"Vad är det för jävla spelidé"

"Hårde Hardy" är tillbaka. Inleder med en rejäl sågning - av kollegorna.


1999. Hardy Nilsson har nyligen tagit över Djurgården och leder stockholmarna, tack vare sin "torpedhockey", till två raka guld.

2009. Hardy Nilsson har just tagit över Djurgården som direkt imponerar under försäsongen. Supportrarna vet att det är den riktige Messias som återvänt.

"Hårde Hardys" tio senaste år har varit en berg- och dalbana. Han blev geniförklarad i Sverige, erbjuden jobbet som förbundskapten. Hardy ledde Sverige till en av de tyngsta förlusterna någonsin mot Vitryssland i Salt Lake City 2002.

Han och Sverige repade sig och tog två VM-silver innan Tjeckien totalt knäckte svenskarna i World Cup 2004. Turen hade vänt. Allt han lyckats med i klubbhockeyn misslyckades han med i Tre Kronor. Hardy fick sparken och har sedan dess hållit sig borta från den svenska hockeyscenen.

Nu är han tillbaka och inleder med en rejäl sågning - av kollegorna.

– När jag hör svenska tränare säga att de ska täta till defensiven och ha snabba spelvändningar blir jag lite frågande. Förutsättningen för att få till en spelvändning är ju att motståndarna klantar sig. För mig känns det konstigt att ha en spelidé som bygger på att motståndarna är klantiga, säger Hardy till DN och fortsätter:

– De säger att deras spelare ska slänga puckarna på mål, och ha mycket trafik framför målet, för där händer det saker. Vad är det för jävla spelidé, att målen ska komma på måfå.

– Ju fler spelare som är där, desto större är sannolikheten att pucken fastnar på någon av dem. Då ramlar pucken ner på isen. Om du då inte är först på pucken, har du en spelvändning mot dig. Då har du fallit på eget grepp, och hur kul är det, säger han till DN.

Själv vill han att Djurgården ska våga föra matcher. Ta för sig. Attackera. Men det är inget torpedhockey som ska spelas. Det har han lagt bakom sig. För gott.

– Jag förklarade och förklarade men ingen förstod och till slut tyckte jag att det var bortkastad tid. Nu har dessutom så många år gått att det känns tjatigt att prata om det som var, säger Hardy till DN.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!