Alla de här stjärnorna har fått en plats på Topp 10 bästa svenskar i NHL.
1 av 10
Alla de här stjärnorna har fått en plats på Topp 10 bästa svenskar i NHL. - Foto: Bildbyrån
Henrik Lundqvist kung av New York.
2 av 10
Henrik Lundqvist kung av New York. - Foto: AP / Bildbyrån
Erik Karlsson firar ett av alla sina mål.
3 av 10
Erik Karlsson firar ett av alla sina mål. - Foto: AP / Bildbyrån
Henrik Zetterberg är Detroits viktigaste spelare.
4 av 10
Henrik Zetterberg är Detroits viktigaste spelare. - Foto: AP / Bildbyrån
Sedinarna firar ett av alla mål tillsammans.
5 av 10
Sedinarna firar ett av alla mål tillsammans. - Foto: AP / Bildbyrån
Nicklas Bäckström är viktig i huvudstaden.
6 av 10
Nicklas Bäckström är viktig i huvudstaden. - Foto: Bildbyrån / Joel Marklund
Daniel Alfredsson har bytt Ottawa till Detroit.
7 av 10
Daniel Alfredsson har bytt Ottawa till Detroit. - Foto: AP / Bildbyrån
Niklas Kronwall är Detroits bästa back.
8 av 10
Niklas Kronwall är Detroits bästa back. - Foto: Bildbyrån / Joel Marklund
Johnny Oduya är en tongivande spelare i Chicago.
9 av 10
Johnny Oduya är en tongivande spelare i Chicago. - Foto: Ap / Scanpix
Loui Eriksson har bytt Dallas mot Boston.
10 av 10
Loui Eriksson har bytt Dallas mot Boston. - Foto: Bildbyrån / Joel Marklund

Lundqvist, "Zäta" och Karlsson – här är de 10 bästa svenskarna i NHL

I morgon drar äntligen världens bästa hockeyliga – NHL – igång igen. Sverige har många stjärnor med tongivande roller i sina lag som Lundqvist, Karlsson och Zetterberg. Men att ranka spelare är aldrig lätt. Men vi på Nyheter24 gör ett försök att ranka de 10 bästa svenska spelarna borta i Nordamerika.


Bubblare

Johan Franzén, Detroit Red Wings.

Alexander Steen, St Louis Blues.

Oliver Ekman-Larsson, Phoenix Coyotes.

Gabriel Landeskog, Colorado Avalanche.

Patric Hörnqvist, Nashville Predators.

Tobais Enström, Winnipeg Jets.

10. Loui Eriksson, Boston Bruins

Loui Eriksson är en underskattad spelare som har hamnat lite i skymundan. Han har gjort över 70 poäng tre gånger i karriären vilket är ett bra facit då Eriksson har spelet i bottenlaget Dallas Stars under sin karriär. Eriksson har dock bytt klubb till Boston Bruins – en klubb som utmanar om Stanley Cup varje år vilket kan ge ännu ett lyft. 

9. Johnny Oduya, Chicago Blackhawks

Oduya är kanske inte den mest kända svensken här hemma. Men när Chicago vann Stanley Cup i våras var han helt outstanding och blev hyllad av hela kontinenten som en av de bästa backarna. Han är outtröttlig, spelsäker och har ett vasst skott.

8. Niklas Kronwall, Detroit Red Wings

Nicklas Lidström stämplade ut och det var sorg i Detroit, med all rätt. Men istället har Niklas Kronwall växt ut till en försvarsgeneral som ingen flyttar på ifrån isen. Han har faktiskt fått ett eget uttryck i "Kronwalled". Det kom till efter flera rejäla tacklingar från Kronwall som gav eko i hela hockeyvärlden. Han får in några sådana tacklingar eller snarare överkörningar då och då. Stockholmaren har även bra ledaregenskaper och är Red Wings viktigaste back.

7. Daniel Alfredsson, Detroit Red Wings

Gammal är äldst och Alfredssons facit i NHL är 1178 matcher och 1108 poäng. Ett makalöst bra CV. Göteborgaren har nu lämnat trygga Ottawa, där han har spelat hela sin karriär, och gått till Detroit. Ett sista försök för Alfredsson att vinna Stanley Cup och det skulle vara en perfekt avslutning på karriären.

6. Nicklas Bäckström, Washington Capitals

"Bäckis" har tappat lite de senaste säsongerna och poängproduktionen har gått nedåt. Men han är fortfarande i sina bästa stunder en av de bästa framspelarna i hela ligan och hoppas nu på en nytändning. Om radarkompisen Alexander Ovetjkin är med från start kommer de att ösa in poäng som vanligt.

5. Daniel Sedin, Vancouver Canucks

Daniel Sedin vann poängligan 2010-2011, men har haft det tyngre de två senaste åren. Var dock tongivande i Tre Kronor i VM och under nye coachen John Tortorella som vill ha han mer in på mål så borde det bli över 30 mål i år.

4. Henrik Sedin, Vancouver Canucks

Brorsan Henrik Sedin vann poängligan året innan Daniel och haft samma trend med att det sedan gått nedåt. Men i våras styrde han Sverige till guld i VM och det har enligt rapporter gett honom en nytändning. Är en gudabenådad spelare i sina bästa stunder och han kan avgöra en match när som helst.

3. Henrik Zetterberg, Detroit Red Wings

"Zäta" är Detroits viktigaste spelare och den som håller ihop hela laget. Han gör egentligen aldrig en dålig match och är bra både offensivt och defensivt. Är i sina bästa stunder kanske hela NHL:s bästa spelare och tillsammans med Pavel Datsyuk så är det få som kan stoppa dem en hel match.

2. Erik Karlsson, Ottawa Senators

Erik Karlsson hade lika väl kunnat toppa den här listan och det handlar väl mest om tycke och smak. Karlsson blev utsedd till hela NHL:s bästa back 2011–2012 och då är han bara 23 år i nuläget. Han är en artist som är nästan ännu bättre offensivt och om Ottawa ska få en bra säsong så krävs det att Karlsson är bättre än någonsin.

1. Henrik Lundqvist, New York Rangers

Kung av New York. Det finns snart inte ord som kan beskriva hur stor Henrik Lundqvist är borta i "The Big Apple". Göteborgaren räddar Rangers gång på gång och är nästan alltid skillnaden mellan vinst och förlust. Är enligt många världens bästa målvakt och det enda som saknas är en Stanley Cup buckla för att göra karriären komplett.

nhl
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett ja och två nej till VM-spel

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

3 timmar sedan
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel.

NHL: Arizona flyttar till Utah

idag 01:52
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.