1 av 5
- Foto: Scanpix
2 av 5
- Foto: Scanpix
3 av 5
- Foto: Scanpix
4 av 5
- Foto: Scanpix
5 av 5
- Foto: Scanpix

"Winter Classic är en enorm succé"

Nyheter24:s Sixten Funqvist ger dig allt om kvällens måste: Philadelphia - New York Rangers, Winter Classic.


Slutligen noterar vi från veckan att:

Matchen skulle egentligen gått av stapeln kl. 19:00 svensk tid men har flyttats på grund av väderförhållandena.

Niklas Bäckströms 2-0-mål mot Buffalo i fredags var ett rent skolexempel på klappklapp-hockey.

Detroits Jimmy Howard fick kämpa för att hålla nollan mot St. Louis. Några av räddningarna var av yppersta världsklass, bl.a. när Jason Arnott kom in och drog med sig Howard längs mållinjen. Skottet från cirka 30 centimeter hamnade ändå på något vis i Howards plockhandske. Mäktigt.

Många har sagt och trott att han var på dekis. Men fyra mål på de två senaste matcherna och åtta poäng på de fem senaste talar för sig själv. Räkna aldrig bort Alexander Ovechkin.

En av årets snyggaste höfttacklingar kom på nyårsnatten, då Montreals Alexei Emelin bjöd Floridas Kris Versteeg på en rejäl åktur innehållandes en (nästan) hel volt.

KRÖNIKA. Varje söndag sitter jag här och skriver ner mina åsikter om den gångna veckans NHL. Och varje måndag publiceras dessa åsikter, så har det varit sedan säsongsstarten.

Den här veckan avviker vi från det spåret lite. Den här veckan tänker jag vädra mina åsikter över något som komma skall: NHL Winter Classic 2012.

"Första match spelades inför över 70 000 personer"

Winter Classic är skapelsen från dåvarande sportchefen på tv-kanalen NBC, Jon Miller. Han försökte redan 2004 att sälja in idén med hänvisning till den allra första NHL-matchen som spelades utomhus 1954, och, på senare tid, den kanadensiska Heritage Classic (som spelades i två upplagor, 2003 och 2004). Idén föll inte väl ut hos NHL-cheferna just då som tyckte att ligan inte var förberedd på ett sådant arrangemang. Men tanken fanns kvar och fyra år senare, 2008, spelades den första Winter Classic-matchen på Ralph Wilson Stadium i Buffalo-förorten Orchard Park mellan Buffalo Sabres och Pittsburgh Penguins (slutresultat 2-1 efter straffar) inför 71 217 hockeytokiga fans. Succén var total och sedan dess har detta varit ett återkommande inslag i NHL’s spelschema.

Årets match går av stapeln i kväll mellan New York Rangers och Philadelphia Flyers på Citizens Park i Philadelphia. I vilken annan liga som helst skulle detta kännas som ett stort PR-jippo och man skulle förlora lite tron på genuiniteten i det hela. Men inramningen, upplägget, uppladdningen och framför allt hetsen lagen emellan gör att Winter Classic är en succé. Genom åren har det bara varit matcher av derbykaraktär och så även i år. Elitserien gör sina försök att haka på med sin utematch men det känns inte helt genomtänkt än. Minns biljettkaoset på Ullevi eller kanske den undermåliga tv-sändningen från HV71 – Linköping. Något sådant existerar inte i NHL.

"Uppladningen är som om det handlade om ett krig"

Här är det full koll från första början. Bygget av arenan inför Winter Classic påbörjas med nästan två månader kvar till nedsläpp. I och med att man redan är på en baseball-arena eller motsvarande har man grunderna där. Det är alltså, i princip, två månaders finputsning man ägnar sig åt. Inför förra årets Winter Classic gjorde dessutom tv-kanalen HBO en dokumentär kallad ”24/7 – Road to Winter Classic” som blev en enorm succé och givetvis har man gjort en likadan i år. Där får vi fans en inblick i spelarnas och tränarnas vardag på jobbet såväl som hemmavid. På typiskt amerikanskt vis berättas storyn som om det vore en uppladdning inför Slaget vid Yorktown i Amerikanska inbördeskriget.

För att fortsätta på det historiska temat kan det vara intressant att veta att samtliga lag som hittills har spelat Winter Classic (Philadelphia gör faktiskt sin andra Winter Classic imorgon) har samtliga burit matchtröjor av retrokaraktär. Många av lagen har dessutom fortsatt med dessa under återstoden av säsongen på ett eller annat vis. Flyers tog det ett steg längre när man införde 2010 års Winter Classic-ställ som ordinarie bortaställ inför säsongen 2010-2011.

NHL - hockeyvärldens PR-gudar

Att vi hela tiden kan följa utvecklingen inför den här matchen och att vi hela tiden kan se hur spelare, lag och dess familjer laddar inför den gör att alla hockeyfans, oavsett lagtillhörighet, bygger en relation till matchen. NHL vet hur man ska marknadsföra det snyggt och proffsigt. Vi pumpas upp inför matchen och vi har redan på förhand en åsikt om hur vi vill att det ska sluta. Matchen betyder, rent krasst, inget mer än två poäng för något av lagen.

Båda ligger bra till i Eastern Conference (Rangers etta, Flyers fyra) och båda lagen är så pass stabila att man kommer att gå till Stanley Cup om inget extraordinärt händer. Men den psykologiska ”edge” man får genom att ta hem Winter Classic gör att det är så pass mycket mer på spel. Lagen möts sex gånger totalt under grundserien.

De två matcher man har haft mot varandra hittills har varit täta och fula. Båda har dessutom slutat med Rangers-vinst.

- På måndag kväll spelar lagen inte för fansen.

- På måndag kväll spelar de inte för sin coach eller sin stad.

- På måndag kväll är det personligt. Missa inte årets viktigaste match utanför Stanley Cup.

Klockan 21:00 svensk tid smäller det.

Gott Nytt År, alla hockeyfans.

Skrivet av: Sixten Funqvist.

/
/
nhl
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!