Den svenske målvakten blev stor matchhjälte. - Foto: Matt Slocum/AP/SCANPIX
Henrik Lundqvist säkrade segern med en straff.
Henrik Lundqvist säkrade segern med en straff. - Foto: Matt Slocum/AP/SCANPIX
New York Rangers drog det längsta stråt i Winter Classic mot Philadelphia Flyers. - Foto: Tom Mihalek/SCANPIX
Henrik Lundqvist var en av matchens bäste spelare.
4 av 7
Henrik Lundqvist var en av matchens bäste spelare. - Foto: Mel Evans/SCANPIX
Drabbningen mellan Flyers och Rangers slutade 3-2 till bortalaget.
5 av 7
Drabbningen mellan Flyers och Rangers slutade 3-2 till bortalaget. - Foto: Matt Slocum/SCANPIX
The Roots underhöll publiken på Citizane Park.
6 av 7
The Roots underhöll publiken på Citizane Park. - Foto: Matt Slocum/SCANPIX
Utematchen har snabbt blivit ett lyckat koncept.
7 av 7
Utematchen har snabbt blivit ett lyckat koncept. - Foto: Mel Evans/SCANPIX

"Lunkan" stor matchhjälte i "Winter Classic"

Matchen mellan Philadelphia Flyers och New York Rangers på Citizens Park blev en Winter Classic värd namnet.

PHILADELPHIA. Det hade viskats om det i kulisserna ett tag och under de sista timmarna innan nedsläpp kom nyheten som alla Rangers-fans väntat på i månader. Han skulle spela. Han var tillbaka. Marc Staals comeback kunde inte ha kommit mer lägligt, även om Rangers gått som tåget den senaste tiden.

Matchen som pumpats upp på amerikanskt vis genom dokumentärer och reklam ramades självklart in i samma anda. Eller vad sägs om att Patti Labelle framförde nationalsången och det hela kulminerade med en överflygning av två F22-jaktplan. De som klagar på detta kan inte ha sett mycket amerikansk idrott, i synnerhet stora evenemang. Överdådigt? Måhända. Men det är såhär jänkarna jobbar och det är, på sitt eget sätt, mäktigt.

Matchen i sig blev en drabbning att minnas

Rangers inledde matchen starkast och spelade respektlöst. Man tacklade på allt och Flyers såg inledningsvis lite skärrade ut. Men det dröjde inte lång tid innan Peter Laviolettes manskap återfick fattningen och tuggade sig tillbaka in i matchen. Lagen bytte lite chanser och under första perioden var det målvakterna som var lagens bästa spelare. Henrik Lundqvist hann med att rädda frilägen från både Jaromir Jagr och poängkungen Claude Giroux.

Hans antagonist i Flyersmålet, Sergei Babrovsky, var inte sämre och räddade några vassa chanser från såväl Marian Gaborik som Artem Anisimov och Brad Richards. Matchens första 20 minuter påminde mycket om ett väldigt fysiskt schackspel med högt tempo. Lagen kände på varandra och blev syndigt straffade för de misstag man gjorde. Philadelphia var något före i skottstatistiken efter 20 minuter, 13-9.

Både Laviolette och hans moståndare i Rangers-båset, John Tortorella, hade troligen givit sina lag direktivet att gå ut och ta tag i matchen. Och det var Flyers som började bäst. Perioden inleddes något tafatt och lite avvaktande, då båda lagen ville greppa matchen men inte tappa initiativet på något misstag. Men än en gång tuggade Flyers igång sitt spel och det skulle ge utdelning.

Henrik Lundqvist stod emot länge men drygt tolv minuter in i perioden avfyrade Matt Carle ett slagskott som Lundqvist släppte en (något onödig) retur på och där stod Brayden Schenn och väntade. Han tackade för serveringen och rakade in 1-0, hans första mål i NHL någonsin. Knappt två minuter var det dags igen. I en snabb spelvändning kom Max Talbot och Claude Giroux farande. När de två herrarna spelar hockey gäller det att hänga med. Det gjorde inte Rangersförsvaret eller Lundqvist. Snabb pass in i mitten från Talbots vänsterkant, Giroux med en reptilsnabb fint och en backhand i nättaket. 2-0 och i ungefär 25 sekunder efter målet trodde nog många Rangersfans att matchen var på väg att glida laget ur händerna.

Fem sekunder senare hade Mike Rupp reducerat med ett fint dragskott. Mot slutet av perioden började snön falla, till publikens förtjusning. 2-1 stod sig och det med fördel Flyers. Men det kom till ett pris då Jaromir Jagr tvingades utgå efter en incident i första perioden. Riktigt vad som hänt Jagr var i skrivande stund oklart.

Rafflande avslutning

Skymningen hade lagt sig över Pennsylvania och Citizens Park när den tredje perioden rullade igång och efter ett kort avbrott på grund av problem med isen trampade Rangers gasen i botten. Kvitteringen lät inte vänta på sig och Mike Rupp fick på något lustigt vis in 2-2-pucken ur en halvdålig vinkel. Ett skott som Bobrovsky borde ha tagit. Årets New York Rangers spelar med en helt annan frenesi än tidigare säsonger och det ger resultat. Inte ens två och en halv minut efter kvitteringen gjorde nye superstjärnan, Brad Richards, 3-2 till Rangers.

Peter Laviolette är allt som oftast en lugn och sansad man, men han kan brusa upp och de ord som yttrades under Flyers efterföljande timeout var nog inte något som lämpar sig för allas öron. Flyers, och i synnerhet Sergei Bobrovsky, uppträdde darrigt och Rangers straffade dom skoningslöst. I slutet plockade Flyers ut Bobrovsky och skapade några chanser, men Lundqvist och Rangers stod emot. Med 19.6 sekunder kvar gjorde Ryan McDonagh sig skyldig till en felaktig blockering och Flyers fick straff. Men Henrik Lundqvist krönte kvällen med en sista fin räddning. New York Rangers anno 2011-2012 viker inte ner sig. Man står kvar och krigar. Vinsten var säsongens tredje på tre försök och Rangers befäster i skrivande stund sin ledning i Eastern Conference.

Marc Staal då? Jodå, han klockade 11:27 minuter och spelade till och med lite boxplay."Blueshirts" var starka redan innan, men med Marc Staal åter i truppen är man på allvar ett lag att räkna med inför Stanley Cup. Det var längesen man kunde se fram emot en vårsäsong så mycket som nu. Manhattan kan koka framåt april.

Rödin: "En jäkla revansch"

Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.

Brynäs lycka – det händer nu

Brynäs sejour i hockeyallsvenskan blev bara ettårig. De 13-faldiga svenska mästarna pallade pressen och var i slutändan överlägsna i kvalet. Här är fyra punkter kring Brynäs styrka i allsvenskan och utmaningarna i SHL:

Brynäs glädjekväll – tillbaka i SHL

Efter exakt 13 månader är Brynäs tillbaka i SHL. Doldisen Oliver Tärnström, 21, sköt två mål när Brynäs besegrade Djurgården på bortaplan med 3–1. Och den klassiska klubben från Gävle är tillbaka efter 4–0 i matcher i finalserien.

Lamt Tre Kronor förlorade mot Finland

Tre Kronor var alldeles för tamt i första perioden och Finland kunde därmed göra två matchavgörande mål i det tredje mötet av fyra. Vi kommer inte in i närkampsspelet och var långsamma, säger förbundskaptenen Sam Hallam.