Henrik Lundqvist, en av de åtta målvakterna som fått delta i NHL-spelet under säsongen.
1 av 2
Henrik Lundqvist, en av de åtta målvakterna som fått delta i NHL-spelet under säsongen. - Foto: NIKLAS LARSSON/SCANPIX
Jonas Gustavsson fick hoppa in i stället för Ben Scrivens och har därefter gjort succé
2 av 2
Jonas Gustavsson fick hoppa in i stället för Ben Scrivens och har därefter gjort succé - Foto: Julio Cortez/SCANPIX

"Svenska målvakter gör succé i NHL"

NHL-KRÖNIKAN. Denna vecka bjuder Sixten Funqvist på stormar och målvaktskaruseller från världens bästa hockeyliga.


Innan säsongen började skrev undertecknad en krönika om lagen som borde kunna kriga sig till en slutspelsplats, de lag som jobbar lite i mellanträsket. Tittar vi tillbaka på den första månadens hockeyunderhållning så ser vi att vissa av de potentiella skrällgängen har börjat säsongen fasligt bra.

Kanadensarna på gång

Toronto Maple Leafs börjar etablera sig som ett topplag redan nu. Man ligger tvåa i Eastern Conference och på en delad tredje plats i hela ligan. Phil Kessels poängproduktion har visserligen stagnerat en smula (21 poäng på 14 matcher nu) men han leder fortfarande poängligan.

Spelare som Joffrey Lupul, Tim Connolly och Mikhail Grabovski har börjat vakna till liv vilket har avlastat Kessel en hel del. Under natten mot söndagen var det dock ingen i Leafs som tycktes ha vaknat på rätt sida då Boston gav laget en riktig holmgång.

Mästarna från Massachussetts har inlett säsongen på absolut sämsta tänkbara vis och ligger sist i Eastern Conference. Faktum är att man bara har Columbus Blue Jackets efter sig i ligan. Kanske bröt man trenden mot Leafs inatt.

Tyler Seguin gav Bruins ledningen i första perioden men det avgörande rycket kom inom loppet av åtta sekunder i då man gick upp till 3-0 genom Tyler Seguins andra mål för kvällen och sedan Milan Lucics skott mellan benen på Ben Scrivens. När Seguin fullbordade sitt hat-trick med matchens fjärde mål fick Scrivens nog och lämnade över till Jonas Gustavsson, men inte ens ”Monstret” kunde stoppa Boston. Segersiffrorna skrevs till slut till hela 7-0.

Vingarna från Detriot bär inte längre

Detroit Red Wings är ett annat ”givet” topplag som verkligen har varit en besvikelse såhär långt. Man inledde visserligen säsongen med fem raka segrar men efter förnedringen i Washington (förlust med 7-1) var det som om allt försvann; spelet, idéerna och fantasin.

Red Wings nedåtgående spiral med sex raka förluster fick dock ett slut under helgen när man, natten mot söndagen, tog två väldigt efterlängtade poäng genom att slå Anaheim Ducks med fina 5-0.

Det var som vanligt svenskarna som låg bakom segern. Nio av 14 poäng kom från svenska klubbor och bäst på plan var lagets kapten, Niklas Lidström. Som så många gånger förr klev ”Lidas” fram och lämnade rinken med två mål och en assist i protokollet. Red Wings har fortfarande två poäng upp till Los Angeles på den sista slutspelsplatsen men nu har man fått stopp på spiralen och det gäller att rida ut stormen genom att ta ytterligare pinnar de kommande matcherna. Under tisdagen ställs man mot nytända och lovande Edmonton (tredje plats i Western Conference).

Supertalangen levererar

Edmonton Oilers har, som vi tidigare konstaterat, en nästintill outtömlig källa av talang i laget och det har visat sig ordentligt i säsongsupptakten. Blivande superstjärnan Ryan Nugent-Hopkins (för nytillkomna läsare kan undertecknad meddela att han gick först i årets draft) har gjort 12 poäng på 13 matcher, däribland ett hat-trick. Veteranen och Edmonton-ikonen Ryan Smyth har även han en fullgod poängproduktio med sina 12 poäng.

Och när man ser att att en sån som Magnus Pääjäärvi-Svensson (15 mål och 19 assist på 80 matcher i fjol) bara har gjort en ynka poäng än så länge så förstår man vilket sparkapital man har i Oilers. Jordan Eberle och Taylor Hall är två andra som kommer att vakna mer och mer. Att Oilers skulle ligga trea i Western Conference trodde jag inte, men när man tittar tillbaka och ser hur laget spelar så blir man inte förvånad längre. Coach Tom Renney har verkligen lyckats så här långt. Matchen mot Detroit blir därför väldigt intressant.

Rangers kräftgång

New York Rangers tycks ha fått fart på såväl skridskor som effektivitet. Efter att ha inlett säsongen knackigt och ojämnt har man nu tagit tre raka segrar (mot San José, Anaheim och Montreal) och lugnet kanske börjar lägga sig över John Tortorellas manskap. Det som sett stelt och tråkigt ut har helt plötsligt vaknat till liv.

Avsaknaden av Marc Staal (hjärnskakning) är stor och nye Jeff Woywitka har inte fyllt hålet tillräckligt. Därför plockade Rangers in en svensk under veckan. Anton Strålman har varit utan kontrakt sedan i somras men ska nu tillhöra Rangers under säsongen. Strålman, som fram till nu har tränat hemma i Sverige, har signat en ettårs-deal värd 6,2 miljoner kronor och bör ansluta till laget under de kommande dagarna.

Svensken som petar stjärnkeepern?

Buffalo Sabres spatserar vidare utan något egentligt huvudbry. Man ligger stabilt på en femteplats i Eastern Conference. Däremot har man en supermålvakt, Ryan Miller, som är helt ur slag. Miller själv har sagt att han ”inte riktigt nått toppen” och att han måste höja sig ett flertal snäpp.

Mot Philadelphia (förlust 3-2) släppte Miller in tre av elva skott på sex minuter. Sedan lämnade han över till svenske Jhonas Enroth. Visserligen vände inte Sabres matchen, men man kämpade sig tillbaka och föll med flaggan i topp. Enroth har vaktat kassen i Sabres två efterföljande matcher, båda har resulterat i vinst och Enroth har nu fyra vinster på fem framträdanden den här säsongen. Kanske har vi ett potentiellt genombrott i antågande. För den före detta Södertäljekeepern ser säsongen riktigt lovande ut.

Anfallsspelet är en fröjd att skåda

Ligan är vildare än någonsin och det är i princip omöjligt att förutspå någonting överhuvud taget just nu. Holmgångarna avlöser varandra och stormen blåser vidare in i november-rusket. De som rider ut den kommer att gå långt. För många lag gäller det nu att hålla huvudet kallt och fortsätta att ”gnugga”. Många lag ser väldigt disciplinerade ut och säsongens målfester skulle kunna förklaras med dåligt försvarsspel.

Visst, vissa matcher har bjudit på en och annan försvarstabbe, men det var längesen lagen var såhär vassa framåt. Den individuella skickligheten hos flertalet spelare, kombinerat med gediget lagarbete gör att när lägena bjuds så straffas försvarande lag hårt och skoningslöst.

Slutligen noterar vi att:

Steven Stamkos har gjort fyra hat-tricks i sin NHL-karriär, varav två mot Chicago.

Värvningarna av Woywitka och Strålman pekar på att Rangers inte räknar med Marc Staal på ett tag. Mycket illavarslande.

Sidney Crosby har fått klartecken att åter träna för fullt och kommer att börja med detta på måndag. Något datum för comeback är inte satt utan man tar det dag för dag.

Det var längesen Sverige hade så många aktuella målvakter i NHL (åtta stycken)

Martin Brodeurs flygande klubbräddning på Phil Kessels närskott var kärlek. Ren kärlek. Kessels reaktion (ett stort, uppgivet leende) säger det mesta.

Skrivet av: Sixten Funqvist.

/
/
/
nhl
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sverige mot Ungern igen i EM

Ilska då FA-cupen skrotar omspel

1 timme sedan
Världens äldsta fotbollsturnering, den engelska FA-cupen, förändras till nästa säsong då omspelsmatcherna tas bort helt.

Anna Nordqvist: "Mitt liv gick i tusen bitar"

1 timme sedan
Äktenskapet sprack och kort därpå dog hennes ex-make. Livet vändes upp och ned för golfstjärnan Anna Nordqvist som gick in i ett kompakt mörker. Det finns inga ord för att beskriva hur vidrigt det varit. Jag är stolt över att ha tagit mig igenom det året, säger hon i en intervju med svenskgolf.se

Åbergs hemliga vapen: "Säger vart jag ska slå"

2 timmar sedan
Ludvig Åbergs succé blir inte mindre imponerande av att han briljerar på banor han aldrig tidigare testat på. Men Sveriges nya golfstjärna hade inte klarat det på egen hand. Han säger vart jag ska slå och jag försöker bara göra som han säger, säger Åberg om sin nya caddie, veteranen Joe Skovron.

Barcelona straffas av Uefa efter rasism

3 timmar sedan
Barcelona tvingas betala runt 290 000 kronor i böter och får inte sälja bortabiljetter till herrlagets nästa bortamatch i Europa.

Världstvåan till Båstad: "Får nypa sig i armen"

idag 15:16
Australian Open-vinnaren Jannik Sinner kommer till Båstad i sommar. Den italienske världstvåan är klar för spel i den svenska ATP-turneringen, skriver arrangören i ett pressmeddelande.