1 av 3
- Foto: Scanpix
2 av 3
- Foto: Scanpix
3 av 3
- Foto: Scanpix

"Mästarna har vaknat"

NHL-KRÖNIKA. Sixten Funqvist hyllar de som hyllas bör - men slår också ett slag för ett svängigt charmgäng.


Slutligen noterar vi att:

- Adam Larsson fortsätter att göra mål. Hans andra i karriären kom mot Islanders på lördagskvällen. Det hjälpte dock inte, Devils föll med 3-2.

- Förre SSK-aren Carl Hagelin blev uppkallad till New York Rangers inför fredagens match mot Capitals. Tack för det, sa Hagelin och följde upp sin assist i debuten (seger 6-3) med att göra matchdödande 2-0 mot Flyers på lördagen.

- Veckans citat hittar vi i Edmonton:  “Darcy Hordichuck sa till mig att CBC skulle göra ett reportage om hans comeback men Sidney Crosby snodde all uppmärksamhet.” Jordan Eberle gör sig rolig på lagkamrat Hordichucks bekostnad.

- Kris Letang bröt näsan i matchen mot Montreal. Det hindrade dock inte backen från att komma tillbaka i spel och avgöra den i sudden. Respekt.

- Washington spelade i sina retrotröjor mot Sabres. Roligt - men de är verkligen skitfula.

BOSTON. Efter tio omgångar var regerande mästarna Boston Bruins blott en skugga av sitt forna lag och en av ligans absolut största besvikelser. Fansen klagade, media klagade och det såg inte alls bra ut.

Men inför matchen hemma mot Ottawa, den första november, var det som om någon hade hittat´strömbrytaren och startat "Maskinen". Boston tog tio raka segrar och plötsligt var man ett topplag igen. Ett litet gruskorn i maskineriet påträffades i matchen mot Detroit i fredags då Red Wings vann med 3-2 efter straffar. Men Bruins studsade tillbaka från den lilla motgången direkt.

"Boston är alltid ett lag du kan räkna med"

Natten mot lördag gästade Winnipeg Jets TD Banknorth Garden. Gästerna var fräcka nog att rycka åt sig en tvåmålsledning och vann faktiskt skotten (42-30). Men Bruins har vaknat - och då är det inte så mycket man kan göra. Med Tim Thomas i stigande form och ett irrationellt anfall (Tyler Seguin, David Krejci och Rick Peverly visade fin klass igår) är det inte mycket man kan göra. Bruins vaknade till liv när backbjässen Zdeno Chara formligen bombade in ett slagskott i powerplay. Ondrej Pavelec i Jets-kassen var där, men kraften i skottet var för mycket och pucken smet in ändå.

Bostons formkurva pekar rakt uppåt: Den senaste månaden har laget otroliga elva vinster på tolv matcher, en övertidsförlust och totalt 23 poäng av 24 möjliga. Till det har man gjort hela 53 mål medan försvaret bara har fått vittja nätet 22 gånger.

Boston är alltid ett lag att räkna med. Alltid. Ett lag som inte går riktigt lika bra är Edmonton Oilers.

Oilers - spelar respektlöst

Laget parkerar just nu på en nionde plats i Western Conference och blandar fina skalper med några riktiga plattmatcher. Men har ni sett Oilers spela hockey den här säsongen? I nio fall av tio spelar man totalt respektlöst, men med en baktanke. Man gör fortfarande enkla misstag och det finns flera frågetecken i truppen, målvakterna bland annat. Men när man ser vilka det är som bär laget så inser man vilken potential laget har. Eller vad sägs om följande?

Nittiotalister som Ryan Nugent-Hopkins, Jordan Eberle, Anton Lander och Taylor Hall bär laget och blandas upp med rutinen hos spelare som Ryan Smyth (35 år), Darcy Hordichuck (31 år) Shawn Horcoff (33 år) och Eric Belanger (33 år).

Oilers lär inte vinna Stanley Cup i år, men kan mycket väl vara en outsider. Men ge den här truppens unga delar några år till och låt åldersmännen vara skadefria i ytterligare någon säsong eller två så finns det skäl att hålla Oilers som en riktig utmanare. I mål har man Devan Dubnyk och Nikolai Khabibulin. Dubnyk är inte orutinerad men han har inte riktigt en Cup-målvakt där (än). Rutin finns dock i mängder hos ryssen Nikolai Khabibulin och visst har ”The Bulin Wall” spelat riktigt bra den här säsongen. Men han är 38 år och har skadeproblem.

Stefan Elliott blev historisk

Den gångna veckan har varit lite upp-och-ner för Oilers som har varit på roadtrip. Man började på sämsta tänkbara sätt när man förlorade med klara 4-1 borta mot Dallas. Efter det tog man två fina segrar mot Nashville (6-2) och Minnesota (5-2). Resan avslutades i Denver och där blev Colorado Avalanche för svåra. Siffrorna skrevs till slut till klara 5-2. Värt att notera från matchen var att Avs-backen Stefan Elliott gjorde mål i sin första NHL-match. Det är första gången en back gör mål i sin NHL-debut för Colorado.

Till sist - men aboslut inte minst

Ingen veckokrönika utan att nämna Honom. Ni vet, det där underbarnet? Hela Pennsylvanias storekelgris. Sidney Crosby. I måndags var det dags för en av de mest efterlängtade comebackerna någonsin. Pittsburgh tog emot New York Islanders och det blev en sån där magisk kväll. Det var som om den taskiga filmtrilogin ”Mighty Ducks” hade fått en fjärde film, en dokumentär. Crosby spelade med energin hos en duracell-kanin på speed och av gjorde två mål av bara farten. Men det var inte över där, utan han hann även med att spela fram till två mål Fyra poäng i comebacken var mer än vad någon kunde drömma om. Det var inte mycket Anders Nilsson kunde göra i sin NHL-debut och han sa efteråt att Crosby var ”skrämmande bra”. Det är bara att hålla med. Under veckan har Crosby spelat fyra matcher och gjort hela åtta poäng. Som jämförelse kan vi notera att det är knappa hälften av Alexander Ovechkins poängskörd den här säsongen (17). Men då har ”Ovie” spelat 18 matcher mer än Crosby. ”The Next One” är tillbaka. Med besked.

Svenskarna - inte nära i poängligan

Tar vi oss en titt i poängligan är det tämligen oförändrat. Torontos ”Mr. Magnificent” - Phil Kessel, toppar fortsatt med sina 30 poäng (16+14) på 23 matcher. Bakom honom skuggar Flyers’ Claude Giroux (13+16) och Kessels lagkamrat Joffrey Lupul (11+16). Bäste svensk är Niklas Bäckström (Wasington) med sina sju mål 18 assist på 22 matcher.

Skrivet av: Sixten Funqvist.

/
nhl
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!