Henrik Lundqvist måste vara hel och utvilad för att Rangers ska ha en chans att vandra mot Stanley Cup-segern.
1 av 5
Henrik Lundqvist måste vara hel och utvilad för att Rangers ska ha en chans att vandra mot Stanley Cup-segern. - Foto: Michael Dwyer/SCANPIX
I fjol var det en trött svensk som gjorde entré i slutspelet, konsekvensen blev vi direkt varse.
2 av 5
I fjol var det en trött svensk som gjorde entré i slutspelet, konsekvensen blev vi direkt varse. - Foto: Kathy Willens/SCANPIX
En hårfager målvakt i form är vad som krävs för att få se fler bilder likt denna.
3 av 5
En hårfager målvakt i form är vad som krävs för att få se fler bilder likt denna. - Foto: Kathy Willens/SCANPIX
I fjol blev det just Roberto Loungo och Tim Thomas som fällde avgörandet när slutspelet stod för dörren.
4 av 5
I fjol blev det just Roberto Loungo och Tim Thomas som fällde avgörandet när slutspelet stod för dörren. - Foto: Matt Slocum/SCANPIX
Frågan är om storspelande Lundqvist kan bjuda på det vi fick beskåda från Tim Thomas i fjol.
5 av 5
Frågan är om storspelande Lundqvist kan bjuda på det vi fick beskåda från Tim Thomas i fjol. - Foto: Kathy Kmonicek/SCANPIX

"Henrik Lundqvist måste vara utvilad"

NHL-KRÖNIKA. Vikten av en utvilad målvakt kan bli avgörande när Stanley Cup-slutspelet snart drar igång.


Målvaktsduon som briljerar

- Tim Thomas/Tuuka Rask (Boston). Spelar otroligt bra, båda två och kompletterar varandra väl.

- Henrik Lundqvist/Martin Biron (New York Rangers). Två målvakter som bär upp sitt lag.

- Jonathan Quick/Jonathan Bernier (Los Angeles Kings). Två unga målvakter (26 resp. 23 år) som redan har ett gediget målvaktsspel.

- Justin Reimer/Jonas Gustafsson (Toronto Maple Leafs). Även här ett ungt målvaktspar (23 resp. 27 år) som inledde säsongen riktigt bra.

- Antti Niemi/Thomas Greiss (San José Sharks). Brynäs-ratade Thoms Greiss har gjort scucé för Sharks i år och Antti Niemi spelar som vanligt med pondus och karaktär.

- Martin Brodeur/Johan Hedberg (New Jersey Devils). Okej, ingen av herrarna har fantastisk statistik just nu. Men vänta ni, bara. I slutspelet vaknar de gamla till liv och rutin finns det i mängder här.

I hockey är alla lagdelar viktiga, det kan vi vara överens om. Somliga delar är dock viktigare än andra. Lag byggs bäst bakifrån och bra målvakter är en fin krydda i NHL. Ser vi till förra säsongen var det de facto ligans två bästa målvakter som gjorde upp i finalen, Roberto Luongo och Tim Thomas.

Vikten av att ha sina förstekeepers friska till pushen mot slutspel och själva slutspelet är således oerhörd. Samtidigt ska man inte slita ut sina supermän.

New York Rangers led länge av att Henrik Lundqvist var ensam i mål utan en egentlig back-up. Förra säsongen anslöt Martin Biron och situationen förbättrades avsevärt.

Men när Biron sedermera gick sönder blev Lundqvist tvungen att axla manteln trots allt. Laget gick visserligen till slutspel men försvann redan i första rundan.

I år däremot, har Lundqvist bara startat 40 av lagets 53 matcher. Det pekar, statistiskt sett, mot att Lundqvist landar på runt 60-63 spelade matcher när vi summerar grundserien.

Med det i åtanke kommer vi se ett Rangers som högst troligt går längre i år. En utvilad Lundqvist kan bära laget hela vägen.

En trött sista utpost kan kosta New York-laget dess säsong.

Skrivet av: Sixten Funqvist.

/
/
nhl
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!