Johan Hedberg har imponerat, men Martin Brodeur saknas än i New Jersey-kassen.
1 av 4
Johan Hedberg har imponerat, men Martin Brodeur saknas än i New Jersey-kassen. - Foto: Mel Evans/SCANPIX
Niclas Bäckström imponerar i Washington Capitals.
2 av 4
Niclas Bäckström imponerar i Washington Capitals. - Foto: Nick Wass/SCANPIX
Daniel Sedin återfinns, i vanlig ordning, i toppen av poängligan.
3 av 4
Daniel Sedin återfinns, i vanlig ordning, i toppen av poängligan. - Foto: Jonathan Hayward/SCANPIX
Årets säsongsupptakt har sett mängder med skrällar och oväntade resultat. Med andra ord lever ligan mer än på många år.
4 av 4
Årets säsongsupptakt har sett mängder med skrällar och oväntade resultat. Med andra ord lever ligan mer än på många år. - Foto: Winslow Townson/SCANPIX

"Sanslös start för Bäckis och Capitals"

NHL-KRÖNIKAN. Den nordamerikanska hockeyligan fortsätter sin intensiva gång. Svenskarna levererar och topplagen gör detsamma.


Säsongen rullar vidare och kanske såg vi några viktiga trendbrott under den gångna veckan. Det mest betydelsefulla inträffade i Ottawa. Senators, som inlett säsongen katastrofalt, tog sig samman och övertygade mot Winnipeg i en match man vann ganska enkelt med 4-1, efter att elegante Jason Spezza varit inblandad i det mesta med ett mål och två assist. Laget fick lite luft under vingarna och tog, natten till söndagen emot Columbus Blue Jackets. Det blev en svängig drabbning och med en minut kvar hade Blue Jackets en 3-2-ledning. Men med 36 sekunder kvar av matchen forcerade ”Sens” in en kvittering, genom nyss nämnde Jason Spezza.

Många i Scotiabank Place trodde på förlängning. Men Senators hade fått upp ångan och gick för ett avgörande. Och mycket riktigt, med fem sekunder kvar av matchen avgjorde man också. Milan Michalek var rätt man på rätt plats och styrde in Sergei Gonchars slagskott från blålinjen. En assist också till, just det, Jason Spezza.  Övertygande vinst i torsdags och en turseger i lördags. Har det vänt nu för Daniel Alfredssons Senators? Med Spezza som hänförare (fyra mål och sju assist på åtta matcher) så vill nog många tro det. Man har fortfarande ligans sämsta försvar, men efter en vecka med två vinster och ett tydligt trendbrott tror jag inte att det gör så mycket. Dock tror jag att man kommer att försöka byta till sig en ny back inom en inte allt för avlägsen framtid. Frågan är bara vad man kan avvara.

Gigantmöte i huvudstaden

I Washington stod en riktig ”clash of the titans” på menyn under lördagen då de två conference-ledarna, Washington i öst och Detroit i väst, drabbade samman. Capitals tränare Bruce Boudreau sa innan matchen att den här drabbningen skulle ”sätta laget på ett riktigt prov.” Ett prov man klarade alldeles utmärkt. Detroit vann skotten (33-25) men Washington var ruggigt effektiva. Magnifike backen Mike Green inledde målskyttet med en handledsmissil och sedan rullade det på. När krutröken lagt sig över Verizon Center var segermarginalen kapital; hela 7-1 till Washington. Just Mike Green har inlett säsongen som ”brukligt” och har på sju matcher skrapat ihop tre mål och tre assist. Förra året missade Green hela 32 matcher i grundserien och var ganska hämmad av skador när han väl spelade. Men det är en producerande back; 76 poäng på 75 matcher säsongen 09/10 och 73 poäng på 68 matcher säsongen innan dess skvallrar lite om vad den här mannen är kapabel till.

Värt att notera från Detroit-matchen är också att både Marcus Johansson och Niklas Bäckström hamnade i målprotokollet igen. Washington har än så länge ett perfekt resultat. Sju vinster på sju matcher.

I Kanada återfinns en chock

Inte en ny krönika utan att nämna Toronto. Man leder inte sin conference, men i ärlighetens namn: Trodde någon att Leafs skulle ligga trea efter sju spelade matcher (tre färre än tvåan Pittsburgh)? Jag skrev tidigare att Toronto borde kunna utmana om en slutspelsplats och där någonstans tror jag fortfarande att man kommer att hamna. Men kollektivet ser starkt ut. 

Visserligen fick man sig en lektion i hockey när man gästade Boston i veckan (förlust 2-6) och man förlorade också hemma mot Colorado efter sudden death. Men borta mot Montreal, ett riktigt hatmöte, tog man en ny fin seger genom att vinna med 5-4, efter sudden. Dessutom bärgade man en suddenseger mot Winnipeg i onsdags. En svängig vecka, men Leafs är kvar i toppen.  I den individuella toppen, det vill säga poängligan, återfinns lagets trollgubbe Phil Kessel.  På sju matcher har Kessel nu producerat åtta mål och sex assist. Imponerande.

På västkusten allting nytt

Los Angeles Kings har skrivit historia under veckan som gått. Tre raka vinster är, i sig, en prestation. Men sättet man har gjort det på är desto mer intressant; 5-0 hemma mot St. Louis, 2-0 borta mot Phoenix och 1-0 hemma mot Dallas.

Det var första gången i lagets historia som en målvakt har hållit nollan i tre raka matcher. I ligan har det inte hänt sedan december 2008 då Steve Mason (Columbus) stod för samma bedrift.  En chans till ny ”nolla” för talangen Jonathan Quick kommer på tisdag då New Jersey Devils tar sin roadtrip västerut. Resan inleddes i Pittsburgh där Penguins drog det längsta strået och vann med klara 4-1.

New York haltar betänkligt

I New Jersey Devils har Johan Hedberg fått stå i fem av lagets sex matcher och han har gjort det bra. Men för att Devils ska komma på fötter ordentligt krävs Martin Brodeur längst bak. Det bara är så. ”Marty” har varit borta från spel sedan matchen mot Los Angeles, då han skadade sin högra axel när han slängde sig efter en puck. Enligt rapporter är Brodeur på is igen men det kan dröja ytterligare en liten tid innan han är tillbaka i matchdugligt skick.

Säsongen är ung men än så länge finns inte ett enda lag från New York-området på slutspelsplats. Rangers hackar sig fram och blandar resultaten, Devils har visserligen tagit poäng i fyra av sex matcher men återfinns ändå bara på nionde plats i öst. New York Islanders har tre vinster och tre förluster på sina sex försök. Alla tre lagen har fin potential, inte minst Islanders som bitvis har spelat fantastisk hockey under säsongen. Vem trodde det innan vi drog igång? 

Innan vi stänger butiken för idag så är det på sin plats att vi säger ett stort tack till Viasat Sport som har tecknat ett smått historiskt tv-avtal. Fram till jul och nyår kommer man att sända 15 NHL-matcher per vecka och efter nyår ska man sända samtliga matcher. Alla. Det är inte lite hockey, det.

Avtalet är tecknat till och med 2015.

Slutligen kan vi konstatera att:?

- Semyon Varlamovs räddning på Marcus Krügers närskott i torsdags var inget annat än ett rån. Årets räddning?

- I skuggan av alla rookies framgångar har vi ändå mestadels gamla hederliga namn i poängligans topp: Kessel, Daniel Sedin och Spezza.

- Årets första stora trade har genomförts: Vancouver bytte bort svenske Mikael Samuelsson och tyske Marco Sturm mot Floridas David Booth och Steven Reinprecht. Intressant affär där Booth var det åtråvärda bytet för Canucks.

- Sidney Crosbys comeback dröjer. Han har inte fått läkarnas godkännande till full kroppskontakt än.

Skrivet av: Sixten Funqvist.

/
/
/
nhl
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

igår 20:40
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.