1 av 2
- Foto: Scanpix
2 av 2
- Foto: Scanpix

"En ny svensk stjärna är född"

I veckans NHL-krönika pekar Sixten Funqvist ut nästa stora svenska stjärna, avhandlar veckans största bråk och hyllar årets kanske bästa trade.


Slutligen noterar vi att:

- Bostons Zdeno Chara skjuter inte slagskott. Han avfyrar någon form av Ragnarök.

- Det gäller att se upp när Alex Ovechkin kommer farande. Fråga bara linjemannen i matchen mot Toronto. Det gick inte fort men 110 kilo fokuserad ryss räcker för att sänka vem som helst.

- Calgarys finske keeper Miikka Kiprusoff höll på att bjuda Edmontons Ryan Jones på ett gratismål när han missbedömde sin stöt men den efterföljande plockhandsräddningen var ren magi.

- Jag har inget emot Los Angeles Kings, men en stilla vädjan till Kings: Lägg av med de lilagula matchställen. De är inte okej någonstans.

- Florida Panthers lade sitt träningspass inför söndagens (läs: gårdagens) möte mot Rangers i… Central Park. Uppskattat av många spelare och en kul grej tycker även undertecknad. Mer av den varan, tack!

NEW YORK. Inför Rangers match mot Washington den 25 november valde Rangers att kalla upp två spelare från AHL. Den ena heter John Mitchell och har jobbat väldigt bra i sin nya omgivning.

Den andre?

Han är från Sverige och heter Carl Hagelin och under de senaste veckorna har den vindsnabbe Södertälje-sonen verkligen satt sin prägel på Manhattan-laget.

På åtta matcher har Hagelin gjort tre mål och tre assist. Han inledde ju, som bekant, direkt med en assist i matchen mot Washington och följde upp det med sitt första NHL-mål dagen efter mot Philadelphia.

Under söndagsnatten tog han sin poängproduktion till en ny nivå. Med sina två mål var han i allra högsta grad involverad i Rangers 4-1-seger mot rivalerna Buffalo. Det första målet var ett handledsskott som Hagelin, i boxplay, snyggt placerade över högra axeln på Södertäljekompisen Jhonas Enroth.

Det andra var ett rejält slagskott från i princip samma punkt. Raketen letade sig in i bortre hörnet, helt otagbart.

Och frågan är om Hagelin inte har markerat sitt revir i sin nya omgivning. Bortser man från matcherna mot Toronto och Tampa Bay snittar Hagelin över tio minuters speltid samt mellan 15-20 byten per match. Ett facit som är riktigt bra.

Vill ni se en blivande svensk superstjärna så ta er en titt på New York Rangers nummer 62. Det händer alltid saker när han är på isen.

"Målgesten? Höna av en fjäder"

När vi ändå diskuterar New York Rangers måste vi självklart dissekera den största händelsen utanför NHL’s ombyggnadsplaner: Artem Anisimovs så kallade ”Call of Duty”-målgest. Hur kan man få en målgest uppkallad efter ett tv-spel undrar säkert någon (som troligtvis inte har sett den).

Det var mot Tampa Bay som Rangers ryss gjorde ett boxplay-mål och firade detta med att gå ner på ett knä, rikta klubban likt ett vapen och ”fyrade av”. Och visst, det ser inte helt bra ut när man ”siktar och skjuter” på folk och det ska man kanske göra med måtta i dessa sammanhang. Och visst, Tampa hade, innan matchen i New York, fem raka förluster så man kan förstå frustrationen och ilskan hos Tampas spelare av en målgest som var lite lätt provocerande.

Men jag tycker att det har blivit en höna av en fjäder av alltihop.

Det hela slutade med slagsmål där två hela femmor var involverade och två matchstraff och ett gäng utvisningar. Nu har dock Anisimov gått ut med en officiell ursäkt.

 ”Jag kommer aldrig att göra den här målgesten igen. Det var en viktig läxa för mig och nästa gång tar jag en annan målgest. Jag har några på lager” lät det inför Rangers match mot Buffalo.

Fighten väckte Tampa Bay

Fighten som följde efter målgesten tände uppenbarligen Tampa Bay för man vände och vann - men det var också det enda positiva för Tampa den här veckan då man förlorade de övriga tre matcherna. Lightnings parkerar på en trettonde plats (av 15 möjliga) i Eastern Conference.

Rangers, å sin sida, ligger kvar på femte plats i samma Conference och ser riktigt stabila ut.

"Kaberle - Spacek = en lyckad trade"

Innan vi slår ihop butiken vill jag bara säga mitt om den ”stora” traden som genomfördes i veckan. Carolina Hurricanes bytte bort stjärnbacken Tomas Kaberle mot Montreals back, Sverigebekante Jaroslav Spacek. Kaberle kom till Hurricanes inför säsongen som Stanley Cup-mästare med Boston men han infriade inte alls de förväntningar man hade på honom. Kaberle fick klä skott för mycket kritik från lagledningen och traden var ett steg i att försöka förändra något i ett haltande lag.

Spaceks rutin kommer att bli nyttig i Hurricanes och Kaberle behövde den här omstarten på säsongen. Det började bra direkt, med en assist i första matchen mot New Jersey Devils.

Spacek var än värre och började sin sejour i Hurricanes med två assist. Fram till Kaberle-traden hade det inte varit mycket rörelse på marknaden och jag tror att vi får vänta på nästa bomb.

Men det kan komma: Både Calgary och San José siktar högre i Väst. New Jersey och Washington gör detsamma i Öst. Men det är, som man säger, en annan historia.

Skrivet av: Sixten Funqvist.

/
/
nhl
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Regn och gräsbrand störde F1-kvalet

Nagelsmann stannar: tysk förbundskapten över 2026

Julian Nagelsmann kommer att leda Tyskland under VM 2026 i USA, Kanada och Mexiko.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Trio diskas efter skandalen – lät kines vinna

Topptrion i Pekings halvmaraton diskas och fråntas sina medaljer, meddelar arrangören. Hemmalöparen He Jien vann – efter att ha vinkats fram av en trio konkurrenter på upploppet.

Tragedin i Riyad – succéhästen dog i stallet

2 timmar sedan
Amerikanskan Jill Humphrey, 42, firade en av sina största framgångar. Hon hyllade sin häst efter tredjeplatsen i världscupfinalens andra omgång i går kväll. Han gjorde allt för mig. Kort senare kollapsade Chromatic och dog.

Ett ja och två nej till VM-spel

idag 07:18
Grundserien i NHL-ishockey är slut och flera svenskars lag är utslagna. Då börjar de svenska stjärnorna lämna VM-besked till Tre Kronor. Ett positivt besked får förbundskapten Sam Hallam från André Burakovsky.