Frölundas nye kelgris

Mathis Olimb för den norska artisttraditionen vidare.


GÖTEBORG Han kommer släntrande med sitt långa rågblonda hår och ett par rosiga kinder som skulle göra Alexander Rybak avundsjuk. Det står flickidol skrivet i pannan på Mathis Olimb.

Men nu är det varken en fiol eller rösten som utgör grunden för den 23-årige Oslosonens artisteri. Det är hans konster med klubban och pucken som har fångat Scandinaviumpublikens uppmärksamhet.

Mathis Olimb har varit en frisk fläkt i ett bitvis rätt statiskt Frölunda under hösten. Han försöker alltid att göra något kreativt med pucken och även om han kan vara lite för omständlig emellanåt råder det ingen tvekan om att det finns en potentiell stjärnspelare i norrmannen.

Ju längre säsongen har lidit, desto bättre har Mathis Olimb blivit och att han toppar Frölundas interna poängliga med 15 poäng på 17 matcher känns inte längre som någon överraskning. Snarare som en naturlig utveckling.

– Nja, något mål till borde jag väl ha gjort, säger vänsterforwarden när han ombeds kommentera sin offensiva utdelning, två mål och 13 assist.

– Jag har nog alltid varit en spelare som passar mer än jag skjuter, men två mål är i minsta laget.

"Ett bra steg i min utveckling"

Mathis Olimb har tagit en lite udda väg till elitserien. Egentligen ville han spela i Sverige redan för två år sedan. Då hade han slutat tvåa i den norska poängligan - tre poäng före Mats Zuccarello Aasen. Men intresset från svenska klubbar var obefintligt.

– Jag ville ha en ny utmaning efter att ha spelat i Norge i några år. Det fanns inga anbud från Sverige, men kom ett riktigt bra från Tyskland, förklarar han.

Tyskland ja. Vanligtvis är det en liga man förknippar med veteraner som är i nedförsbacke och som vill göra sig en sista hacka innan de rider mot solnedgången. För Olimb var det emellertid två mycket lyckade säsonger med Augsburger Panther, där det blev 80 poäng på 97 matcher.

– Jämfört med elitserien är det mer oorganiserat spel, men tyska ligan är bra. Det var ett snäpp högre än norska ligan och ett bra steg i min utveckling.

Det innebar också att Olimb slutligen fick det där svenska kontraktet han suktade efter. I våras skrev han på ett tvåårskontrakt med Frölunda.

– Jag vet inte exakt hur det gick till, men jag tror att Kent (Norberg, general manager) talade med min agent och kom ned och scoutade mig. Det var kul att jag hamnade i Frölunda. Det är ett välkänt lag i Norge som jag har följt genom åren.

Återförenades med barndomsvännen

Kul var det också för Mathis Olimb att bli återförenad med barndomsvännen Martin Röymark, som också kontrakterades av Frölunda efter en stark fjolårssäsong i Sparta Sarpsborg.

– Vi har känt varandra sedan vi var fyra-fem år gamla och började spela hockey tillsammans. Om man bortser från landslaget var senaste gången vi spelade ihop när vi var 17, då spelade vi i samma kedja i Manglerud Star, berättar Mathis Olimb.

Kompisarna ska inte bara försöka leda Frölunda till framgång i vinter. I februari väntar norsk ishockeys största händelse sedan hemma-OS i Lillehammer 1994. I februari åker Olimb, Röymark och de andra norska elitserieprofilerna till Vancouver för att delta i OS.

– Det ska bli otroligt kul. Vi har Kanada i första matchen. Det kommer att bli säsongens höjdpunkt, ler Mathis Olimb.

Hockeysverige.se

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!