Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

NHL-stjärnans rånare blåste polisen – med falskt namn

- 04/07/2013, 10:10 -
Mannen som har häktats för rånet på Tobias Enström har lurat polisen – med en falsk identitet.
1 av 4

Mannen som har häktats för rånet på Tobias Enström har lurat polisen – med en falsk identitet.

Bildbyrån/Scanpix

Enström, här i Atlana Thrashers tröja, ska enligt klubben må bra.
2 av 4

Enström, här i Atlana Thrashers tröja, ska enligt klubben må bra.

SCANPIX / AP

Enström misshandlades natten till i lördags.
3 av 4

Enström misshandlades natten till i lördags.

SCANPIX SWEDEN

2007 hjälpte han Modo till SM-guldet och firade i hemstaden.
4 av 4

2007 hjälpte han Modo till SM-guldet och firade i hemstaden.

ROGER J KARLZON/ SCANPIX

En av männen som misstänks ha rånat NHL-proffset Tobias Enström är inte den polisen trodde att han var. Han använde en tidigare väns identitet – och nu hängs oskyldige Mattis Ahlman felaktigt ut på bland annat hatsajten Exponerat.

Det var under natten till i lördags som NHL-spelaren Tobias Enström blev nedslagen och rånad under en utekväll i Örnsköldsvik. Redan under samma natt kunde polisen gripa tre misstänkta. Två av de har släppts medan den tredje har häktats. Nu har det kommit fram att den mannen som sitter häktad har lurat polisen – med falsk identitet.

I stället har oskyldige 20-årige Mattias Ahlman från Malmö "häktats", enligt Kvällsposten. Vilket har lett till att bland annat hatsajten Exponerat har hängt ut Ahlman med namn och personnummer. 

"Jag fick ett anfall som heter duga"

Det var först när hans mamma Angelica Ahlman fick ett anonymt samtal där en person undrade vad hennes son håller på med som de uppmärksammade polisens miss.

– Mannen förklarade att han läst på internet att Mattias rånat en NHL-spelare i Örnsköldsvik, säger mamman till Kvällsposten och fortsätter:

– Jag hittade texten och fick ett anfall som heter duga.

Angelica Ahlman ringde då polisen för att upplysa dem om deras miss – men de ville inte tro på henne och bad henne att ta med sig sin son till närmaste polisstation i Malmö.

"Helt omöjligt"

– Polisen i Örnsköldsvik svarade att det är helt omöjligt. Att de har en person under falskt namn är omöjligt, säger hon till Kvällsposten.

Både Angelica och Mattias Ahlman tror att det är en gammal barndomskompis till honom, som även tidigare har utgett sig för att vara honom, är den skyldige – och som nu sitter häktad hos polisen i Örnsköldsvik

Polisen ber om ursäkt för misstaget.

– Det är ytterst beklagligt om rånaren lyckats lura oss, säger Petter Schröder jourhavande förundersökningsledare hos polisen i Västernorrland till Kvällsposten