Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
1489
reaktioner idag

Henke: "Börjar klättra på väggarna"

Nyheter24 har träffat Henrik Lundqvist för en exklusiv intervju om den jobbiga lockouten, hur det är att vara pappa – och prinsessan Madeleines bröllop: "Jag är väl inte direkt någon bröllopsmänniska."

1 av 7

Nyheter24 träffade Henrik Lundqvist i Göteborg.

2 av 7

Lundqvist har varit hemma i Göteborg i nästan en månad.

3 av 7

Lundqvist längtar tillbaka till matcherna i Madison Square Garden.

4 av 7

Lundqvist vill hoppa in på ett korttidskontrakt i Frölunda.

5 av 7

Lundqvist blev utsedd till NHL:s bäste målvakt förra säsongen.

6 av 7

Henrik uppmärksammades inför en Frölundamatch för några veckor sedan. På bilden tar han brorsan Joel i hand.

7 av 7

Henrik vet inte om han kommer att bli bjuden till prinsessan Madeleine och Chris O'Neills bröllop.

GÖTEBORG. Han är firad stjärna i världens bästa hockeyliga och blev utsedd till NHL:s bästa målvakt förra säsongen. Men det är snart ett halvår sedan.

Nu är Henrik Lundqvist tillfälligt arbetslös på grund av strejken i NHL. Nyheter24 mötte upp stjärnan på ett litet café på Avenyn – och visst är 30-åringen väldigt frustrerad över sin situation.

– Ja, man börjar klättra på väggarna nu, muttrar Henrik Lundqvist medan han försöker bestämma sig för vilket av alla godsaker han ska välja i kyldisken.

– Den där chokladbollen, är den kladdig eller grynig i konsistens? frågar "Henke".

– Oj, jag vet faktiskt inte, svarar kassörskan, märkbart nervös i tonen.

Hon vet precis vem det är som står framför henne.

– Äh, vi kör på den.

Kritisk mot hockeyligan

New York Rangers-keepern har varit hemma i Göteborg i en månad. Han vill gärna spela i Frölunda, men så ser det inte ut att bli så länge inte NHL-säsongen ställs in helt. Henrik är kritisk mot hockeyligans bestämmelse om att korttidskontrakt inte är tillåtna för NHL-spelare.

– Jag accepterar de åsikter som finns, men jag ser det som en möjlighet att stärka elitseriens varumärke med riktigt bra spelare. Jag kommer ihåg hur förra lockouten var, man var otroligt inspirerad av alla stora spelare som kom hem och spelade. I dagsläget vill man en sak men verkligheten är en annan.

Han följer utvecklingen i USA, där förhandlingarna mellan NHL och spelarfacket har tagit fart igen.

– Jag blir kvar i Göteborg tills det händer något där borta. Det är möten nu i veckan och det kan förändras väldigt fort.

Lundqvist har bott New York i sju år. Han trivs som allra bäst i lyxvåningen på Manhattan.

– USA är vårt hem nu. Familj och vänner betyder otroligt mycket, men vi bor större delen av tiden i New York och har byggt upp ett socialt liv där nu. Det är svårt att hitta rutiner när man är här. Samtidigt är det otroligt skönt att komma hem hit och bara vara här, det är det faktiskt. Man går ner i varv och träffar folk som betyder mycket.

"Jag är ingen bröllopsmänniska"

Under tiden i ”The big apple” har han bland annat knutit vänskapsband prinsessan Madeleine, som gifter sig med Chris O'Neill kommande sommar. Henrik blir fåordig när jag frågar om hans namn kommer att stå med på gästlistan.

– Jag vet inte ens när det är. Är det ens bestämt? Jag vet inte vilka som kommer bli bjudna. Jag har aldrig varit på något kungligt bröllop förut, men… jag är väl inte direkt någon bröllopsmänniska. Jag går på bröllop hos mina närmaste vänner.

Du tackar väl inte nej till prinsessans bröllop?

– Haha, det beror på om jag är i Sverige. Jag vet inte var jag kommer att vara då. Du får återkomma med den frågan längre fram så får man se om man är bjuden eller inte.

Har du träffat Chris?

– Ja, det har jag gjort. Jag har bara träffat honom två gånger i New York, men han verkar trevlig.

Fått tid med sin dotter

En positiv sak har dock kommit av lockouten. Han har fått mycket tid med dottern Charlise som föddes den tionde juli.

– Det är helt klart en ny utmaning i livet. Nya prioriteringar och framför allt nu i början behöver de mycket omsorg. Man går på ett schema, äta, sova, byta blöja. Det händer inte så mycket mer just nu, säger "Henke" och skrattar.

Han medger att ett NHL-schema just nu, med matcher var och varannan dag, hade varit ganska tufft.

– Det är skönt att man fått tid på sig att kunna anpassa sitt liv lite. Man ska inte sticka under stol med att man blir ganska trött när de är så små och inte sover på nätterna. Och jag är van vid att sova mycket, men den tiden är förbi verkar det som.

Hur vill du vara som pappa?

– Jag vill vara en stöttande pappa som finns där när det är problem och ge henne möjligheter att göra saker som hon vill göra. Jag vill inte bli för styrande eller för kontrollerande, men det är lätt att sitta och säga det nu. Man hamnar kanske i en situation där man är väldigt styrande, men mitt mål är att försöka vara så stöttande som möjligt och vara som mina föräldrar. De gav mig möjligheter att göra det jag ville göra och ställde upp hela tiden.

Börjar du bli som din egen pappa?

– Jag ser mig själv i honom ganska mycket. Även innan jag blev pappa såg jag mig själv mycket i honom. Jag är mer lik pappa och min bror är mer lik mamma. Brorsan (Joel Lundqvist) och mamma hade mer rutiner och regler medan pappa och jag var lite mer spontana. Vi tycker inte det behöver vara så noggrant hela tiden. Brorsan är rätt strikt när det gäller det mesta. Jag är det när det kommer till hockeyn, men sen är jag ganska ostrukturerad, haha. På gott och ont.

"GIllar att ha många bollar i luften"

Som ett exempel bestämdes tid och plats för den här intervjun bara timmar innan den skulle äga rum.

– Det händer mycket hela tiden i mitt liv. Man träffar många människor hela tiden och ibland blir det bara att saker kommer in i ena örat och ut ur andra. Jag gillar att ha många bollar i luften. Jag lägger otroligt mycket fokus på hockeyn. När det kommer till matcher får ingen störa mig. Jag tror det handlar om en sorts balans. Jag lägger otroligt mycket energi på att vara fokuserad på isen och vid sidan om försöker jag slappna av lite mer. Skulle jag vara så fokuserad på allt hela tiden tror jag att jag skulle bli väldigt trött.

Skulle du orka vara som Joel?

– Som Joel? Haha… Han är självklart också väldigt fokuserad på hockeyn, men det är skillnad på att vara utespelare och målvakt. Han är väldigt mycket mer strukturerad både på och utanför isen, jämfört med mig.

Vad är det mest spontana som du någonsin gjort?

– Det har varit resor i sista stund och även dagliga saker. En möjlighet kommer och man hugger på den direkt. Ibland kan det vara till last för frugan, "varför sa du inget till mig?". "Nej, men det bara blev så" och så åkte jag och hittade på något. Jag gillar att leva på uppstuds. Men nu när vi fått barn måste man börja planera mer. Så blir det ju. Hon kommer alltid i första hand. Hockeyn tog redan stor plats och nu känner man att hon börjar ta mer och mer plats i ens liv.

Så nu är det slut på det spontana livet?

– Nej, livet blir annorlunda bara. Det kan fortfarande vara spontant och man kan göra mycket grejer. Vissa slutar att vara spontana och lägger väldigt mycket fokus på att vara hemma, men man kan även vara aktiv och göra grejer med sitt barn. Inkludera henne i det livet också. Men självklart kommer man alltid sätta hennes bästa i första hand.

Och chokladbollen? Den var grynig.

– Ganska god, men lite väl stor.