Loui Eriksson levererar i sedvanlig ordning. Men hur går det för de andra svenskarna som opererar lite under den svenska medieradarn?
1 av 3
Loui Eriksson levererar i sedvanlig ordning. Men hur går det för de andra svenskarna som opererar lite under den svenska medieradarn? - Foto: LM Otero/SCANPIX
Gabriel Landeskog har tagit NHL med storm. Den svenske rookien omnämns redan nu som en av de som kan vinna, Calder Memorial Trophy.
2 av 3
Gabriel Landeskog har tagit NHL med storm. Den svenske rookien omnämns redan nu som en av de som kan vinna, Calder Memorial Trophy. - Foto: Jeff McIntosh/SCANPIX
Forwarden Alexander Steen är en av St Louis bästa spelare.
3 av 3
Forwarden Alexander Steen är en av St Louis bästa spelare. - Foto: Jeff Roberson/SCANPIX

"New Swedes on The Block"

NHL-KRÖNIKA. Vi har länge blivit bortskämda med ett gäng superstjärnor i NHL, men vilka är svenskarna som opererar under radarn? Sixten Funqvist ger er här allt ni behöver veta om nästa garde stjärnsvenskar.


De senaste åren har vi svenskar blivit bortskämda med spelare som Mats Sundin, Peter Forsberg, Niklas Lidström, Henrik Zetterberg och bröderna Sedin för att bara nämna några. Men vad många svenskar missar är de ”nya” grabbarna; svenskarna som gör ett mäktigt jobb men ändå inte riktigt har nått superstar-nivå än.

Dessa spelare som huserar under radarn har fått en imponerande start på årets NHL-säsong.  Jag skulle kunna skriva en bibel om Viktor Stålberg (Chicago), Oliver Ekman-Larsson (Phoenix), Mattias Tedenby (New Jersey), Tobias Enström (Winnipeg), Victor Hedman (Tampa Bay) med flera. Men vi kommer att återkomma till dessa herrar och många fler under säsongens gång. I dag fokuserar vi främst på några andra lirare och deras lag.

Steen och Berglund

St. Louis Blues har varierat sitt spel och huserar i botten av Western Conference med sina tio poäng på tio matcher. Nytände veteranen Jason Arnott har än så länge gjort åtta poäng på dessa tio matcher. Det är fullt godkänt, men han kan inte dra laget själv. Och det gör han inte heller.

Alexander Steen är glödhet och har gjort nio poäng, bäst i laget, fördelat på sex mål och tre assist. Blues ojämnhet är en stor nackdel. Potentialen i laget är ganska god men det ser tungt ut just nu. Målvaktsspelet (Jaroslav Halak och Brian Elliott) är egentligen det enda som hållit normal nivå. Blues kan bättre. Med Steen och Arnott, understödda av bland annat Patrik Berglund (tre mål och två assist så här långt), i form kan det bli bättre.

Stars stora stjärna

Vänder vi blicken mot Dallas så hittar vi Loui Eriksson. Jag tippade innan säsongen att den 26-årige göteborgaren skulle göra över 80 poäng i år (73 poäng på 78 matcher i fjol). Fortsätter han på det inslagna spåret ser det ut som om mitt tips skulle kunna slå in.

Stars har, som lag, gått riktigt bra och man leder välförtjänt Western Conference med sina 16 poäng på elva matcher. Eriksson, å sin sida, ligger tvåa i lagets interna poängliga med nio poäng (sex mål och tre assist). Det mesta flyter för honom nu och pucken tycks studsa hans väg. Några enkla mål kombinerat med några avslut av absoluta världsklass (minns friläget mot nyss nämnda St. Louis för några veckor sedan) gör att Eriksson är ”in the zone”. Stars behöver det här efter några tunga år och att man leder sin conference ger ett härligt lugn i laget.

"Bäckis" bäst i Capitals

I Washington är det fullt ös, som vanligt. Visserligen gick man på pumpen mot Vancouver natten till söndag (4-7-förlust) och har nu två raka förluster. Men nu har Alexander ”the Great” Ovechkin vaknat (två mål senast, och ett sinnessjukt spel) och Niklas Bäckström fortsätter att ösa in poäng. Två mål och hela tio assist på nio matcher så här långt. Med det är han bäst i Capitals och huserar på en tionde plats i NHL’s totala poängliga. So far so good, och allt är som det ska och så vidare. Men bakom Bäckis börjar Marcus Johansson etablera sig som ett riktigt vasst vapen.

Förra året gjorde Landskrona-sonen 27 poäng på 63 matcher. I år har Ovechkins nya lekkamrat gjort fem mål och en assist på åtta matcher. Johanssons kyla i avgörande lägen imponerar och här har Capitals en blivande superstar. Han påminner stundtals om såväl Ovechkin och dennes namne Alexander Semin, men han går oftast sin egen väg och spelar ett härligt spel. Det syns att han har kul där ute på isen. Och när man har roligt producerar man. Johansson kommer ni att få läsa mycket om de kommande åren.

Mile-high-city

I Denver har man alltid haft ett gott öga åt Sverige tack vare stadens store gud, Peter Forsberg. Nu för tiden har man inte bara en svensk i laget, utan två. Joakim Lindström (två mål och en assist på sju matcher) har väl inte rosat marknaden än så länge men snart lossnar det. En som däremot har fått rubrikerna är rookien Gabriel Landeskog. Fyra mål och två assist under första månaden i världens bästa liga är mer än godkänt. Att en rookie gör fyra mål under första månaden i Colorado har bara hänt två gånger tidigare (Alex Tanguay säsongen 99/10 och Marek Svatos säsongen 05/06).

Framtiden för Landeskog, och Colorado, ser ljus ut. Laget spelar för det mesta en riktigt intelligent hockey och med talanger som Landeskog, och Matt Duchene kombinerat med rutin i form av Milan Hejduk, Jan Hejda och J.S. Giguere samt superryssen Semyon Varlamov i mål ser det väldigt ljust ut i Denver igen. En sjunde plats i Western Conference är godkänt.

Ottawa har ridit ut stormen

Att Erik Karlsson är en bra back vet de flesta. Men att han skulle göra tolv poäng på de elva inledande matcherna för Ottawa överraskar nog många. Erik spelar smart och enkelt för det mesta. Lite oskärpa stundtals och det straffar sig oftast i en liga som NHL.

Men han, liksom hela Ottawa, håller på att vända på steken efter den tunga inledningen. Natten mot söndag kom lagets femte raka seger när man bortabesegrade New York Rangers, som verkligen måste hitta sig själva, med 5-4 efter straffar. Kaoset i Ottawa är som bortblåst och man spelar med en härlig frenesi och nöter just nu ner allt motstånd. Imponerande.

Panthers har en panter i målet

I Florida fick äntligen fansen se varför Jakob Markström varit så upphaussad i svensk media. Matchen mot Montreal kunde dock ha börjat bättre när han släppte in det första skottet på mål. Markström lät sig inte nedslås och det som följde under resten av matchen var inget annat än födelsen av en ny svensk stjärna på den Nordamerikanska hockeyhimlen.

Montreal avlossade hela 41 skott totalt men Markström spikade igen fullständigt efter det inledande debaclet. Några av räddningarna var av yttersta världsklass och berömmet som östes över den 21-årige Gävlesonen innehöll alla kända superlativ och förmodligen några nya också. Tillsammans med José Theodore har Panthers sista utposten mer än säker.

Årets mest galna match?

Den senaste veckan har vi dessutom sett en av de konstigaste matcherna på mycket länge. Vad som började som vilken hockeymatch som helst i Philadelphia slutade med inget annat än Vilda Västern. Flyers öppnade målskyttet efter 4:10 men det var Winnipeg som hade ledningen efter första (3-1). Jets rykte åt sig ytterligare två mål innan Flyers reducering kom. Men ytterligare ett mål från Jets tystade hela Philadelphia.

Trodde man.

Men den här matchen var långt ifrån över och efter två perioder stod det 6-4 till Jets. Flyers hade dock andra tankar och vände matchen under tredje periodens första tre minuter. Efter ytterligare en och en halv minut hade Jets vänt tillbaka och hade 8-7 när matchen närmade sig upploppet. James Van Riemsdyk kvitterade för Flyers och publiken svävade mellan hopp och förtvivlan när anfallen avlöste varandra. Slutligen, med en minut och sex sekunder kvar av ordinarie tid, avgjorde Jets’ lagkapten Andrew Ladd och den historiska 9-8-matchen var över.  En mycket lustig match där Flyers avlossade hela 48 skott på mål medan Jets endast mäktade med 25. Men det är inte antalet skott som räknas och det fick Flyers bittert erfara.

Slutligen kan vi notera att:

Mr. Magnificent, Phil Kessel, fortsätter att producera. Torontoteknikern har nu gjort hela 18 poäng (tio mål och åtta assist) på tio matcher.

Mycket svenskt idag. Här kommer mer: Jonas Gustafsson vaktade sin femte match för säsongen när Toronto tog emot och besegrade Pittsburgh under natten till söndag.

Veckans tackling stod Francis Beauchemin för när han skickade Nashvilles Mike Fisher på en flygtur som bröderna Wright hade varit stolta över. Fishers lagkamrater var inte lika imponerade och slagsmålet som följde var, om än snabbt och intensivt, episkt.

Jaromir Jagr satte sitt 650:e mål när han sköt 2-1 för Flyers i segermatchen (5-1 till slut) mot Carolina.

Milan Michaleks straff mot New York Rangers var inget annat än ögongodis.

Ottawa skickade hem Mika Zibanejad till Djurgården efter nio matcher. Tråkigt. Men kul för alla djurgårdare. En härlig talang.

Skrivet av Sixten Funqvist.

/
/
/
/
/
nhl
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lag Edin på ny guldjakt i VM: "Lite unikt"

Xabi Alonso nobbar Liverpool

1 timme sedan
Xabi Alonso har inga planer på att ersätta Jürgen Klopp i Liverpool, när tysken lämnar jobbet som huvudtränare efter den här säsongen. Spanjoren stannar i Bayer Leverkusen. Just nu är det här rätt plats för mig.

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

3 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.