Stockholm

Linköping tog tillbaka ledningen

Linköping besegrade Skellefteå i kvällens toppmöte i ishockeyns elitserie.


Läs mer

Trots andraplatsen i tabellen har Linköping varit elitseriens näst sämsta hemmalag. Höstens fjärde vinst på hemmaplan förde dock östgötarna upp i serieledning.

Bakom 5-3 i toppmötet mot Skellefteå stod tremålsskytten Eric Beaudoin och målvakten Daniel Henriksson - som stoppade 30 av 33 skott. Borta har varit rena hemmaplan för LHC. Där är laget nämligen bäst i landet med sex segrar på tio försök.

Annat har det varit hemma - med bara tre fullpoängare på åtta matcher och två raka förluster i sudden death före måndagen.

– Vi brukar styra händelserna och trycka på framåt, men har missat alldeles för många chanser. Därför var det skönt att det lossnade offensivt den här gången, ler Daniel Henriksson.

För en gångs skull fick man stryk skottstatistiken med 26-33 hemma - i stället blev det tre poäng.

– Vi har pratat mycket om att spela rakare och gå in tuffare framför motståndarnas kasse, gärna med två man. Något som gav resultat, menar Henriksson och fortsätter:

– Det är möjligt att det låter lite kaxigt, men trots att vi leder serien är jag övertygad om att de finns mer att hämta av oss. Vi har flera små detaljer att jobba på.

I den första perioden slarvades det en hel del i ivern att åstadkomma något framåt och Skellefteå högg till direkt. Gästerna tog ledningen redan efter 1.18 minuter genom Kent McDonell och var heta även i den andra perioden.

Dåligt försvarsspel

– Vi vann både tekningarna, skotten och antalet målchanser. Men vi missade en oerhört viktig del - försvarsspelet var riktigt dåligt, kritiserar tränaren Hans Särkijärvi.

Daniel Henriksson svarade för flera räddningar av hög klass under de inledande 40 minuterna.

– Skellefteå kunde mycket väl ha varit i ledningen då, men vi avslutar mycket stabilt och ger dem ingen möjlighet att komma tillbaka, säger Linköpings tränare Slavomir Lener.

Visserligen svarade Henriksson för en groda på slutet, då han gav Anders Söderberg öppet mål. Men det innebar 5-3 och var aldrig någon fara.

– Men jag hatar att se ut som en pajas på planen, pinsamt efter en annars ganska stark insats, suckar han med ett snett leende.

Tre raka hemmamål

Efter att Joakim Eriksson kvitterat och Mikael Håkanson fixat 2-1, klev Eric Beaudoin in i handlingen med tre raka hemmamål.

–Mitt första hattrick i elitserien, det betyder massor för självförtroendet, ler kanadensaren. Fredrik Emvall och Johan Fransson kom direkt från Karjala cup med Tre Kronor och ingick båda i förstafemman. Åtta matcher på elva dagar är dock inget som avskräcker dem.

–Jag spelar alltid hellre match än att träna så det ska enbart bli roligt. Tycker att allt snack om många matcher är överdrivet, vi är tränade för att klara det här, säger Fransson.

Skrivet av:

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.