Söndag 20 Jun
Stockholm

NHL-krönikan: "Katten kommer smygande"

Florida Panthers är på uppgång. Kan laget skrälla och ta sig till slutspel med Kevin Dineen vid rodret?
1 av 3
Florida Panthers är på uppgång. Kan laget skrälla och ta sig till slutspel med Kevin Dineen vid rodret?. Foto: Wilfredo Lee/SCANPIX
Sidney Crosbys hjärnskakning håller superstjärnan borta från isen. Frågan är när han är tillbaka?
2 av 3
Sidney Crosbys hjärnskakning håller superstjärnan borta från isen. Frågan är när han är tillbaka?. Foto: Gene J. Puskar/SCANPIX
David Rundblad blev en del i Ottwas trade med Phoneix. Kyle Turris gick den ena vägen, Rundblad den andra.
3 av 3
David Rundblad blev en del i Ottwas trade med Phoneix. Kyle Turris gick den ena vägen, Rundblad den andra. Foto: Sean Kilpatrick/SCANPIX

KRÖNIKA. Sidney Crosbys hjärnskakning fortsätter att oroa. Florida Panthers är ett av skrällagen som levererar. Det och mycket mer kan ni läsa om i måndagens NHL-krönika.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vi noterar:

Scott Niedermayer fick sin tröja (nummer 27) upphängd i taket i Prudential Center (The Rock kallad). Devils-ikonen spelade 13 säsonger i New Jersey (1991-2004) innan han avslutade karriären tillsammans med brorsan Rob i Anaheim Ducks (2005-2010). Hur stort som helst.

Termen ”buzzer beater” kunde inte ha varit mer passande än i matchen mellan Phoenix Coyotes och New York Rangers. Brad Richards avgjorde matchen till Rangers fördel med en tiondels sekund kvar av ordinarie tid, 3-2 till ”Blueshirts”.

Patrick Kanes (Chicago) straff mot Minnesota Wild måste vara en av de snyggaste straffarna. Någonsin. Minnesotas keeper Nicklas Bäckström var halvvägs förbi ena stolpen när Kane trollat klart. Vilka handleder!

TV-kanalen HBO’s dokumentär ”24/7 New York Rangers vs. Philadelphia Flyers, Road To Winter Classic” är ett mästerverk och ett måste för alla hockeyfans. Se den.

Det är julafton om mindre än en vecka. Undertecknad vill därför önska er alla en riktigt god jul!

National Hockey League är en fantastisk företeelse. Jag skrev precis innan säsongsstarten om några lag som hade klar skrällpotential. Inför just den krönikan funderade jag mycket och länge på om jag skulle skriva om Florida Panthers. Jag valde till slut att inte göra det utan ägnade min krönika åt Winnipeg, Los Angeles, Edmonton och New York Rangers. Men Panthers, ett lag som de senaste åren saknat en ordentlig identitet och en homogen grupp har verkligen producerat. Anledningen till detta stavas kort och gott målmedvetenhet.

I maj 2010 anställde Floridas ledning Dale Tallon som General Manager. Tallon kom närmast från Chicago Blackhawks, där man mycket riktigt hade byggt ett mästarlag. Under första säsongen med Tallon vid rodret draftade Panthers hela 13 spelare och tradade till sig en hel del nytt blod. Förra säsongen blev ingen succé utan ”Cats”, som laget kallas, slutade tvärsist i Eastern Conference. Men hela laget har jobbat vidare stenhårt. Den som fick bära hundhuvudet för fiaskot var mycket riktigt tränaren och Dale Tallon sparkade Peter DeBoer.

Som ny tränare anställde Tallon Kevin Dineen som han handplockade från AHL och Portland Pirates. Tallon och Dineen känner varandra sedan tidigare och trots att detta är Dineens första NHL-uppdrag var det aldrig någon tvekan om att det var honom man skulle ha då han har rätt inställning till sporten och tänker hockey på ett sätt man inte gjort i Florida tidigare, har Tallon sagt i en intervju. Inför den här säsongen har man fortsatt att bygga om laget och nya spelare som till exempel backen Ed Jovanovski, målvakten José Theodore och anfallarna Thomas Fleischmann, Sean Bergenheim och Marcel Goc har anslutit.

Detta är spelare som alla kommer från mer framgångsrika organisationer och vet hur det är att vinna viktiga matcher. Floridas kombination av ungt och rutinerat har i år tagit hem den första stora skörden. Panthers ligger idag trea i Eastern Conference och femma i hela ligan. På de 32 matcher man har spelat har laget skrapat ihop 40 poäng (att jämföra med 72 poäng på 82 matcher förra året). Florida har gått från hopplösa losers till spännande utmanare över en sommar. Förändringen har skett genom hela organisationen och man jobbar idag under sloganen ”We See Red”, något som har slagit otroligt bra i ligan.

Senaste veckan har ”Cats” däremot inte imponerat. Det började i söndags när man gick på en riktig mina i New York med 1-6 mot Rangers. Det följdes upp med två matcher som avgjordes på straffar, en 2-3-förlust hemma mot New Jersey och en 3-2-vinst mot Calgary.

Smällarna tar ut sin rätt

Hjärnskakningar har annars varit ämnet för veckan i NHL då dels Pittsburghs Sidney Crosby fortfarande hålls utanför spel med befarade åkommor efter den hjärnskakning han ådrog sig för snart ett år sen, och som höll underbarnet borta i dryga tio månader innan hans bejublade comeback mot Islanders för några veckor sedan. Även Philadelphia har drabbats av ett svårt avbräck på grund av just hjärnskakning. Lagkaptenen Chris Pronger har bara loggat 13 matcher i år och har inte spelat sedan den 19 november. Nu har Flyers’ lagledning gått ut med att man inte räknar med Prongers närvaro under resten av säsongen.

Ett bortfall av en pjäs av Prongers kaliber skulle kunna sinka vilket lag som helst. Men årets Flyers har anammat ”Broadstreet Bullies”-mentaliteten (Flyers öknamn under 1970-talet) och man står upp för varandra. Inför lördagens match hade Flyers radat upp sju raka vinster, vara tre under den gångna veckan: Tampa Bay (5-2), Washington (5-1), Montreal (4-3) hade alla fått vika sig för Flyers energi och frenesi. Lagets hänförare, den 23-årige forwarden Claude Giroux drabbades även han av hjärnskakningsliknande symptom i matchen mot Tampa Bay och har inte spelat sedan dess.

Än så länge är det oklart när han kommer tillbaka. Giroux hade definitivt behövts under lördagens drabbning mot Boston. Nu hade han kanske inte kunnat göra något åt förlusten, för Boston var ruggigt bra. Men han hade kanske kunnat hyfsa till siffrorna lite då Flyers körde fast mot ett Bruins på högvarv och förlorade med hela 6-0. Det var aldrig något snack om saken utan Boston satte plattan i mattan direkt och hade snott åt sig en 4-0-ledning efter första perioden. Flyers får slicka såren och komma igen.

Nio poäng skiljer

Det är tight i båda conferencerna och de åtta första lagen i Öst respektive Väst återfinns inom nio poängs marginal. I poängligan noterar vi att nyss nämnda Claude Giroux var uppe i ensam ledning av densamma med sina 39 poäng (16 mål och 23 assist) men Phil Kessel (Toronto) har under veckan knappat in och nu delar de båda på förstaplatsen. Tampa Bays Steven Stamkos har vaknat ordentligt och ligger numera på tredje plats med sina 37 poäng. Samme Stamkos är ligans vassaste målskytt med 20 fullträffar.

En svensk i ropet

Innan vi stänger butiken är det på sin plats att diskutera en trade även denna gång. Under fredagen pekade mycket på att Phoenix skulle göra sig av med talangen Kyle Turris. Turerna var många och lag som Toronto och Calgary nämndes. Men det blev slutligen Ottawa Senators som vann ett knappt dygn senare.

Detta medförde i sin tur att en svensk har fått packa sina väskor. Ottawa skickade nämligen David Rundblad i motsatt riktning. En intressant trade där Ottawa knyter till sig en mycket lovande forward och Phoenix i sin tur får en väldigt lovande back. Det är inte helt omöjligt att Coyotes har två av Sveriges största backtalanger i samma backpar de kommande matcherna: Oliver Ekman-Larsson och David Rundblad. Värt att notera är att Ottawa också fick ge upp sitt andraval i 2012 års draft.

Skrivet av: Sixten Funqvist.

Kommentera
Kopiera länk
Dela