 av 3
- Foto: Jay LaPrete/SCANPIX
3 av 3
- Foto: John Ulan/SCANPIX

"Sedvanligt kaos i NHL"

NHL-krönikan. Svenskarna storspelar, likaså jättetalangerna från draften. Däremot återfinns en drös av storklubbar i bottenträsket - som vanligt är det alltså kaos i NHL.


En dryg vecka har gått av säsongen och två haltande conference-tabeller ger oss sedvanlig mängd intressant information. På klassiskt nordamerikanskt manér bjuds vi på gigantiskt mycket data, allt från lagens olika nyanser i spelet till hur spelare, nyförvärv som icke nyförvärv, sköter sig på isen.

Toronto Maple Leafs har exempelvis börjat säsongen utmärkt. Full pott efter tre matcher imponerar stort och offensivt har lagets store hänförare, Phil Kessel, producerat hela fem mål och tre assist. Högerforwarden gjorde två i lagets senaste vinst, 3-2 hemma mot Calgary Flames. Bakåt är det tätt, mycket tack vare James Reimer som burväktare. Understödd av bland annat Dion Phaneuf och ex-LHC:aren Carl Gunnarsson har Maple Leafs försvar bara tvingats hämta ut pucken ur nätet sju gånger.  Nästa eldprov för Toronto väntar under måndagen den 17 oktober, då nytända Colorado Avalanche gästar Air Canada Center.

Talangerna levererar

På tal om Colorado så kan man inte sammanfatta den gångna veckans drabbningar utan att nämna Avs i allmänhet, och Gabriel Landeskog i synnerhet. Den 18-årige (fyller 19 i december) ex-djurgårdaren hade en riktigt bra vecka och fick inte bara göra sitt första NHL-mål (styrning av backskott mot Ottawa) utan hann också med att producera ytterligare ett och även en assist. Han draftades som nummer två totalt i årets draft och ingen i Colorado lär ångra det.  Avalanche har, som lag, öppnat fantastiskt bra och mixen med rutin (Hejduk, Hejda och så vidare) och ungt och hungrigt (Landeskog, Duchene m.fl.) har givit laget fyra vinster på fem matcher. Bakåt ser det stabilt ut och Semyon Varlamov har gjort några riktigt fantastiska matcher den gångna veckan.

Den enda spelaren som valdes före nyss nämnda Gabriel Landeskog i draften var Ryan Nugent-Hopkins i Edmonton Oilers. Oilers har öppnat knackigt och har en vinst, en förlust och en övertidsförlust på de tre inledande matcherna. Det placerar laget på blott tolfte plats i Western Conference, vilket egentligen inte säger så mycket när säsongen är så ung. Vad som säger desto mer är den uppenbara talang Oilers besitter. Den här veckan får Taylor Hall (förstavalet i draften förra året), Jordan Eberle, Linus Omark och de andra ursäkta. Namnet på allas läppar i Edmonton är just Ryan Nugent-Hopkins. Mål direkt i debuten och redan i match tre gjorde supertalangen sitt första hat-trick. Men vad hjälpte det, Edmonton förlorade med 4-3 mot Vancouver Canucks. Nugent-Hopkins blir en spelare att räkna med för många år framöver, om han bara får vara skadefri.

På andra håll i världens bästa hockeyliga

I Arizona-öknen är hockey troligtvis hetare än på länge just nu. Phoenix Coyotes har under de senaste åren omgivits av säljrykten och flyttrykten. Bland annat trodde många, däribland undertecknad, att just Coyotes skulle vara det lag som flyttade till Winnipeg. Så blev alltså inte fallet (Atlanta Thrashers var laget som fick packa ihop och flytta norrut, för er som inte följer ligan så noga) och prärievargarna är kvar i stekheta Arizona. På fyra matcher har man kammat hem fem poäng.  Man snittar en bit över tre mål per match (13 gjorda) och tre av dessa har svenske Oliver Ekman-Larsson gjort. Den svenske supertalangen bombade in två under natten mot söndagen då Winnipeg Jets enkelt besegrades med 4-1.  Med sina tre fullträffar är ex-leksingen på delad förstaplats bland lagets målskyttar. Mike Smith storspelar i mål, Ekman-Larsson har öppnat som en Gud och gamle räven Shane Doan (enda spelaren som spelat i laget sedan flytten från Winnipeg inför säsongen 1995-96) producerar ständigt. Får laget bara igång nye Daymond Langkow (från Calgary Flames) och tjecken Radim Vrbata ser det riktigt bra ut.

I toppen

Om vi tar en titt på den absoluta toppen i respektive conference noterar vi att Washington Capitals ångar på i gammal god stil. Fyra vinster av fyra möjliga. Poängbäst i laget än så länge är ingen ryss (Alexander Ovechkin har ”blott” två poäng på fyra matcher och Alexandr Semin har tre) utan en svensk. Nicklas Bäckström har producerat ett mål och fyra assist än så länge. Bäckström som annars fick idel kritik för fjolårets fattiga avslutning, och beskylldes av många som en anledning till det snöpliga uttåget ur slutspelet.

I den den västra ligan har även Detroit Red Wings fyra vinster av fyra möjliga. För Wings väntar några dagars vila innan man tar emot Columbus på fredag. Poängbäst i laget är tjecken Jiri Hudler och svenske Johan Franzén, båda med två mål och två assist vardera.

I de båda conferencernas bottenträsk finner vi lag som, på pappret, inte hör hemma som slagpåsar. Calgary Flames har haft lite oflyt och oskärpa i de avgörande lägena. Det straffar sig direkt i ligan och Flames ligger näst sist i Western Conference, med sina två poäng. Precis framför Flames huserar ”givna” topplaget San José Sharks. Hajarna har ”bara” en vinst på tre matcher och förlorade senast hemma i ”Shark Tank” (HP Pavilion) mot St. Louis Blues, 2-4. En vinst mot Anaheim Ducks imorgon, måndag, är nästan nödvändig. Sedan väntar nämligen en sex matcher lång bortaturné och med ett sargat självförtroende kan den resan bli riktig tung.

I öst har Ottawa öppnat säsongen katastrofalt och man har hela 23 insläppta mål på fem matcher. 14 mål framåt är ändå godkänt men försvaret har sett vilset ut och stabiliteten saknas. Men tyngst har ändå "nykomlignarna" Winnipeg Jets gått. Med blott fem mål framåt och 13 insläppta på tre matcher är Jets poänglösa än så länge. När är smekmånaden över i köldhålet Winnipeg? Snart kommer fansen att börja kräva saker.

Slutligen noterar vi följande:

Loui Erikssons frilägesmål mot St. Louis Blues var inget annat än kyla. Liten vrickning av klubban och sen pucken mellan benen på Halak. Poesi.

Philadelphia förlorade hemma mot Kings i sudden. Jack Johnsons avgörande mål sattes upp snyggt av Mike Richards, som var Flyers kapten förra året. Släkten är värst.

En annan supertalang gjorde hat-trick i helgen: John Tavares sänkte nästan på egen hand Rangers i Islanders 4-2-vinst.

Om Loui Erikssons mål var poesi så var Phil Kessels andra mål mot Calgary en Oscar-vinnare. Växelspel, klubban på fel sida och enkelt, retfullt enkelt.

Johan Hedberg har stått tre matcher för Devils i år, och vunnit samtliga.

Innan vi stänger butiken för veckan måste vi ta upp ett allvarligt ämne:

Inget TV-avtal klart för svenska kanaler och ESPN America fokuserar just nu på basebollsäsongen. Det är dags att få tummen ur nu. Den stora massan missar så mycket. Ingen disciplinnämnd som hoppar för minsta lilla, domare som pallar trycket. Och hockey. Ren, snabb och underbar hockey. Ligan är igång och här står den stora svenska massan och tittar inte ens på.

Skrivet av: Sixten Funqvist.

/
/
/
/
/
nhl
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!