Jerome Iginla har nu gjort 500 mål i NHL.
1 av 4
Jerome Iginla har nu gjort 500 mål i NHL. - Foto: Jeff McIntosh/SCANPIX
Shane Doan levererade sitt första hattrick i NHL under sin 15 år långa karriär.
2 av 4
Shane Doan levererade sitt första hattrick i NHL under sin 15 år långa karriär. - Foto: Ross D. Franklin/SCANPIX
500 mål har det nu blivit för den kanadensiska målkungen.
3 av 4
500 mål har det nu blivit för den kanadensiska målkungen. - Foto: Jeff McIntosh/SCANPIX
New York Rangers är just nu ligans hetaste klubb.
4 av 4
New York Rangers är just nu ligans hetaste klubb. - Foto: Frank Franklin II/SCANPIX

"De är NHL:s bästa lag"

NHL-KRÖNIKAN. Det var milstolparnas vecka i NHL, dessutom avhandlas ligans just nu bästa lag.


Vi noterar:

Henrik Lundqvist fortsätter att visa en fin form. I matchen mot Pittsburgh stod ”Lunkan” för några magiska plockhandsräddningar. Flera borde hamna på en Topp tio-lista över veckans räddningar. Magi.

Phil Kessels straff mot Detroit var ett konststycke. Snabba finter och avslut i nättaket bakom en fiskande Jimmy Howard.

Floridas Kris Versteeg hade möjligheten att tippa matchen åt Panthers håll vid ställningen 2-2 i bortamötet med New Jersey. Men med all tid i världen och Devils-keepern Johan Hedberg längs isen träffade Versteeg ribban. Matchen svängde sedan åt Devils håll och slutade 5-2 till New Jersey-laget. Oflyt.

Hjärnskakningarna oroar ligan. Staal, Crosby, Giroux är bara några exempel på spelare som tvingats till ofrivillig vila på grund av den åkomman.

Veckan som gått har vandrat i milstolparnas tecken. Målskyttar som levererat, lag som tar kommandot och en veteran som äntligen fick slänga in ett efterlängtat hattrick - allt behandlas i NHL-krönikan.

15 års vänta är över

Forwarden Shane Doan har varit sitt lag troget sedan han började sin NHL-karriär. Han inledde den i det kanadensiska köldhålet Winnipeg, men efter hans rookie-år flyttades laget söderut och blev, som ni alla vet, Phoenix Coyotes. I med och motgång har den nu 35-årige Doan varit laget troget.

Inför lördagens match mot New York Islanders hade han gjort 1160 matcher i grundserien och 39 i slutspels-sammanhang. Han hade aldrig gjort mer än två mål i någon match. En svit som bröts i den nämnda matchen och äntligen fick trotjänaren dunka in ett efterlängtat och välbehövligt hattrick för sitt Phoneix Coyotes.

Ett gediget sällskap

Jerome Iginla gjorde sitt 500:e mål i ligan under veckan som gick. Han blev därmed den 42:a spelare som nått den målskörden och huserar i en tämligen exklusiv klubb tillsammans med storheter som Gordie Howe, Mario Lemieux och Wayne Gretzky.

Målet föll i Flames vinstmatch mot Minnesota (3-1) och Flames har, precis som Phoenix, häng på en slutspelsplats.

Ett millennium matcher

Även i den östra konferensen fanns det folk som firade stora ting. New Jerseys Patrick Elias spelade sin 1000:e match i hemmamötet mot Jakob Markströms Florida. Elias vet hur man firar och gjorde ett mål och två assist kvällen till ära.

Devils vann hyfsat komfortabelt med 5-2, och har skaffat sig ett tre poängs gap ner till slutspelsstrecket. Men det är tight. Som det ska vara.

Ligans hetaste lag...

I öst huserar dessutom ligans bästa lag. New York Rangers började säsongen otroligt dåligt men har de senaste månaderna inte bara tuffat på utan man har ökat tempot.

Man har nu vunnit fyra raka matcher och nio av de tio senaste man har spelat. I veckans Winter Classic gjorde dessutom Marc Staal comeback efter en hjärnskakning och allt ser ut att gå enligt planerna för Staal. Han matchas försiktigt av Tortorella och har successivt fått mer istid. Under lördagens vinstmatch mot Pittsburgh noterades Staal för 22 byten och 15 minuters istid. Ligans bästa lag har fått tillbaka en av ligans bästa backar och omvärlden är varnad.

Traderykten får vi aldrig nog av

Slutligen, och det börjar nästan bli en vana nu, behandlas ämnet trades. Och som vanligt är det Anaheim det ryktas mest om. Bobby Ryan var ett tag, enligt nordamerikansk media, på väg bort och hetaste adressen var New York Rangers.

Den gångna veckan har hans kompis, Ryan Getzlaf, varit namnet på allas läppar. Getzlaf har kopplats samman med Toronto Maple Leafs och det kanske ligger något i det. I Toronto huserar nämligen en god vän till Getzlaf; lagets General Manager, Brian Burke. Burke var tidigare General Manager för, just det, Anaheim Ducks.

Man ska dock komma ihåg att även Bobby Ryan var ”på gång” till Leafs tidigare i år. Men det känns alltmer klart att Anaheim kommer att göra förändringar i laget. Frågan är bara vem och när. Även lokal-konkurrenten, Los Angeles Kings, omges av trade-rykten. ”Den som inte gör sitt jobb kan mycket väl byta arbetsgivare” var kontentan av General Manager Dean Lombardis svar på den direkta frågan om man kommer att göra några ändringar för att rusta inför slutspurten av grundserien.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev