Gabriel Landeskog är den yngste kaptenen i NHL:s historia.
1 av 4
Gabriel Landeskog är den yngste kaptenen i NHL:s historia. - Foto: Scanpix
Landeskog tar över C:et på bröstet efter Milan Hejduk i Colorado Avalanche.
2 av 4
Landeskog tar över C:et på bröstet efter Milan Hejduk i Colorado Avalanche. - Foto: Scanpix
Den förre Los Angeles Kings-kaptenen Mattias Norström tror sig veta vad som ligger bakom valet av Landeskog: "Hans ärliga sätt att spela hockey".
3 av 4
Den förre Los Angeles Kings-kaptenen Mattias Norström tror sig veta vad som ligger bakom valet av Landeskog: "Hans ärliga sätt att spela hockey". - Foto: Niklas Larsson
Norström var själv kapten i fem säsonger, mellan 2001 och 2007.
4 av 4
Norström var själv kapten i fem säsonger, mellan 2001 och 2007. - Foto: Bildbyrån

Norström om Landeskog: "Det är fantastiskt stort"

Före NHL-kaptenen Mattias Norström om varför Landeskog valdes - och vad kaptensrollen kommer innebära.


Svenska kaptener i NHL

Lars-Erik Sjöberg, Winnipeg Jets (kapten 1979-80)

Mikael Renberg, Tampa Bay Lightning (kapten 1997-98)

Mats Sundin, Toronto Maple Leafs (kapten 1997-2008)

Kenny Jönsson, New York Islanders (kapten 1999-2000)

Daniel Alfredsson, Ottawa Senators (kapten 1999-2012)

Markus Näslund, Vancouver Canucks (kapten 2000-08)

Mattias Norström, Los Angeles Kings (kapten 2001-07)

Peter Forsberg, Philadelphia Flyers (kapten 2006-07)

Nicklas Lidström, Detroit Red Wings (kapten 2006-2012)

Henrik Sedin, Vancouver Canucks (kapten 2010-12)

STOCKHOLM. Gabriel Landeskog är den yngste spelaren någonsin som blivit utsedd till kapten i NHL:s historia. Den före detta Los Angeles Kings-kaptenen Mattias Norström tror sig veta varför han valdes - och berättar vad det innebär att ha C:et på bröstet i världens bästa hockeyliga.

- Det beror på att han spelar på ett ärligt sätt, han ger och tar stryk, sådant värderas högt i NHL. Det är fantastiskt stort. Innan har det i princip bara varit kanadensare som varit med på listan över NHL:s yngsta kaptener. Det visar verkligen på hur bra Landeskog är, säger Norström till Nyheter24.

Norström, som själv var lagkapten i Los Angeles Kings mellan 2001 och 2007, vet vad det innebär att bli utsedd till kapten. Den viktigaste egenskapen är också en av dem som Gabriel Landeskog besitter.

- Den viktigaste biten är "lead by example" som de säger i NHL, att föregå med gott exempel. När man blir kapten kan man inte kräva saker av sina lagkamrater i omklädningsrummet om man inte själv är beredd att göra dem. Det är något jag tycker Landeskog gör, säger han.

"Pressen den största utmaningen"

Det gäller även att ha ett starkt psyke, personlighet och att våga stå upp mot tränaren om det uppstår interna konflikter menar Norström, som själv spelade 14 säsonger och var kapten fem av dem.

- Det kommer givetvis mer press när man blir kapten. Den pressen är den största utmaningen för individen, det gäller att spelaren inte ser det som en belastning. Det är även viktigt att vara samma person i omklädningsrummet som man var innan man fick C:et på bröstet. En kapten ska även kunna ta strider som uppstår med tränaren och kunna stå upp för sina lagkamrater.

/
/
nhl
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

2 timmar sedan
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.