Karlsson har inte bara gjort det bra i den offensiva zonen, utan även levererat i försvarsspelet.
1 av 3
Karlsson har inte bara gjort det bra i den offensiva zonen, utan även levererat i försvarsspelet. - Foto: Sean Kilpatrick/SCANPIX
Karlsson ligger alltjämt på en sjundeplats i poängligan.
2 av 3
Karlsson ligger alltjämt på en sjundeplats i poängligan. - Foto: Tony Gutierrez/SCANPIX
Erik Karlsson har briljerat på andra sidan Atlanten.
3 av 3
Erik Karlsson har briljerat på andra sidan Atlanten. - Foto: Frank Franklin II/SCANPIX

"Erik Karlsson är Nicklas Lidströms ersättare"

NHL-Krönikan. Erik Karlsson har gjort stor succé i NHL och nu höjs röster om att han är Nicklas Lidströms tronarvinge i det svenska landslaget.


Vi noterar:

- Winnipeg Jets leder Southeast Division och har i nuläget en playoffplats. ?

- Sidney Crosby tränar lite lätt igen. Inget datum är dock satt för nästa comeback.?

- Washington Captials fortfarande är utanför slutspelsplats. Det trodde man nog inte i huvudstaden när säsongen rullade igång.?

- Detroits segersvit på hemmaplan stanna

Två mål och två assist i Ottawas 6-0-vinst mot Islanders i måndags, ett mål och två assist mot Washington (vinst 5-2) och ett mål samt två assist mot Boston (förlust 3-5) under lördagen.

Erik Karlsson har redan slagit klubbrekordet för antal assist under en säsong bland backar i Ottawa. I skrivande stund har han gjort hela 49 assist. Lägg dessutom till 14 mål till poängskörden så får du fina 63 poäng av den 21-årige göteborgaren. Det är inte bara 22 poäng före näst bäste poängplockande back (Brian Campbell, Florida), det placerar honom på en delad sjundeplats i NHL's totala poängliga.

Nu skulle man kunna tro att Karlsson endast är en offensivt producerande back som kanske inte gör så stor nytta där bak. Men faktum är att Karlsson i år har 15 plusmål i plus/minus-statistiken och man ser tydligt att han har utvecklat sitt spelsinne sedan han anlänt till ligan.

Tidigare år har  han slutat säsongen på minus i statistiken men fortsätter Karlsson som i år finns det ingen anledning att tro att det inträffar igen. Med ett briljant spelsinne och snudd på utomjordiska passningar har Erik Karlsson på tre år i NHL gått från att vara ivrig rookie till sansad back till fullfjädrad superstar.

Ja, superstar. Ser man en Ottawa-match så ser man hur mycket spelet kretsar kring Karlsson. Han styr powerplay, lägger tvåzons-mackor, täcker skott, står upp för sin målvakt och, inte minst:  Det han en gång tappar ger han sig fan på att ta tillbaka och då han nästan skrinnar ifatt vem som helst  lyckas han väldigt ofta. Folk undrade länge vem som skulle ta över efter Nicklas Lidström. Redan i år kan, och bör,  vi se ett intressant tronskifte vid NHL Awards. Bli inte förvånade om det står Erik Karlsson på Norris Trophy. Den första av många.

Skrivet av: Sixten Funqvist.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!